Uşak, Ayfonkarahisar, Denizli bağlantı yolu olma özelliğine sahip Çivril İğdir kavşağında yaşanan kazalar, yolu kullananlar ve İğdir halkını canından bezdirdi. Kontrolsüz kavşakta çok sık kaza yaşandığına dikkat çeken İğdirliler “yol üç ili birbirine bağlıyor ama işaret ve kontrol olmayınca neredeyse her gün bir kaza yaşanıyor” dediler.

Çivril ilçe girişinde bulunan İğdir kavşağında her yıl onlarca ölümlü kaza meydana gelmesine rağmen yetkililerin her hangi bir önlem almaması yeni ölümlü kazalara davetiye çıkarıyor. Son olarak Ramazan Bayramında Sivaslı Belediye Başkanı Hürrüyet Şafak’ın oğlunun da karıştığı trafik kazasında ikisi Pamukkale Üniversitesi öğrencisi olmak üzere dört genç hayatını kaybetti.

Trafiğin yoğun olmasına rağmen kavşağın kontrolsüz olması ve çevre bakımının yapılmamasından dolayı görüş alanının azaldığına dikkat çeken bazı sürücüler “kavşak etrafında uzayan otlar bazen görüşü engelliyor bazen de yolu bilmeyen sürücüler tali yoldan ana yola aniden çıkmış bulunuyor.  Ana yol üzerinde hızlı seyreden araçlar hızını düşüremediği için kazalar kaçınılmaz oluyor” diyerek kavşak etrafında gerekli tedbirlerin alınmasını istediler.

Yolda Hız Kontrol Sistemi Olmalı

Yolda Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) olmasını isteyen sürücü ve vatandaşlar “Bu yol, şehirler arası yol, onun için transit araç geçişi çok fazla. Özellikle nakliye araçlarının sık kullandığı bir geçiş yolu. Yolda hız uyarı levhaları olmasına rağmen hız ihlali çok fazla oluyor. Bu yolda ışık koymak rampa öncesi sıkıntı olabilir ama yolda cezaevi kavşağı ile İğdir kavşağı arasında kesinlikle radar ya da EDS olmalı. Rampa inişinde araçların hızlı olması gibi rampayı çıkacak araçlarda kolay çıkabilmek için hızlarını artırarak kavşağa giriyorlar. Dolayısıyla bu da kalara davetiye çıkarmış oluyor.” dediler.

Trafik Ekipleri Sürekli Denetim Yapmalı

Şehir içi yerleşim yeri olan alanda araçların çok hızlı seyrettiğini ifade eden sakinler “özellikle yaz aylarında bu yol tatilcilerin sık kullandığı bir yol. Hız limiti şehir içinde saatte 50 kilometre olmasına rağmen buna riayet eden yok, onun için yolda çoğu ana yol güzergahında olduğu gibi EDS ve radar olmalı trafik ekipleri sürekli uygulama ve denetleme yapmalı” dedi.

Çözümü Yetkililer Bulacak

En doğru çözümü işin uzmanlarının bulması gerektiğini kaydeden vatandaşlar, “Bizler istediğimiz kadar sorunları yada çözüm yollarını söylesek de en doğru çözümü bulacak olanlar işin uzmanları. Bir an önce yetkililerin işin uzmanları ile bir araya gelip kavşağı ölüm kavşağı olmaktan kurtarması gerekmektedir.”ifadelerini kullandı.

Yıl boyunca kavşaktaki kural hataları, sürücülerin ihlali, ve buna benzer nedenlerden onlarca kazanın meydana geldiği İğdir kavşağında, en son ramazan bayramında 4 kişinin ölümü ile sonuçlanan kazanın benzeri 2019 yılında yaşanmış ve iki üniversite öğrencisi hayatını kaybetmişti.