Yer kirazının alternatif tarım ürünü olarak meşhur olmaya başlamasının ardından 2009 yılında Denizli'de tedbirli olarak ilk defa biner adet diken çiftçiler, bu yıl sayıyı binlere çıkardı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yer kirazı yediğinin ortaya çıkması da gözleri bu meyveye çevirdi. Hasadı 15 gün sonra yapılacak olan yer kirazının, Denizli ve çevresinde bu yıl 200 ton civarında olması bekleniyor. Kilosu 15 liradan satılan kirazın her bir fidesi, 2 kilo kadar meyve verebiliyor.
Alternatif ürün olarak geçen yıl Pamukkale yakınlarındaki 24 dönümlük tarlasına yer kirazı diken ziraat yüksek mühendisi Ethem Tümbekoğlu, 40 bin adet daha dikeceğini söyledi. Tümbekoğlu, "Geçen yıl denemek için diktiğim yer kirazından çok iyi verim aldım. Anavatanı Güney Amerika olan bu meyve, Denizli'yi çok sevdi. Pamuk ve tütüne göre daha zahmetsiz yetiştirilebiliyor. Bu yıl üreticilere çok güzel paralar kazandırmasını bekliyorum. Suyu çok seven yer kirazı bakım, zirai ilaç ve çapa gibi şeyler istemiyor." dedi. İyi sulanmış bir yer fidandan ilk yıl 1 kiloya yakın ürünün alınabileceğini, ikinci yıl 2 kiloya çıktığını ifade eden Tümbekoğlu, "Fidanlığımda yetiştirdiğim fidelerden Denizli, Aydın, Manisa ve Muğla'daki çiftçilere de verdim. Alternatif ürün arayanlar ve kısa sürede iyi para kazanmak isteyenler için yer kirazı çok iyi bir fırsat. Tarlasına ceviz, nar gibi fidanlar dikenler için de yer kirazı örtü altı bitki olarak dikilebilir. Narın meyve vermesi için en az beş yıl geçmesi gerekiyor. Bu sürede fidanlar arasında yer kirazı yetiştirilebilir. Benim nar bahçemde geçen yıl 1 dönümden yaklaşık bin 500 lira kazandım. Yer kirazıyla 1 dekar yerden yaklaşık 3 bin lira kazanmayı hedefliyorum." şeklinde konuştu.

Denizli'de üretilen yer kirazılarının ilk meyvelerinin marketlerde kilosu 30 liradan satıldığını vurgulayan Ethem Tümbekoğlu, iç piyasada daha fazla tüketilmesiyle dış pazardaki rekabetin artacağını ifade etti. Birkaç yıl sonra üretimdeki artışla fiyatın düşeceğine dikkat çeken Tümbekoğlu, "Meyveleri hem taze hem kurutularak yenebilen yer kirazının kullanım alanı oldukça geniş. Sahip olduğu bol aroma ve mayhoş tadından dolayı meyvesi, pastacılıkta ve marmelat yapımında kullanılıyor. Bunun yanında taze olarak yenebileceği gibi meyve salatalarında, tatlılarda ve turtalarda da kullanılmaktadır. Reçeli de son derece lezzetlidir. Meyvesi kurutularak da pazarlanabiliyor." dedi.

Yer kirazının birçok faydasının tespit edildiğini anlatan Tümbekoğlu, şunları kaydetti: "Güney Amerika'da halk tarafından deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedasinde uzun yıllardır kullanılan bir bitkidir. Kandaki fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır. Bu nedenle gut hastalığının tedavisinde 200 yıldan beri, bilinen en doğal tedavi yöntemi olarak kullanılır. Sadece meyveleri değil, kökleri ve yeşil kısımları da bazı ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Önemli miktarlarda vitamin B vitamini içerir. Daha olgun meyvelerin, daha yüksek miktarlarda beta karoten ihtiva ettiği bilinmektedir. Besin değerlerinin çok yüksek olması ve içeriğindeki kalsiyum sebebiyle özellikle okul öncesi çocukların beslenmesinde tavsiye edilir. Yer Kirazı, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etki gösterir. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcı olur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler. İdrar söktürücü özelliği de vardır. Kalorisi az ve yüksek lifli yapısıyla zayıflama ve diyet kürlerinin vazgeçilmez meyvesidir."dedi.