Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği (EMARÇEB), Büyükçekmece Belediyesi'nin ev sahipliğinde “Enerjide Yol Ayrımı” konulu çalıştayı Pazar günü Büyükçekmece'de gerçekleştirdi. Etkinliğe Bababağ Belediye Başkanı Ali Atlı’nın yanı sıra CHP Balıkesir Milletvekili, Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Edremit Belediye Başkanı ve EMARÇEB Başkanı S.Hasan Arslan ile Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün katıldı. Açılış konuşmalarının ardından, çalıştay sabah ve öğlenden sonra yapılan iki oturumla devam etti.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ VE GELECEĞİMİZ”

“Yenilenebilir Enerji ve Geleceğimiz” konulu ilk oturumun moderatörlüğünü İstanbul Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Saadet Nurullah Güleç yaptı. Çalıştayda, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi IPM Kıdemli Uzmanı ve İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Dr. Ümit Şahin “İklim değişikliği ve Yenilenebilir Enerji”, Kadir Has Üniversitesi Enerji Sis. Mühendisliği Bölüm Başkanı Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi (CEDS) Kurucu Yöneticisi Prof. Dr. Ş. Volkan Ediger “Yenilenebilir Enerjinin Sorunları ve Çözüm Önerileri”, Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Komisyonu Başkanı Bülent Damar “Yenilenebilir Enerji Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?” başlıklı konularda bilgi verdi.

 “YEREL YÖNETİMLERİN YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİ”

 Çalıştayın ikinci oturumunda ise “Yerel Yönetimlerin Yenilenebilir Enerji Projeleri” konuşuldu. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, Enerji Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Faruk Telemcioğlu “Yenilenebilir Enerji ve Yerel Yöntemler, Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik “Bozkurt Belediyesi’nin Güneş Yalıtımları”, Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu “Alaşehir Belediyesi’nin Jeotermal Enerji Uygulamaları”, Kırklareli Katı Birliği Çevre Mühendisi Gökçe Ekşioğulları “Kırklareli Belediyesi’nin Evsel Atık İle Enerji Dönüşümü” başlıklı konular konuştu.

 “ALTERNATİF ENERJİLER TOPLUM HAYATINA SOKULMALIDIR”

“Enerjide Yol Ayrımı” çalıştayının önemine vurgu yapan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “21. yüzyılın en önemli konusu alternatif enerjilerin toplum hayatına sokulması, karbon salınımının asgari seviyeye indirilmesidir. Daha yaşanılabilir, daha sağlıklı çevrelerin oluşturulabilmesi için bütün yöneticilerin, belediyecilerin görevi haline gelmelidir. Bu konu için projelerin hazırlanması ve hemen devreye sokulması, sera gazlarının olabildiğince azaltılması için her türlü projeye katkı sağlamak gereklidir” dedi.

“ENERJİ GÜVENLİĞİ PROBLEMİ VAR”

Enerjinin insan hayatındaki önemine vurgu yapan Edremit Belediye Başkanı ve EMARÇEB Başkanı S.Hasan Arslan, “Enerji ciddi bakımda insanların hayatını, psikolojisini, ekonomisini dolayısıyla sosyal hayatını etkileyen bir sektör. Ama son yıllarda gördüğümüz gibi, bütün dünyada da olduğu gibi enerjide ciddi bir problem yaşanıyor. Bir enerji güvenliği problemi var, temizliği problemi var, ulaşılabilirliği problemi var. Bunlara ışık tutmak adına, neler yapılabileceği adına biz EMARÇEB olarak bu etkinliği düzenledik” dedi.

 YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİ’NE YATIRIM YAPMALIYIZ

Çalıştayı Değerlendiren Babadağ Belediye Başkanı Ali Atlı “Dünyanın enerji sorunu yaşadığı süreçte gerek yüksek fiyatlara karşı gerekse enerjinin dönüşümünü sağlamak adına çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalıştay bizlere bir kere daha enerjide dönüşümün ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

Biz de Babadağ Belediyesi olarak gerek Güneş Enerji Santrali gerekse diğer yenilenebilir enerji modelleri konusunda yatırım yapmaya devam edeceğiz. Farkındalık yaratan bu çalıştaya emek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

WhatsApp Image 2022-11-28 at 16.00.46WhatsApp Image 2022-11-28 at 16.00.46 (1)