Eskiden beri kullanılan ve hayatımızda büyük bir yere sahip olan sayaçların da artık akıllı halleri ile tanışmış durumdayız. Kullanılan sayaçlardan pek çok farklı farklı özelliğe sahip olan bu ürün ile artık hangi saatler aralığında ne kadar elektrik tükettiğinizin de bilgisine ulaşmış olacaksınız. Klasik sayaçlarda olmayan bu özellik ile hangi saatlerde elektrik tüketiminizin fazlalaştığını görerek önlem almanız da mümkün hale gelmiş olacaktır.

Elektrik tedarikçiniz, elektrik kullanımını zaman bazında iki farklı şekilde sınıflandırmaktadır. Bunlardan ilki tek zamanlı, diğeri ise çok zamanlı tariflere örnek olarak verilmektedir. Çok zamanlı tarifeyi seçen pek çok tüketici akıllı sayaç seçerek elektrik kullanımını en alt düzeye çekmeyi hedeflemektedir. Normal yani standart bir sayaç kullanımında elektriğin hangi zamanlarda sizin için çok daha karlı olduğunu bilmenizin ne yazık ki imkânı yoktur. Oysa akıllı sayaç tarifeleri ile bu durum tamamı ile değişmiştir. Eğer tek zamanlı kullanımdan üç zamanlı tarifeye geçmek isterseniz maddi olarak çok büyük bir sağlayacağınızı asla unutmamalısınız.

Akıllı sayaç tarifleri ile çok daha avantajlı fatura ücretlendirmelerinden yararlanmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey mevcut elektrik tedarikçinize yazılı olarak başvurmanız olacaktır. Akıllı sayaç tarifeleri için bir başka şart ise sayacınızı mutlaka akıllı bir sayaca dönüştürmenizdir. Sayacınız dijital bir sayaç olabilir. Fakat bunun akıllı sayaç ile aynı şey olduğunu düşünmemelisiniz. Mesken ve ticarethaneler için kullanılabilen bu akıllı sayaç tarifeleri, tüketimin ucuz olduğu saatler kullanıldığı takdirde size düşündüğünüzden çok daha düşük bir elektrik faturasının ulaşmasını sağlayacaktır. Mevcut görevli elektrik şirketinin serbest olmayan tüketicilere uyguladığı üç zamanlı tarifeyi ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu belirlemektedir.

Akıllı sayaç tarifelerinde zaman dilimleri gün içindeki elektrik talebine göre ayarlanır. Elektrik birim fiyatının en ucuz olduğu zaman dilimi gecedir. Bu sebeple akıllı sayaç tarifeleri kullananların mümkün olduğunda gece tarifesine denk gelecek şekilde elektrik tüketimlerini dengelemeleri, faturanın belirgin oranda düşmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Akıllı sayacı olan herkesin ücretsiz olarak akıllı sayaç tarifelerine geçebileceği unutulmamalıdır. Akıllı sayaç tarifeleri hakkında çok daha detaylı bilgilere Enerjisa internet sitesinden ulaşmanız mümkün.