Yapılan açıklamada, kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında ilk sırayı alan kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır.
Ulusal kanser kontrol programımız çerçevesinde Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) taranmasını önerdiği 3 kanser (meme, rahimağzı, kolorektal) için ücretsiz toplum tabanlı tarama hizmeti 10 yıldan fazla süredir verilmektedir. 2013 yılına kadar KETEM’lerde yürütülen tarama çalışmalarına artık Toplum Sağlığı Merkezlerimiz ve Aile Hekimlerimiz de katılmıştır. Vatandaşlarımızın ücretsiz olarak verilen kanser tarama hizmetlerine katılımı son derece önemlidir.
Kadınlarda görülen kanserler içerisinde ilk sırada meme kanseri bulunmaktadır. Meme Kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olup, yılda yaklaşık 15.000 kadını etkilemektedir. 2000’li yıllardan beri tüm kanser istatistiklerimizde kadın kanserlerinin %20-25’i meme kanseridir. Meme kanserinin önemli bir halk sağlığı sorunu olmasından dolayı Bakanlığımız Ekim ayını “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” ilan etmiştir.
Risk faktörleri arasında ailede meme kanseri öyküsü, erken ilk adet yaşı, geç menapoz, çocuk emzirmeme, obezite sayılabilir. Riski azaltmak amacıyla kilo kaybı düzenli egzersiz gibi davranış değişiklikleri etkili olabilir. Ancak risk faktörlerini en aza indirecek hayat tarzı değişikliklerinin yanı sıra hastalığın erken teşhisine yönelik yapılan meme kanseri taramaları bu kanserden ölümleri ve hastalığın sıklığını azaltmada en etkili yöntemlerdir. Kanser taramaları gönüllülük esasına dayanır ve kadınlarımızın katılımı ile başarıya ulaşabilir. Bu nedenle kadınların meme kanseri nedenleri, belirtileri, korunma, tarama, taramanın ne zaman ve nasıl yapılacağı hakkında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi önemlidir.
Meme kanseri tedavisi erken evrelerde yüzde yüz sağlanabilir. İleri evrelerde hem yaşam süreleri kısıtlı hem de tedavi seçimleri hastalar için yaşam kalitesini düşürecektir. KETEM’lerde ve toplum tabanlı taramaların yapıldığı merkezlerde erken evrede teşhis edilmektedir. Unutulmamalıdır ki, erken teşhis hayat kurtarır.  40-69 yaş arası tüm kadınlarımızın meme kanseri taraması için iki yılda bir mamografi çektirmek üzere  KETEM’e (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi)  başvurmasını istiyoruz.

“Kanserden değil, geç kalmaktan kork”
Ekim ayı “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” etkinliği kapsamında Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğümüz tarafından bir ay süresince etkinlikler planlanmıştır. Bu kapsamda Kanser Birimi ve KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezi) ile birlikte 21 Ekim 2015 tarihinde saat 12.00-14.00 arasında Bayramyerinde halkımızı bilgilendirmek için stand açmayı planlıyoruz dendi.

,