Denizli Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2 yıl süreyle uygulayacağı Avrupa Birliği Comenius Regio projesinden bahsetmek istiyorum. Projemiz Türkiye’den sadece Milli Eğitim Müdürlüklerinin katılabildiği Avrupa Birliği programları içinde bulunan Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında yer alan Comenius Regio - Bölgesel Ortaklık projesidir.

Projemizin Polonya’daki ortağı Kozieglowy bölgesi yerel yönetimi. Denizli’deki yerel ortaklarımız: Denizli Belediyesi, Çamlık İlköğretim Okulu ve İş Okulu ve Hakkı Dereköylü Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi.

Projemizin ismi: Avrupa’da Eşit Fırsatlar (Equal Chances In Europe)

PROJE ÖZETİ

Proje ortaklığı, dil becerisi ve insanlar arası iletişim becerisini geliştirmeyi amaçlıyor. 2 yıllık proje süresince kurulacak değişik yollarla (toplantılar, çalıştaylar, iletişim vb.) kültürler arası diyalog geliştirilecektir. Aynı zamanda projeyle, yabancı dil öğrenimi ve karşılıklı işbirliği becerisini geliştireceğiz. Bu şekilde, öğrenciler ve öğretmenler, tolerans ve ötekine saygıyla geliştirilecek davranışlarla sadece Avrupa kültürlerini daha iyi bilmekle kalmayacak aynı zamanda, engelli bireylerle kaynaşacak onların problemlerine ve ihtiyaçlarına karşı daha duyarlı davranacaktır.

Projeyle, öğrencilerimize ruhsal, fiziksel ve yapısal engellerle nasıl baş edeceklerini göstermek istiyoruz. Dahası, öğrencilerin öğrenmesine ve İngilizce kendilerini ifade etmelerine odaklanacağız. Değişik metot ve tekniklerle çeşitli ürünler (KENDİ KENDİNE YAP isimli kitapçık, takvim, web sitesi, filmler, power point sunumları) üreteceğiz ve okul toplumunun çoğunluğunu (öğretmenler, öğrenciler, okul personeli ve aileler) projeyle meşgul edeceğiz.

Projenin temel değeri, kültürel benzerliklerle birlikte farklılıklarına rağmen bütün katılımcıların işbirliği ve daha iyi bir anlayış ortaya koyması olacaktır. Projeyle, farklılıklar yanında birçok kültürel benzerlik ortaya koyacağız. Kültür, gelenek ve eğitim sistemleri bilgilerini paylaşmak için birbirimizin mail adreslerini alacağız. Öğrenciler eğitim sistemlerini, iki ülkenin tarihini, meşhur insanlarını tanıyacaklar. Yapılacak çalıştaylarla, geleneksel dekorasyonlar (dini, milli bayramlar vb.) ve her iki ülkenin özelliğini gösteren çalışmaların yapılması unutulmaz tecrübeler kazanmamıza sebep olacaktır.

PROJENİN AMAÇLARI

- Proje çalışmalarında engelli öğrencilerin yer alması

- Ebeveynler, öğretmenler ve öğrencilerin engelli gençlerle ilgilenmelerini sağlama

- Sosyalleşme ve çocukların/gençlerin ihtiyaçlarının karşılanması 

- Faaliyetleri, hedef grubun katılımını ve altın sacayağı (öğrenci, öğretmen ve okul) oluşumunu teşvik etmek

- Ailelere çocuklarıyla nasıl iletişim kuracaklarını ve işbirliğini öğretmek

- Öğrenciler-ebeveynler-öğretmen grubuna Avrupa değerlerini anlatmak

- Sağlıklı öğrenmeyi kolaylaştırmak için evde ve okulda şeffaf bir ortam sağlamak

- Dil becerisi geliştirmek ve İngilizce öğrenmek 

- İnsanlar arası iletişim becerisini geliştirme (öğrenci ve engelli öğrenci arasında)

- Bilgisayar becerisini geliştirmek

- Sanatsal becerileri geliştirmek (resim çizme, boyama vb.)

- İngilizce ve ana dili öğrenme konusunda öğrencilerin entegrasyonunu sağlamada iyi uygulamaları paylaşmak ve öğrenmek için Avrupa’da diğer bölgelerle birlikte çalışma 

- Engellilere karşı yapılan  sosyal engelleri ortadan kaldırmak (tolerans)

- Yerel toplumla engellileri kaynaştırmak

- Eşit eğitim fırsatları vermek. Engellilere gönüllü olarak eğitim ve çalıştaylar yapmak. Engelli öğrencilerin çalışma zorluklarının azaltılması ve niteliklerinin artırılmasını sağlamak

- Ayrıca, projede öğretim personeline eğitimler/çalıştaylar düzenleme)

Engelli öğrencilerimize güzel imkanlar sunacak olan projenin başarıyla uygulanmasını umuyorum.

- - - -