Denizli Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (DDH KETEM) Hekimi Doktor Yasemin Utku, kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve her geçen gün dünyanın kanser yükünün arttığını söyledi. Her yıl kansere bağlı ölümler, yeni kanser vaka sayısı ve yaşayan kanser hastası sayısının katlanarak arttığını belirten Doktor Utku, kanserin sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada olduğunu, öldürücülüğünün yanı sıra bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde de ağır kayıplara yol açtığını vurguladı.
Kanserin hücrelerin kontrolsüz ve anormal çoğalması anlamına geldiğini ifade eden Doktor Utku, basit önlemler alarak bu hastalıktan korunabileceğini söyleyerek, “Sigara kanser ilişkisi kesin olarak gösterilmiş, akciğer, solunum sistemi, ağız-dudak kanserlerinin nedenleri arasında en önemli etkendir. Sigara diğer organ kanserlerinin de oluşmasında etkilidir. Kanserden korunmak için en başta sigara içenlerin bir an önce sigarayı bırakması, sigara içmeyen kişilerin ise sigara içilen ortamlardan uzak durması gereklidir. Ayrıca kansere karşı önlem almak için düzenli ve dengeli beslenme, bol sebze meyve tüketme. Lifli gıda ürünlerini tercih etme, besinleri taze olarak tüketme, yiyecekleri hazırlarken pişirme yöntemlerine dikkat etme, kızartma ve ızgara yerine haşlama, buğulama yöntemlerini tercih etme. Katkılı gıdalardan uzak durma hareketli bir yaşam tarzını benimseme ve spor yapma gibi davranışlar da basit ama önemli önlemlerdir” dedi.

Günlük hayatta da önlemler alınmalı

Günlük hayatta da kansere karşı bazı önlemler alınması gerektiğini anlatan Doktor Utku, “Özellikle yaz aylarında güneşin dik olarak geldiği öğle saatlerinde güneşe çıkılmaması, gereksiz röntgen filmi çektirilmemesi, hekim önerisi olmadan ilaç kullanılmaması, alkolden uzak durulması, tarım-zirai ilaçlarının zararlarından korunmak gerekir. Çalışma ortamında zararlı etkileri bulunan ve radyasyon yayan cihazlardan, uzun süren cep telefonu görüşmelerinden sakınılmalıdır. Bazı kanserlerin nedeni mikroplardır. Hepatit B virüsü karaciğer kanserine, human papilloma virüsü de rahim ağzı kanserine neden olur ve bu virüslerin en önemli bulaşma yollarından biri de cinsel ilişkidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve bunlardan korunma yolları bilinmeli ve tek eşlilik tercih edilmelidir” diye konuştu.

Her ay düzenli kontrol yapılmalı

DDH KETEM Hekimi Yasemin Utku, 2012 yılının kadın kanserleri yılı olarak belirlendiğine de dikkati çekerek şunları söyledi: “Kadın kanserleri arasında en sık görülen Meme Kanseri’dir. Meme Kanserinin erken tanısı hayat kurtarıcıdır. 50 yaşın üzerindeki tüm kadınların her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmaları, yılda bir kez de hekim muayenesi ile düzenli aralıklarla mamografi yapılması erken teşhiste altın standarttır. Ayrıca kadın kanserlerinden Serviks Kanseri de erken tanısı mümkün olan kanserlerdendir ve 30 yaşın üzerindeki tüm kadınların belli aralıklarla Pap-Smear testi yaptırması gereklidir” şeklinde konuştu.