GAZİANTEP (CİHAN)- Gaziantepli genç atlet Yakup Mercan, yarış çizgisine 3 metre kala düşen rakibini geçmeyerek örnek bir fair –play örneği gösterdi.
    Gaziantep’in “Gazilik “ unvanın verilişi yıl dönümü ile Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün okullararası düzenlediği Atletizm Yarışmaları’nda bin 50 metrede yarışan Yakup Mercan isimli öğrenci, ilk sırada giden rakibinin bitiş çizgisine 3 metre kala yere düşmesini fırsat olarak değerlendirmedi. Tam aksine rakibini geçerek altın madalya alma imkanı bulunan Mercan, rakibinin kolundan tutup yerden kaldırdı. Rakibi birinciliği elde ederken kendisi de ikinci oldu.
    Bunun üzerine Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Yakup Mercan’ı Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nden fair–play ödülü verilmesini önerdi. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi de bu öneriyi kabul ederek genç sporcuya 81 il içerisinde Gaziantepli Yakup Mercan’ı en centilmen sporcu ödülünü verdi.
    Gaziantep Atletizm İl Temsilcisi ve babası ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nü ziyaret eden Yakup Mercan, hedefinin Türkiye şampiyonluğu olduğunu söyledi. Genç sporcu imkan verilmesi durumunda önemli dereceler elde edebileceğini vurguladı.
Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürü Nuri Öcal, bu tür sporcular Türk sporunun çok ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, “Sporcumuz Yakup, yarışmada rakibinin varış çizgisine yakın bir kısmında yere düşmesini fırsata çevirmedi. Rakibinin elinden tutup birinci olmasını sağladı. Biz de bu örnek davranışını Türkiye Milli Olimpiyat Komitesine aday gösterdik. Ben 7 yıldır bu görevdeyim ve ilk kez bir sporcumuz fair–play ödülü aldı. Kendisini ve emeği geçenleri kutluyorum” dedi.
    Şiddetin ve kavganın üst düzeyde olduğu bir spor alanlarında Yakup Mercan’ın bir model sporcu olduğunu vurgulayan Öcal, böyle sporcuları destekleme zorunda olduklarını bildirdi. Türkiye’de şiddet yasasının çıkmasına rağmen bir türlü önlenemediğini hatırlatan Nuri Öcal, insanların spor bilinci ve kültürünü almasıyla önleneceğini söyledi. Kanunlar ve yasaların insanlar için çıktığını ancak insanların bunları dinlemediğini belirten Öcal, “Bu kanun ve yasayı bilmeden arkadaşına yardım eden Yakup Mercan. Ben bunun gibi sporcuların sayısının artmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.
    Sporun ana ruhunun aslında fair–play olması gerektiğine işaret eden Nuri Öcal, futbolda yıldız denilen oyuncuların rakip takımın oyuncularının sakatlığı anında bile topu taca atmayarak gol sevdasına düşmelerinin yanlış bir tutul olduğunu kaydetti.
    Barbaros Hayrettin Paşa İlköğretim Okulu 8. Sınıfı öğrencisi olan Yakup Mercan, bundan sonra eğitimini Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün eğitim merkezinde devam ettirecek. Tüm masrafları Gençlik İl Spor Müdürlüğü tarafından karşılanacak olan Mercan’ın okul ve spor hayatını burada devam ettirecek.
    40 yıldan buyana spor hayatının içinde bulunduğunu ve ilk kez bir sporcunun atletizmde fair–play ödülü aldığını ifade eden Gaziantep Atletizm İl Temsilcisi Arif Ay ise, Yakup Mercan’ın varoşlarda oturan bir sporcu olduğunu söyledi. Varoşlarda ve şiddetin yoğun olduğu bir bölgede oturan sporcunun böylesi bir centilmenlik örneği göstermesinin çok anlamlı olduğunu belirten Ay, şöyle konuştu:
    “Sporda her şeyin mubah sayıldığı bir ortamda böyle birincilikle çok önem arz ediyor. Dostluk ve arkadaşlık spordan önde gelen bir olgudur. Biz de önce fair–play sonra başarı ön planda. Bunun ikisi bir arada olursa şampiyonluk önem kazanır. Biz öncelikle sporcuların ahlaki değerleri ilgileniyoruz. Zaten şampiyonluklar da böyle olunca değer kazanır.”
    Babası Mustafa Mercan ise, geçmişte kendisinin de atletizm yaptığını, şimdi yarıda kalan hedefini oğlunun tamamlamasını istiyor. Baba Mercan, Gaziantep’te amatör sporlara gereken önemin verilmediğini, belediyelerin amatör sporculara sahip çıkmadığını dile getirdi. Mercan, diğer çocuklarını futbolda başarılı olamadığını, ancak Yakup’un başarılı olması için destek olduğunu kaydetti.
CİHAN