“Aynı dili konuşuyoruz” temasıyla Türkçe Şöleni için Denizli’ye gelen 17 ayrı ülkeye mensup öğrenciler Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer’i makamında ziyaret etti.
Ziyarette; Oda Başkanı Necdet Özer ile bir süre sohbet eden öğrenciler, kendilerini tanıtarak ülkeleri hakkında bilgi verdi. Başkan Özer ise dünyanın çeşitli ülkelerinden öğrencilerin her yıl Türkiye’ye gelmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan yurt dışında faaliyet gösteren Türk okullarında öğrenim gören çocukların Türkçe’yi en güzel şekilde kullanarak, Türkçe Olimpiyatları’nda yarışmalarının gurur verici olduğunu söyledi.
Türkçe Olimpiyatları’na katılan öğrencileri Türkçe sevdalıları olarak nitelendiren Başkan Özer, “Fedakar öğretmenlerimiz, memleketlerini gönüllü bir şekilde terk ederek, kilometrelerce uzaklardaki ülkelere gitmiş ve buradaki Türk okullarında çeşitli din, dil ve ırklara mensup öğrencileri yetiştirmek için kendilerini adamışlardır. İşte bu öğretmenlerimizin emekleriyle Türkçe’yi öğrenen öğrencilerimiz, 8 yıldır ülkemize gelerek, olimpiyatlara katılmaktadırlar.” dedi. Olimpiyatlarda, Türkçe şarkılar söylenmesinin, şiirler okunmasının kendilerini geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda da gururlandırdığını ifade eden Başkan Özer, “Ülkelerinizde Türkçe öğrenerek, yarışmalara katılma azmiyle dilimizi en güzel şekilde öğrenen siz Türkçe sevdalıları, aslında dünyadaki samimiyetin ve kardeşliğin de üst noktalara çıkmasını sağlıyorsunuz. Sizler bu samimiyetle dünya barışına, sevgisine hizmet ediyorsunuz. Bunu takdirle karşılıyoruz.” diye konuştu.
Özer, Türkçe’nin sıradan bir dil gibi öğrenilmediği yarışmalarla ortaya konulduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı: “Çünkü bu yarışmalarda da açıkça görülüyor ki söylediğiniz şarkılar, türküler, okunan şiirlerde içtenlik bulunuyor. Dolayısıyla da olimpiyatlar sayesinde Türkiye’ye karşı sevginin hiç bitmeyeceği görülüyor. Adını bile duymadığımız ülkelerin çocuklarının Türkçe’yi en şekilde okumak için birbirlerinizle yarışmanız da bunun kanıtıdır, diye düşünüyorum. Bu vesileyle Türkçe’nin dünya çapında birleştirici rol oynamasına vesile olan olimpiyatların düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Başkan Özer’in konuşmasının ardından Mozambikli İrareki, “Mozambik” adlı şiiri okudu. Şiir sonrasında Başkan Özer, öğrencilere Denizli’ye has ürünlerden oluşan hediyeler verdi. Öğrenciler de kendi ülkelerine has ürünleri Özer’e takdim etti.