Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) "mühürsüz oyların geçerli sayılması"na ilişkin kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’a yaptığı başvuru reddedildi.  Danıştay CHP'nin yaptığı başvuruyla ilgili, karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

 “YSK’nın kararı kesindir”

Konuya değerlendiren AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, süreç boyunca CHP’nin attığı adımların yanlış olduğunu söyledi. Özkan, gerek YSK’nın gerekse Danıştay’ın mevcut durumlarda hangi görevleri üstlendiğini hatırlattı. Devletin kurumlarının anayasada yazılan görev konuları çerçevesinde faaliyet gösterdiğini hatırlatan Özkan, “Yüksek Seçim Kurulu anayasanın 79. maddesinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde faaliyetini yürütür. Yani seçimlerin kanuna uygun bir şekilde yapılıp, hür, adil ve demokratik şekilde gerçekleştirip gerçekleştirilmediğini takip eder. Bu çerçevede seçimlerle ilgili bir hususta yapılan itirazların tamamı Yüksek Seçim Kurulu’na yapılır. Yüksek Seçim Kurulu’nun verdiği kararlar da bu bağlamda kesindir.” ifadelerini kullandı.

“Geçmişte örnekler mevcut”

Geçmişte hem CHP, hem de HDP’nin, YSK’ya mühürsüz oyların geçerli sayılması için talepte bulunduğunu belirten AK Parti Denizli Milletvekili Özkan, ”Onların da talepleri çerçevesinde Yüksek Seçim Kurulu vatandaşların anayasal hakları olan oy kullanma haklarının yerine getirilmesi için olumlu karar verdi. Burada önemli olan;  vatandaş, oyunu kullanırken seçim kurulu veya sandık başkanı tarafından verilen zarftan kaynaklanansorunun sorumluluğunu vatandaşa yüklememesidir. Yani Yüksek Seçim Kurulu’ndan gelmiş pusulalarla uygulanmış ise geçerli sayılır ve YSK da bu minvalde kararını verdi.” değerlendirmesinde bulundu.

“Danıştay doğru karar verdi”

Türkiye’nin 16 Nisan referandumuyla Avrupa standartlarının üzerinde bir seçim süreci yaşadığını belirten AK Partili Vekil, “Avrupa'da her parti, sandığa müşahit dahi veremiyor. Türkiye'de ise bu noktada bütün partilerin duyarlılığı vardır, herkes müşahit gönderir. Böylece milletin huzurunda cereyan eden ‘gizli oy açık tasnif’e göre sonuçlanmış seçim sürecini tamamladık. Ve buna rağmen bütün itirazları değerlendiren YSK da kararını verdi ve verilen bu karar kesindir.” dedi.
CHP’nin anayasada belirtilmemiş olsa da Danıştay'a müracaat ettiğini kaydeden Özkan, “Bu müracaat çerçevesinde Danıştay da ret kararı vermiştir. Çünkü anayasanın herhangi bir yerinde seçimlerin yürütülmesine dair Danıştay'a herhangi bir yetki vermemektedir. Danıştay yetkisiz ve görevsiz olduğu için doğrudan reddetti. Doğru bir karardır ve bu kararın anayasaya uygun olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.