Denizli'nin Sarayköy ilçesinde Attouda Antik Kenti'nin üzerine kurulan Hisar Köyü, Anadolu Selçuklu Dönemi'nden Cumhuriyet Dönemi'ne kadar uzanan geleneksel mimari mirasın önemli örneklerini barındırıyor ve 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak kabul ediliyor. Köyün dokusunun korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için öğrenciler, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri geliştiriyor.

Yapılan Çalışmalar

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen proje çalışması kapsamında, 2. sınıf öğrencileri ve eğitimciler, Hisar Köyü'ndeki yaklaşık 16 yapının çizimlerini tamamladı. Sarayköy Belediyesi'nin de destek verdiği bu çalışmalar, köydeki tescilli yapıların 3 boyutlu ve teknik çizimlerle desteklenen paftalarını oluşturmayı amaçlıyor. 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında ise 8 yapının daha projesi hazırlanacak.

buldan-myo-tarihi-hisar-koyu-saraykoy-denizli1

Hisar Köyü'nün Önemi:

Hisar Köyü, Türkiye'deki 35 kentsel arkeolojik sit alanlarından biri olarak büyük bir öneme sahip. Ancak, köyün dokusunun korunması zorluklarla dolu. Köyün geçim kaynağı olan dokumacılığın sanayileşmesi, uzak bir konumda olması ve tescil edildikten sonra evlerin tadilat edilememesi gibi nedenlerle köy hızla göç veriyor ve yaklaşık 10 hane tarafından sürdürülüyor.

buldan-myo-tarihi-hisar-koyu-saraykoy-denizli2

Proje Hedefi:

Doç. Dr. Bilge Yılmaz Kolancı, bu projelerin amacının, hızla tahrip olan bu kırsal dokuyu korumak ve belgelemek olduğunu vurguluyor. Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile Buldan Meslek Yüksek Okulu Mimari Restorasyon Programı arasında geliştirilen bu proje, Hisar Köyü'ndeki konutların rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarını hızlandırmayı hedefliyor.

Buldan Meslek Yüksekokulu öğrencileri ve eğitmenleri, tarihi Hisar Köyü'nün korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına büyük bir katkı sağlıyor. Bu proje, Türkiye'nin zengin kültürel mirasının gelecek kuşaklara taşınmasına yardımcı olurken, öğrencilere de pratiğe dökme fırsatı sunuyor. Hisar Köyü'nün geleceği için bu tür çalışmaların büyük önem taşıdığı vurgulanıyor.

Ters laleler bu yıl açmadı Ters laleler bu yıl açmadı

buldan-myo-tarihi-hisar-koyu-saraykoy-denizli3