15 Mayıs 1919’da İzmir’in Yunan orduları tarafından işgal edilmesinin ardından Denizli’de Bayramyeri Meydanı’nda düzenlediği mitingle ve verdiği ve fetvayla cihat ilan eden Müftü Ahmet Hulusi Efendi Milli Mücadele ateşini 99 yıl önce Denizli’den yakmıştı.  2007 yılında Belediye meclisinde alınan kararla 15 Mayıs Denizli’de Milli Mücadele Günü olarak kutlanmaya başladı. 

15 Mayıs Milli Mücadele Günü Denizli’de çoşkulu bir şekilde kutlandı. 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı’nın da düzenlenen çelenk koyma töreninin ardından tıpkı 99 yıl önceki gibi yüzlerce kişi mehter takımı eşliğinde Atatürk ve Kayalık Caddesinden Bayramyeri meydanına yürüdü.   Gruba atlı grup öncülük ederken Denizli Valisi Hasan Karahan, Denizli Büyükşehir Belediye başkanı Osman Zolan, bazı ilçe belediye başkanları ve Denizli protokolünün de katıldığı yürüyüşe  vatandaşlarda yoğun ilgi gösterdi.



DENİZLİ’NİN KURTULUŞ GÜNÜ YOKTUR

Bayramyeri Meydanı’nda düzenlenen program ise halk oyunları gösterisiyle başladı. gösterinin ardından konuşan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli’nin düşman işgaline hiç uğramadığını bu nedenle kurtuluş gününün olmadığını hatırlattı.

Denizli’nin Türk yurdu olmasının ardından düşman postalının bu topraklara değmediğini söyleyen Zolan, “Denizli tarihi sığ bir tarih değildir. Daha da geçmişe gidersek Miryakefalon savaşı, Çivril’de yapılmış. Kazıkbeli Savaşı yine 1148 yılında bu  topraklarda yaşanmış Fransız ve Alman Askerlerinden oluşan 70 bin kişilik ordu Buradan geçerek Kudüs’e gideceklerdi. Ecdadımız onları bu topraklarda durdurdu.  Bugün Kudüs’te yas ilan edildi. orada masum ve savunmasız insanlar katledildi.” dedi.



99 YIL ÖNCE BUGÜN KUDÜS’TE YAŞANANLAR İZMİR’DE YAŞANDI 

Bugün Kudüs’te yaşanan katliamın 99 yıl önce bu topraklarda yaşandığını belirten Başkan Zolan, “Bizim 99 yıl önce yaşadıklarımız bugün Kudüs’te yaşananlardan çok farklı değildi. Hedefte bu toprakları parçalamak vardı. O günkü ecdadımız Müftü Ahmet Hulisi Efendi önderliğinde bu topraklara sımsıkı sahip çıkmışlar. İzmir’in işgalinden sadece 5 saat sonra bu meydan da ahaliyi toplayarak onlara ‘düşmana karşı duracağız.’ diyerek milli mücadele ateşini yakmıştır. 



MİLLİ MÜCADELE 15 MAYIS’TA BAŞLAMIŞTIR

Milli Mücadele gününün 15 değil de 16 Mayıs oluğunu iddia edenler olduğunu söyleyen Zolan, “15 Mayıs Milli Mücadele Günü 2007 yılına gelininceye kadar hiç yoktu,  kutlanmıyordu böyle bir gün. O günkü belediye başkanımız Nihat Zeybekci’nin başkanlığında belediye meclisimizden bu kararı alarak 15 Mayıs’ı milli mücadele günü ilan ettik.  Bu günü belirlerken çok büyük araştırmalar yapıldı. Tarih profesörleri ve belgeler bunun böyle olduğunu gösteriyor.  Bunu tartışılması hiç hoş değildir.” İfadelerini kullandı. 

Başkan Zolan 99 yıl önce müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin okuduğu fetvayı tekrar bu meydan da okurken vatandaşlar alkışlarla vatan sevgisini gösterdi.