Tabii ki Amerika’da okuyabilmek için belli bir vize şartı da aranmaktadır. Türk öğrenciler Amerika’da eğitim almak istediklerinde Amerika öğrenci vizesi almak zorundadırlar. Peki bu vize nasıl alınır, almak için şartlar nelerdir? Yazımız, bu sorunun cevabını merak eden ilgililer için cevap niteliğinde olacaktır.

Amerika Öğrenci Vizesi Nedir?

Amerika’da eğitim almak istiyorsanız mutlaka bir vizeniz olması gerekmektedir. Eğitim almak istediğiniz okula göre iki tip öğrenci vizesi vardır. F tipi ve M tipi öğrenci vizesi.

F Tipi Öğrenci Vizesi

Eğer Amerika Birleşik Devletleri’nde bir kolej, üniversite, ilkokul, ortaokul, dil okulu veya herhangi akademik bir okulda okumak amacıyla gitmek isterseniz F tipi vize türünü almanız gerekmektedir.

M Tipi Öğrenci Vizesi

Bir dil eğitim programı olmaksızın akademik olmayan herhangi bir kurumda eğitim almak isterseniz de M tipi vize türünü almanız lazım gelecektir.

Amerika Öğrenci Vizesi İçin Yapmanız Gerekenler

Eğer Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitim almak istiyorsanız SEVP onaylı bir okula başvuru yapmak zorundasınız. Başvurunuz onaylandıktan sonra Öğrenci ve Değişim Ziyaretçi Sistemi’ne yani SEVIS’e kaydolduktan sonra kayıt ücreti ödeyeceksiniz. Daha sonra SEVP onaylı okul size bir form I-20 verecek o formu almalısınız. Vize başvuru esnasında gerekli olacaktır. Formu aldıktan ve SEVIS’e kaydolduktan sonra Türkiye’de bulunan herhangi bir ABD konsolosluğuna K veya M vizesi için başvuruda bulunmalısınız.

Amerika Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar

l En az altı ay geçerliliği olan bir pasaport

l Göçmen olmayan vize başvurusu

l Vize başvurusu ödediğinize dair dekont

l Form I-20

l Nüfus cüzdanı fotokopisi

l 2 adet biyometrik fotoğraf

Bu evrakların eksiksiz olması başvuru işlemlerinizin kolay geçmesini sağlayacaktır. O sebeple öğrenci vizesi almak isteyen öğrenciler bu hususta konsolosluğun sitesinde bulunan güncel talimatları takip etmek zorundadırlar.

Yukarıda aktarılan evrakların eksiksiz ve doğru olması gerekmektedir. Aksi takdirde başvurunuz olumsuz sonuçlanır ve vize işlemleri için ödediğiniz miktarı da geri alamazsınız.

Amerika Öğrenci Vizesi Ücreti

Amerika öğrenci vize ücreti yıllara göre değişiklik gösterebilmektedir. En son güncellenen 2022 Amerika öğrenci vizesi ücreti 160 dolardır. Ek olarak 350 dolar da SEVIS için ödemeniz gerekirse totalde yapacağınız harcama 510 dolardır.

Amerika Öğrenci Vizesinin Sonuçlanması

l Amerika öğrenci vizesi başvurunuzun olumlu olacağınızın maalesef garantisi yoktur. O sebeple başvuru esnasında gerekli belgeleri tam sunduğunuzdan emin olun.

l Konsolosluğun gerekli zamanlarda istediği vize görüşmesine mutlaka gidin. Bu sizin yapmak istediğiniz işle ilgili oldukça önemlidir.

l Vize görüşme esnasında ekstra belge gerekebilir. Misal eğitim almak istediğiniz okuldan alınan sertifika, transkript, vs.

l Ayrıca başvuru esnasında Amerika’da nasıl konaklayacaksınız, yaşam masraflarınızı nasıl karşılayacağınıza dair de konsolosluğu şüphe içinde bırakmayacak belgeler hazırlamalısınız.

l Eğer başvurunuz olumlu sonuçlanırsa okula kayıt olduğunuz tarihten 120 gün öncesine kadar Amerika Birleşik Devletleri’ne giriş vizesi kazanabilirsiniz. Ancak öğrenci vizenizle ABD sınırlarına 30 gün öncesine kadar girişin yasak olduğu da bilinmektedir.

l Amerika öğrenci vizesinin bir süreci vardır. Amerika’da eğitim aldığınız okuldaki eğitim süreciniz bitmişse 60 gün içerisinde ABD’yi terk etmek zorundasınız.

En güncel haliyle ABD öğrenci vizesi ile ilgili bilgiler sunmaya çalıştık. Daha detaylı ve kesin bilgilere ulaşmak istiyorsanız ABD konsolosluklarını arayabilir ya da konsolosluk web sitelerine e-mail atabilirsiniz.