Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan mahallesinde 13 Ocak 2022’de Resmi Gazetede yayınlanan Acele Kamulaştırma Kararı ile 3 milyon 764 bin 623,79 metrekare alanda 564 adet parsel acele kamulaştırma kararı çıkartılmıştı. Yapılan acele kamulaştırmanın ardından bölgede şirket tarafından açık kömür işletmeciliği süreci başladı. Sürecin başlamasının ardından STK ve odaların oluşturduğu Avdan Platformu ile Avdan halkı, yürütmenin durdurulması için Danıştay’a dava açtı. Açılan davanın ardından karar dün çıktı. Danıştay 6. Dairesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

AVDAN TERMİK SANTRALİ DURDURULDU ANCAK İPTAL EDİLMEDİ

Kararın ardından Avdan Platformu Sözcüsü Av. Hasan Ozan Orpak, Avdan için umutlarını hiçbir zaman yitirmediklerini söyledi. Şirketin acele kamulaştırma kararı sonrası süreç bitmeden kömür çıkarma faaliyetlerine başladığına dikkat çeken Orpak, “Bu karara karşı hukuki sürecimizi detaylı olarak daha önceden yayınlamıştık. Çünkü bu kararla birlikte biz neyi kaybedeceğimizi çok iyi biliyorduk. Bu sebeple de kararla birlikte hızlı bir şekilde hareket ederek mücadeleye başladık. Daha önceden kapımıza dayanan termik santral korkusu henüz zihnimizden silinmemişti. Avdan Platformu ve Denizli kamuoyunun bir vücut bulması sonucunda Avdan Termik Santrali durduruldu ancak iptal edilmedi.

DEPREMİN ÜÇÜNCÜ GÜNÜ ZEYTİNLİKLERİ SÖKTÜLER

13 Ocak 2022 tarihinde verilen Acele Kamulaştırma Kararı ile birlikte Avdan da Açık Kömür Madenciliği yapılmaya başlandı. Mutlak ve marjinal tarım arazileri sadece bir kömür yatağı haline geldi. Yüzlerce ağaç söküldü. Hatta şirket 6 Şubat da yaşadığımız büyük depremin daha üçüncü gününde, acımızın büyüklüğünü daha anlamamışken ve bütün milletimizin seferber olduğu bir zamanda ve ayrıca deprem bölgesinde en gerekli olan kepçelerle zeytinlerimizi söktü. Bizim zeytinimiz bizim ölmez ağacımızdır. Biz zeytinimiz başka zeytine benzemez çünkü bizim zeytinimiz en güzel örtümüzdür, şifamızdır, gıdamızdır, bizim yaşam kaynağımızdır. Yapılan bu zeytin kıyımını da yargıya taşıdık. Bunun yanında Su kaynakları zarar gördü ve görmeye devam ediyor. Ama biz mücadelen hiçbir zaman vazgeçmedik.

ŞİRKETİ HUKUKA UYGUN ŞEKİLDE AVDAN’I TERK ETMEYE DAVET EDİYORUZ

6 Nisan 2023 tarihinde de Danıştay 6. Dairesi bizim hukuka inancımızı daha da güçlendirdi. Çünkü Danıştay ilgili davalıların eksikliklerinden bahsederek mutlak ve marjinal tarım arazilerinde uygulamanın devam etmesi giderilmesi güç veya imkansız zararların doğmasına yol açacağından bahisle “Dava konusu 13.01.2022 tarih ve 5103 sayılı Cumhurbaşkanı kararının uyuşmazlığa konu taşınmazlar yönünden Yürütmenin durdurulmasına karar vermiştir. Bu karar aslında daha başlangıçtır. Avdan Platformu ve Avdan Halkı olarak her zaman hukuka uygun mücadelemize devam ettik ve devam edeceğiz. Hiçbir zaman tahrike kapılmadık ve sağduyumuzu hep koruduk. Biz ilgili karar doğrultusunda şirketin bir an önce faaliyetine son vermesini ve hukuka uygun şekilde Avdan’ı terk etmeye davet ediyoruz” dedi.

avdan-1-1