Acele kamulaştırma kararının resmi gazetede yayınlanmasından sonra harekete geçen kömür işletmesi sahibi firma mahalleli ile hergün karşı karşıya geliyor. 

Arazilerinin kömürcüler tarafından kendi rızaları olmadan ellerinden alındığını belirten mahalleli, köy meydanında eylem yaptı. Eylemde köylülere destek için, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, CHP il ve ilçe başkanları, doğa ve çevre platformları, meslek odası ve sendikalar, Tavas ve Kale ilçesinden mahalle muhtarları, katılım gösterdi.

HAZER, BÖLGEDE ÇOK FAZLA SİT ALANI VAR
Eylemde konuşan Büyük Menderes İnisiyatifi’nden Ayşe Hazer “Acele kamulaştırılan alanların etrafında çok fazla sit alanı bulunmaktadır. Kömür madeni yapılması planlanan alanlara çok yakın bulunan Beyağaç Kartal Gölü ve çevresi Orman Bakanlığı tarafından koruma alanı olarak ilan edildiği gibi Türkiye'nin en yaşlı karaçam ormanı da bu alanda bulunmaktadır. 

Kamulaştırma kararına karşı çıkarak; tarihimize, kültürümüze sahip çıkıyoruz. Danıştay’da açılan iptal davalarının sonuçları beklemeksizin, hukuksuz bir şekilde Avdan bölgesinde çalışmalar ve hareketlilik başlamıştır. Geleceğimize sahip çıkmak için bu yapılanlara sessiz kalmayacağız. Avdan yeraltı su kaynaklarıyla, verimli ormanlarıyla, toprakları ve zeytinlikleri ile Denizli'nin en ciddi gelir kaynaklarından birisidir. Bu toprakların üstü, altından zengindir. Bu sorun sadece Avdan’ın sorunu da değildir. Tüm Denizli halkını, çocuklarımızın geleceği için toprağımıza, çevremize, havamıza, suyumuza sahip çıkmak için mücadeleye davet ediyoruz. Son olarak da bölgedeki yerel yönetimleri, bölgenin tüm milletvekillerini, bu kararın değiştirilmesi için göreve çağırıyoruz. Tavas ovasına, Kale ovasına, tarıma ve geleceğimize sahip çıkalım.” dedi.

KARACA, TAVAS OVASINDA KÖMÜR KARASINA SON VERİN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise “Bu direnişte bu mücadelede yalnız değiliz. Emin olun bu mücadele dalga dalga bütün Türkiye'ye yayılacak, gün gelecek Türkiye'nin dört bir yanından sizin gibi “Kömür karasına değil; zeytine, buğdaya, tarıma, toprağa, havamıza, suyumuza sahip çıkmak istiyoruz” diyen herkes burada yanınızda olacak. Yeter ki omuz omuza verin. Yeter ki o kömür şirketlerinin, gerçekle ilgisi olmayan vaatlerine hiçbirimiz kanmayalım. 
Burada emeği geçen bütün Avdanlı ablalarıma, teyzelerime, çevre köylerden gelen yurttaşlarımıza, çevre illerden gelen çevre örgütlerimize, havasına suyuna her ne pahasına olursa olsun sahip çıkan bütün yoldaşlarımıza, tüm muhtarlarımıza, sivil toplum örgütlerimize, bizleri yalnız bırakmayan CHP Aydın Milletvekilimiz Hüseyin Yıldız'a, bu sıcakta sesimizi duyurmak için burada olan değerli basın mensuplarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. 
O kömür şirketine de burada bulunan bütün yoldaşlarımızdan aldığımız yetki ile diyoruz ki: Avdan ovasını, Tavas ovasını kömür karasına teslim etmeyeceğiz. Sizleri bu topraklardan, mücadele ederek göndereceğimizi bilin. Bence büyüklük sizde kalsın, derhal bu toprakları terk edin ve kömür karasına son verin." dedi.

BAŞKAN DOĞAN: HER ZAMAN YANINIZDAYIM
Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan “Bu mücadeleyi aslında uzun zamandır veriyoruz. Burada yaşayan hemşerilerimizin desteğiyle, azmiyle, mücadelesiyle aslında iki defa bu direniş çok güzel bir şekilde sonuçlanmıştı. Ama son olarak tek adamın sayesinde, bir gecede çıkan kararname ile birlikte tekrardan bu mücadele yeşerdi. Ama bizim inancımız, azmimiz, mücadelemiz devam edecek çünkü onlar bilmiyorlar. Canlıyla düşmanlar, suyla düşmanlar, sizlerin burada özgürce yaşamasını hiç umursamıyorlar. Sizlerin burada hayallerinizin, anılarınızın, umutlarınızın olması onların hiç umrunda değil. Ama ben bugün buradaki bu güzel topluluktan gördüm ki, bu mücadele kazanacak. Ben buna inanıyorum. Merkezefendi Belediye Başkanı olarak da sonuna kadar, her türlü destekte yanınızdayım.” dedi.

avdan-komur-isletmesi-denizli-tavas3