Denizli’nin Beyağaç ilçesinde bulunan Kartal Gölü ve Tabiat Koruma Alanı, Türkiye’nin en yaşlı Karaçam ağaçlarına ev sahipliği yapıyor. Bin 903 metre yükseklikteki alan çevresi Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Yaban Hayvanı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmış durumda.

Turkiyenin En Yasli Karacam Agaclari Denizlide 2

Dünya’da bulunan 100’e yakın çam ağacı türlerinden biri olan Karaçam Ormanı’na sahip bu alanda Türkiye’nin en yaşlı Karaçam ağaçları yaşıyor. Bitki çeşitliliği bakımından çok zengin olan bu bölge doğa bilimcilerin ilgi odağı oldu.  Doğa ile iç içe olmak isteyenlerin ortak noktası haline gelen göl ve ormanlık.

Turkiyenin En Yasli Karacam Agaclari Denizlide 4

700 Yaşında Olan Ağaç Var!

Sandras Dağı zirvelerinden birisi olan Ulugöl Tepe, Kartal Gölü Buzul Vadisi adıyla anılıyor. Beyağaç Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı aralarında anıt ağaç niteliği gösteren yaşlı, uzun ağaçların bulunmasıyla nadir ve eşsiz bir orman ekosistemi oluşturuyor. Bu bölgede bulunan ağaçların yaş ortalaması ise 250- 700 arası değiştiği kanıtlanmış durumda.

Turkiyenin En Yasli Karacam Agaclari Denizlide 1

Ayrıca göl çevresinde karahindibağ, sarı çiçekli gazal boynuzu, üç gül, yonca gibi bitkiler eşsiz bir görüntü vererek fotoğrafçıların da uğrak noktası oluyor.

Turkiyenin En Yasli Karacam Agaclari Denizlide

Koruma Altında

Karaçam ormanları, göl ve bitki çeşitliliği dışında gölde yaşayan küçük balıkları ile de dikkat çeken alanda bin 309 hektarlık bir alan Tabiat Koruma Alanı olarak belirlenmiş durumda. Alanın özelliğinin korunarak bilim ve eğitim çalışmalarında hizmete sunulması sayesinde doğal güzelliğinin bozulmadan kalması sağlanması amaçlandı.

Halk oyunları şöleni Denizli'de başladı Halk oyunları şöleni Denizli'de başladı

Uzmanlar, bu kadar eski zamandan bu güne kalmış bir bölgenin korunarak bir sonraki nesile bırakılması konusunda hemfikir olmuş durumda.

Haber: Durmuş Özke