Beyağaç Topuklu Yaylası'nda mükemmel bir organizasyon, binlerce ilgili Ethem Derman Hoca ile Gökyüzü Gözlem Etkinliği için yaylayı doldurdu.

Cuma akşamı Beyağaç ilçesi Topuklu Yaylası'nda gerçekleşecek olan 'Gökyüzü Gözlem Etkinliği'ni izlemek yola çıktık. Heyecan doruktaydı çünkü Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın toplantısında Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay ve beraberindeki heyet, gökyüzünü Topuklu Yaylası'ndan görünce şaşkınlık yaşayacağımızı söylemişti. 

Yollarda bir sıkıntı yok, sadece Cankurtaran'da yol teke düştü kısa bir süre sıkıntı çektik fakat yol açılınca bastık gaza. Tavas makasından geçince memleket kokusu almaya başladık. Tavas'ı geçtikten sonra Muğla yolu üzerinden Beyağaç yoluna saptığımızda anayolda yer yer sıkıntılar var. Büyükşehir çalışıyor en kısa sürede yapacak dediler. 

Geçen 300 kişinin katıldığı Gökyüzü Gözlem Etkinliği'ne bu yıl binlerce meraklı katıldı. Bu da demek oluyor ki seneye, daha sonraki yıllara bu etkinliğe katılan insan sayısı çok fazla olacak. 

Amerika'da Karanlık Gökyüzü Parkları ismindeki kuruma başvuru yapılmış hatta Michael Rymer isminde gözlemci de geldi görüştük yaylada, eğer Karanlık Gökyüzü Parkları kurumu listesine Beyağaç Topuklu Yaylası da eklenirse gelip gidenin haddi hesabı olmaz, astro turizm merkezi olarak Denizli'ye ve bölgeye büyük katkısı olur. Bunun için Beyağaç Belediyesi, Kalebey Yerel Eylem Grubu ve Pamukkale Üniversitesi çalışmalarını titizlikle sürdürüyor.

Gökyüzü Gözlem Etkinliği, aslında bir sosyal medyadan bir araya gelmiş insanlardan oluşuyor. Bu etkinliğin öncülüğünü Prof. Doktor Ethem Derman yapıyor. Derman hoca, Topuklu Yaylası'nın, gökyüzü gözlem etkinliği için mükemmel bir yer olduğunu söylüyor. Burada başta tuvalet ihtiyacı ve içilebilir suyun olması, Beyağaç Belediyesi'nin çeşitli imkanlar sunması misafirler için büyük şans.  

Saat 22.00'ye yaklaştı ve tüm beyaz ışıklar söndü, parıl parıl bir gökyüzü karşımızda, Samanyolu bir kuşak gibi üzerimizde... Ethem hoca eline lazer cihazını aldı ve megafonla anlatmaya başladı. Gökyüzünde bulunan yıldızları, bu büyük ayı, bu küçük ayı, bu yay, bu artur... derken zamanın nasıl geçtiğini anlamadık. Bu gördüklerimizin yüzde 5'ini geceleyin Denizli'de göremiyoruz. Hakikaten gibip yaşanması gerekiyor. 

Topuklu yaylasında profesyonel insanları, teleskopları, kameraları da gördük, her teleskobun önünde sıraya geçtik, hepsi özelliği olan bir yıldıza odaklanmış, başında da anlatan bir görevli var. Bilgisayarlar, profesyonel kameralar hepsi oradaydı.

Unutmadan telefon operatörlerinden sadece Turkcell çalışıyor. GEKA misafirlerin konaklamaları için minik bir çadır kent kurmuş, isteyen kendi çadırıyla da gelebiliyor. 

Etkinlik 13 Temmuz'da başladı 16 Temmuz 2023 tarihinde son bulacak. Bu sene kaçırsanız bile gelecek yıllarda mutlaka bu etkinliğe katılın...

Etkinlikten uzman fotoğrafçıların çektiği karelerden bir kısmını da buraya atalım.

WhatsApp Image 2023-07-15 at 11.44.42WhatsApp Image 2023-07-15 at 11.44.43WhatsApp Image 2023-07-15 at 11.44.43 (1)WhatsApp Image 2023-07-15 at 11.44.43 (2)WhatsApp Image 2023-07-15 at 11.44.43 (3)WhatsApp Image 2023-07-15 at 11.44.44WhatsApp Image 2023-07-15 at 11.45.05