Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Musa Şanlıalp, kalp hastalıklarından korunmada doğru beslenmenin ve sporun büyük önemi olduğunu söyledi. 
Dünyada tüm ölüm nedenleri arasında birinci sırada kalp-damar hastalıklarının yer aldığını ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Musa Şanlıalp, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yılda 17,5 milyon kişinin kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybettiğini söyledi. Kalp ve damar hastalıklarının erkeklerde yüzde 44,4, kadınlarda yüzde 36,2 oranlarıyla birinci sırada ölüm nedeni olduğunu belirten Dr. Şanlıalp, bu nedenle 12-18 Nisan Kalp Haftası'nda kalp damar hastalıklarına karşı daha güçlü bir bilinç oluşturulması ve toplumdaki tüm bireylerin kalp hastalıkları hakkında farkındalığının artırılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

ÖLÜM NEDENLERİ ARASINDA BİRİNCİ SIRADA
Dr. Şanlıalp, kalp ve damar hastalıklarının, dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenleri arasında birinci sırada olup, bu artışa temel olarak sağlıklı yaşam eğitimi ve bilinç eksikliğinin yol açtığını söyledi. Obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve sigara kullanımı ile birlikte maalesef kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinin giderek arttığını anlatan Şanlıalp, "Giderek daha genç yaşlara inmektedir. Hayvansal ve doymuş yağlardan zengin beslenme alışkanlığı kalp hastalıklarını tetiklemektedir. Ayrıca ülkemizdeki aşırı sigara tüketimi ne yazık ki başlı başına önemli bir nedeni oluşturmaktadır. Hızlı şehirleşmenin getirdiği fiziksel olarak hareketsiz, az egzersiz yapan, spor alışkanlığı olmayan bir yaşam tarzıyla ruhsal stresin getirdiği birtakım baskılar da kalp hastalıklarını hızlandırmaktadır" dedi.

HAFTADA ÜÇ GÜN YÜRÜYÜŞ 
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Musa Şanlıalp, kalp damar hastalıklarında, ilerlemeden ön tanı konularak erken müdahale edilmesinin önemli olduğunu belirtti. Ailesinde erken yaşta kalp krizi geçirme, kalp yetmezliği öyküsü olanların mutlaka uzman bir hekime düzenli olarak kontrollerini yaptırması gerektiğini ifade eden Dr. Şanlıalp, şunları söyledi:
"Beslenme dışında önemli olan bir diğer faktör spordur. Günümüzde daha çok hareketsiz yaşam ön planda olduğu için genellikle spor yapılmamaktadır. Günde en azından 2-3 km de olsa yürümek, haftada 3-4 gün 45 dakika tempolu yürüyüş yapmak, çoğu zaman sadece kalp damar hastalıkları açısından değil, diğer tansiyon, şeker, kolesterol dengesi yönünden de çok önemli. O yüzden herkese mutlaka spor yapmalarını ya da en azından düzenli yürüyüş yapmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü fiziksel aktivite ileride kalp damar tıkanıklığı gelişme riskini de önemli ölçüde azaltıyor. Çünkü önemli olan kalp krizi geçirilmeden önce müdahale etmektir. Kalp krizi geçirdikten sonra hiçbir şey eskisi gibi olamayabiliyor. O yüzden bu konuda farkındalığın yüksek tutularak önlemlerin baştan alınması gerekiyor."