Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Doktor Güneri İmren, çölyak hastalığının ömür boyu devam eden ve sürekli diyet gerektiren hastalık olduğunu söyledi. Çölyak hastalığının, bağırsaklarda besin maddelerinin sindirimi ve emiliminin bozulmasına yol açan bir hastalık olduğunu belirten Doktor İmren, bebeklerde unlu gıdalar yedikten sonra görülen karın şişkinliği ve ishalin çölyak işareti (ince bağırsak alerjisi) olabileceğini belirtti. İmren, “Çölyak hastaları ömür boyu diyeti devam ettirmeli, bir kez dahi ihmal etmemelidir. Bunlara dikkat ederek çölyak hastalığında kişi normal yaşamını sürdürebilir. Diyetin sürdürülmemesi çocuğun gelişiminde ortaya çıkan problemlerin yanında ileride bağırsak kanserine de neden olabilmektedir. Bunun için erken tanı koymak, tedaviyi erken başlatmak ve ailelerin bilinçli olması çok önemlidir.” Dedi.

Bebeklerde ishal ve karın şişliğine dikkat

Çölyak hastalığının genellikle bebeklerde ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslendikten sonra ek gıdalara başlandığında görüldüğünü, gelişme ve büyüme geriliği gibi erken belirtilerin ortaya çıkabileceğini vurgulayan İmren, “Ek gıdaların başlanması sırasında sindirim sisteminin unlu gıdalar (GLUTEN bulunan gıdalar) ile tanışmasından sonra, kilo alımında yavaşlama, gece huzursuzluğu, kusma atakları, iki haftayı geçen ishal, tedavi ile iyileşmeyen demir eksikliği anemisi, raşitizm, karın ağrısı ve karında şişlik gibi belirtiler süt çocukluğu döneminde görülüyor. Glüten; buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan, hamura kıvam veren ve hamurun tutmasını sağlayan proteindir. Çocuğun okul dönemi yaşında ise anemi, halsizlik, yorgunluk, okul başarısında azalma, zaman- zaman karın ağrıları ve eklem ağrıları, ağızda iyileşmeyen yaralar, saç dökülmesi, karaciğer enzimlerinde yükseklik, kemik erimesi şeklinde belirti verebiliyor. Bu dönemde ishal karında şişlik ve kusma daha az ortaya çıkabiliyor. Daha sonra kızlarda adet görmede gecikme, ergenliğe geç girme, bazen de kabızlık gibi belirtilerde verebiliyor” dedi.

Diyet yapmak zordur

Glütenin pek çok gıdada kullanıldığı için diyeti uygulamanın zor olduğunu belirten İmren; “Çölyak hastalarının buğday, arpa, yulaf ve çav¬dar gibi en temel yiyeceğimiz olan ekmeğin hammaddesi olan bu ürünleri yemeleri yasak. Yalnızca ekmek de değil, makarna, pasta, börek ve bisküvi gibi gıdalardan da uzak durmaları gerekiyor. Bunların yerine mısır, pirinç, soya, patates unu gibi glüten içermeyen besinleri ise rahatlıkla tüketebilirler” şeklinde konuştu