Buldan’ın Yenicekent Mahallesi’nde Kurulu ve geçmişi 5 500 yıl öncesine dayanan antik kentte, 2012'de başlatılan kazı ve yenileme çalışmaları, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Duman başkanlığında yürütülüyor. Yılın 12 ayı devam eden kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan birçok eser geçmişe ışık tutuyor. Devam eden kazı çalışmalarında, antik kentin geçmişine ait önemli bulgulara ulaşıldığını belirten Prof.Dr. Bahadır Duman, son olarak 1500 yıllık taş kesme atölyesine ve metal testere parçaları ile siparişlerin yer aldığı yazıtın gün yüzüne çıkartıldığını açıkladı. 
Atölyenin milattan sonra 650'lere kadar üretime devam ettiğini vurgulayan Prof.Dr. Duman, burada, imparatorluk dönemine ait yapılardan getirilen taşların daha küçük boyutlarda üçgen, altıgen, sekizgen tarzına dönüştürüldüğünü söyledi.

TRİPOLİS BİZLERİ HEYECANLANDIRIYOR

Tripolis Antik Kenti’nde 10 yıldan beri devam eden kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eserlerin kendilerini heyecanlandırdığını vurgulayan Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, “Daha önce Hermolaos’un yaptığı çok güzel işleri öven kitabede Tripolis evlerinden bahsedildiği öğrenildi.  Bu kitabede, günümüzde kendine özgü mimarisiyle dikkat çeken, gerdanlıklı bacalarıyla göz dolduran Buldan evleri gibi 2 bin yıl önce de Tripolis’in evlerinin meşhur olduğu vurgulanıyordu. Bugün de 1500 yıllık taş atölye gün yüzüne çıkartıldı. Tripolis’in altı sürprizlerle dolu.  Kazıldıkça gün yüzüne çıkartılan eserler bizleri heyecanlandırıyor” dedi.

“HEDEFİMİZ KRAL YOLU’NU CANLANDIRMAK”

Başkan Şevik, “Tripolis, ‘Kral Yolu’ olarak adlandırdığımız tarihi ticari yol üzerinde.  Hedefimiz kral yolunu yeniden canlandırarak, bölge turizmine önemli katkı sağlamak. Antik Kenti’nde çok değerli bulgulara şahitlik ediyoruz. Belediye olarak hem ‘Kral Yolu’ projemizle ilgili çalışmalarımıza, hem de imkanlarımız doğrultusunda kazı çalışmalarına destek vermeye devam edeceğiz. Yılın 12 ayı çalışmalarına devam eden kazı ekibimize, hocalarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.