Dünya Gıda Günü kutlamalarının amacı; Dünyada giderek artan gıda sorunlarının boyutları ve önemi hakkında kamuoyunu aydınlatmak, herkesi yanlış beslenme ve açlığa karşı mücadelede işbirliğine çağırmaktır.

2012 yılı Dünya Gıda Günü konusu “Tarım Kooperatifleri: Dünyayı Beslemenin Anahtarı” olarak belirlenmiştir. Kooperatif; Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklara denilmektedir.   Bu konunun seçilmesinin amacı;  özellikle küçük ölçekli çiftçiler ve üreticilerin bir araya gelerek birlik oluşturmalarını sağlamak, ve bu şekilde üreticilerin kendilerine yeter ve kar elde edebilir hale gelmelerini sağlamaktır. Güçlü birlikler ve kooperatifler üreticilerin tek başlarına aşmak zorunda kaldıkları pek çok sorunu daha kolay aşabilecek güce sahip olmaktadır. Kooperatifler, doğal kaynaklara, bilgiye, iletişime, girdi ve ürün piyasalarına, teknolojiye ve eğitime daha kolay ulaşabilirler. Böylece üyelerinin ihtiyaçlarını karşılamış olurlar. 

Dünyada her yedi kişiden biri yetersiz besleniyor. Oysa insanoğlu açlığı ortadan kaldıracak ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik edecek gerekli araçlara sahip. 2050 yılına kadar dokuz milyardan fazla insanın beslenmesi için gerekli ek gıdanın önemli bir bölümünün küçük toprak sahipleri tarafından üretileceğine dair geniş bir mutabakat söz konusu. Bu da gıda güvencesine ulaşmak için kooperatiflerin, üretici örgütleri ve diğer kırsal kuruluşların desteklenmesi ve bunlara yatırım yapılması gerekliliğini ortaya koyuyor.

Üretici örgütleri ve kooperatifler; tarım, hayvancılık, balıkçılık ve ormancılıkla uğraşan küçük üreticilerin ihtiyaç duyduğu bilgi, araç ve hizmetlere ulaşmalarını sağlamaktadırlar. Böylece üreticiler gıda üretimini artırır, mallarını pazarlar ve kendi hayat standartlarını iyileştirir ve gıda güvencesini geliştirirler.

Kooperatifler bütün ülkelerde tarım, gıda, finans, sağlık hizmetleri, pazarlama, sigorta ve kredi gibi bütün sektörlerde varlık gösterir. Dünya genelinde bir milyar kişinin kooperatif üyesi olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde de 26 türde yaklaşık 84.232 adet kooperatif faaliyet göstermektedir. Tarım sektöründe: Süt, bal, zeytinyağı, çay, fidan yetiştiriciliği konularında çalışan pek çok başarılı kooperatifimiz vardır. İlimizde tarımsal amaçlı kooperatif sayılarına baktığımız zaman 2003 yılından günümüze %88’lik bir artış göze çarpmaktadır. Kooperatif ortak sayısında da aynı oranda bir artış görülmektedir.

2012 yılı dünya kooperatifler yılı olarak ilan edilmiştir. Tarım ve gıda kooperatifleri hali hazırda yoksulluk ve açlıkla mücadelede önemli bir araçtır.

Açlık bir insanlık utancıdır.




Dünya nüfusunun üçte biri yoksullukla uğraşmaktadır.

Tüm dünyada 200 milyonu beş yaşın altındaki çocuklar olmak üzere 1 milyar insan açlık çekmektedir. Her yıl 12 milyon çocuk yetersiz beslenme nedeniyle 5 yaşına gelmeden ölmektedir.

Açlığa karşı birlik olmak, devlet ve sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün açlık, aşırı yoksulluk ve yetersiz beslenme ile mücadele etmek üzere tüm seviyelerde ortaklık içerisinde çalışması durumunda gerçekleşebilecektir. Bu anlamda, başta Birleşmiş Milletler Kuruluşları; Gıda ve Tarım Örgütü, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu, Dünya Gıda Programı olmak üzere uluslararası kuruluşlar arasında iş birliği, 2015 yılına kadar dünyadaki aç insanların sayısını yarı yarıya indirme çağrısında bulunan 1000 yıl kalkınma hedeflerinin ilki olan aşırı yoksulluk ve açlığın ortadan kaldırılmasının başarılması için küresel çabaların yönlendirilmesinde önemli  bir stratejik rol oynamaktadır.

Geleceği beslemek üzere bir tarım devrimi gerekmektedir. 2050 yılı itibarıyla 9 milyarlık nüfusa ulaşacak dünyamızın beslemek için gıda üretiminin %70 oranında artırılması gerekmektedir. 

Dünya vatandaşlarının en temel hakkı olan açlıktan arınmış olma hakkını garanti altına alma bakış açısıyla küresel ortaklık kavramını birlikte ele alarak, onu gerçek hale getirmeliyiz. 

Açlığın olmadığı bir dünya için el ele hep birlikte olmak dileğiyle, Valiliğimiz ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzce halkımızın Dünya Gıda Gününü kutlarız.