2014 yılından beri kripto para haber sitesi olarak hizmet vermekte olan Türkiye’nin ilk kripto para haber kaynaklarından CoinTürk, Bitcoin fiyatı ve fiyatı etkileyebilecek 8 önemli nokta hakkında bir yazı kaleme aldı.

Bitcoin Fiyatı

Lider kripto para birimi Bitcoin fiyatı 14 Nisan’da 31.000 dolara iğne attıktan sonra düşüşe geçti. Yazının kaleme alındığı sırada 27.265 dolardan işlem gören Bitcoin, 26.942 dolara kadar geriledi.

Analistlere göre şu anda Bitcoin fiyatı için 28.000 dolar bir direnç olarak işlem görüyor. Ancak en güçlü direncin bir önceki yükselişte kırılamamış olan 31.000 dolar olduğu ifade ediliyor. Buna ek olarak analistler 30.000 doların da bir direnç olarak işlem görebileceğini ifade ediyor.

Öte yandan lider kripto para birimi Bitcoin’deki fiyat hareketlerinin doğrudan altcoin’leri de etkilediği görülüyor. Örneğin; Bitcoin’deki düşüşü takiben piyasa değeri bakımından en büyük altcoin konumunda bulunan Ethereum (ETH), 16 Nisan’da 2.141 dolara ulaştıktan sonra düşüşe geçti ve yazının kaleme alındığı sırada 1.815 dolardan işlem görüyor. Ufak bir toparlanma öncesinde ise ETH 1.800 dolar sınırına kadar gerilemişti.

Peki, Bitcoin fiyatını etkileyen faktörler neler?

Bitcoin Fiyatını Etkileyen Önemli Etkenler

CoinTürk adlı kripto para ve blockchain haber sitesi Bitcoin’i etkileyen 8 faktör olduğuna değiniyor ve bu faktörleri şu şekilde sıralıyor: Pazar adaptasyonu, Bitcoin madenciliği ve halving, haberler ve kamuoyu, korku ve açgözlülük, düzenleyici ortam, ölçeklenebilirlik çözümleri, jeopolitik olaylar ve rakip kripto para birimleri.

Pazar adaptasyonu açısından özellikle arz ve talep noktasında Bitcoin fiyatının etkilendiği ifade ediliyor. Bilindiği gibi bir varlığa olan talep ne kadar çoksa ve arzı ne kadar azsa o varlığın fiyatının yukarı yönlü hareket etme potansiyeli artıyor. Buna ek olarak Bitcoin’de yaşanan arz yarılanmalarının da fiyatı etkilediğini belirtmek gerekiyor. Çünkü talep sabitken bile arz azalırsa fiyatta artışlar yaşanabiliyor.

Öte yandan Tesla ve Microstrategy gibi önemli firmaların Bitcoin aldıklarını açıklamaları nasıl piyasayı etkilediyse haberlerin ve kamuoyunun da fiyatlar üzerinde etkili olduğu düşünülüyor. Ayrıca duygular da Bitcoin fiyatını belirleyen bir diğer önemli faktördür ve en önemlilerinden biri. Korku ve açgözlülük genellikle piyasada aşırı tepkilere yol açarak hızlı fiyat dalgalanmalarına neden olabilir.