12 Eylül 2010 tarihinde yapılacak olan Anayasa’nın değiştirilmesini öngören referandum öncesinde, Vali Yavuz Erkmen başkanlığında Siyasi Parti İl Başkanlarının katıldığı toplantı düzenlendi.

Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, Vali Yavuz Erkmen, Vali Yardımcısı Nevzat Sinan, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Ali Çardakcı, İl Emniyet Müdür Vekili Remzi Erdal, Ak Parti İl Başkanı Bilal Uçar, CHP İl Başkanı Zafer Gönenç, MHP İl Başkanı Zafer Kaplan, DSP İl Başkanı Mustafa Değirmenci, BBP İl Başkanı Ahmet Ercan, İP İl Başkanı Mustafa Güleç, DP İl Başkanı Zafer Bakırsoy, MP İl Başkanı Hüsnü Çatal, SP İl Başkanı Mehmet Akif Kocamanoğlu, ÖDP İl Başkanı İsmet Çelebioğlu, HEPAR İl Başkanı Erkan Ay ve EDP İl Sekreteri Ziya Gürsoy katıldı.
 

            Vali Yavuz Erkmen toplantı öncesi yaptığı açıklamada, referandum süreci içinde herkesin birbirine sevgi ve saygı içinde yaklaşması gerektiğini söyleyerek, “İl Başkanı arkadaşlarımızla bir araya gelip Denizli’de bu sürecin en iyi şekilde sevgi ile saygı ile ve demokratik ortam içinde yapılması konusunda yapılması gerekenler konusunda hep birlikte görüş birliğine varacağımızı umuyorum.  Buradan bir kez daha tüm partilerimize teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz mahalli idareler seçiminde buna benzer bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantı sonrasında sağduyulu, herkesin birbirine saygı duyduğu güzel bir seçim ortamı sonrasında seçimler huzur içinde gerçekleşti. Yaptığımız o toplantı da, Türkiye’de diğer İllere örnek olarak gösterildi. Biz aynı duyarlılığı, aynı huzuru yine bu dönemde de Denizli’de göreceğimizi ve bütün arkadaşlarımızın da benimle birlikte aynı duyguyu paylaştığına inanıyorum. Denizli halkına da teşekkür ediyorum. Çünkü aynı şeyler vatandaşlarımız açısında da geçerli. Geçtiğimiz seçim döneminde vatandaşlarımız açısından da aynı sakinlik, olgunluk takdir edilecek bir davranıştı. Aynı duyarlılığı bu dönemde de yine Denizli’de göreceğimizi düşünüyoruz. Siyasi partiler demokraside vazgeçilmez unsurlardır. Demokraside tabiidir ki herkes değişik fikirde olacaktır. Değişik şeyleri söyleyecektir. Ama önemli olan ülkemizin kazanmasıdır. Yüz yüze bakan insanlar olarak, belli olgunluğa erişmiş insanlar olarak, sevgi ve saygı içinde demokrasi içerisindeki yarışı en güzel şekilde yapıp, sonuçta Denizli’yi Türkiye’ye örnek bir kent olarak sunma gayreti içersisindeyiz” dedi. 

            Toplantının ardından değerlendirme yapan Vali Yavuz Erkmen, Denizli’nin önceki seçimde olduğu gibi, halk oylaması döneminde de, aynı duyarlılık içinde birlik beraberlik içinde geçireceğini söyleyerek, “Bu anlamda bütün İl Başkanları arkadaşlarımızla yaptığımız toplantıda, bütün konuşmalarımız oy birliği ile kabul görmüştür. Buradaki ana amaç partilerimizi sağlıkla sağduyu içerisinde birbirini kesinlikle rahatsız etmeyecek şekilde ve vatandaşlarımıza da bu ortam içerisinde rahatsızlık hissettirmeyecek şekilde demokratik bir ortam içinde, en güzel şekilde kendilerini ifade etmeleri ve yine bu ifade karşılığında da tüm vatandaşlarımızın olgunlukla kendi tercihlerini sandığa yansıtmalarıdır. Bu anlamda da biz idare olarak, emniyet ve jandarma olarak, vatandaşlarımızın bu anlamdaki oylarını demokrasi içinde kullanmaları için her türlü kolaylığı ve kurallar içinde onlara gereken desteği vermiş olacağız. Huzur ortamının İlimizde sağlanmasındaki katkılarından ötürü tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu dönemin hem İlimiz hem ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz. İnşallah sonuç ne olursa olsun Denizli tüm Türkiye’ye örnek olarak kendini gösterecektir. Partiler arasındaki işbirliği ortamı ile ve bu anlamındaki demokrasi kültürü ile bir kez daha kendini fark ettirecektir” diye konuştu.

                                           TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR ŞÖYLE;

         T.C. Anayasasının Bazı Maddelerindeki Değişiklik Yapılması Hakkında 5982 Sayılı Kanunun Anayasanın 175 ve 3376 sayılı Kanunun 2. Maddesi Hükümleri Gereği 12 Eylül 2010 Tarihinde Halk Oyuna Sunulacak olup, Yüksek Seçim Kurulunun 340 sayılı Kararı ile Halk Oylaması Takvimi Belirlenmiştir. 

         Yapılacak olan Halk Oylamasının ilimizde barış ve huzur ortamında yapılabilmesi bakımından seçmenlerin ve siyasi partilerin özgür ve adil bir ortamda Anayasada yapılacak olan değişiklikleri halka anlatabilmeleri için ilimizde bulunan siyasi parti il başkanı veya temsilcilerinin katılımı ile 26.07.2010 Pazartesi günü saat:16.00’da Denizli Valiliği Toplantı Salonunda toplantı yapılmış olup, toplantı sonrasında centilmenlik çerçevesinde alınan ortak kararlar aşağıya çıkartılmıştır.

    1- Tüm Partilerin yasalara ve Yüksek Seçim Kurulunun seçim ile ilgili açıklamalarına uygun davranmalarına, (YSK’nun 345 Nolu Kararı)
        

    2- Tüm siyasi partilerin halk oylaması başlangıç tarihinden başlayarak, Referandum çalışmaları sona erinceye kadar, ilimize gelecek Genel Başkan ve Milletvekillerinin katılacağı toplantılar ve ziyaretler haricinde araç konvoylarının oluşturulmamasına,

    3- Hoparlörle Propaganda; Halk Oylamasının başlangıcı olan 31.05.2010 tarihinden itibaren Referandum çalışmaları sona erdiği 11.09.2010 tarihine kadar halkın huzur ve rahatını bozmamak ve 298 Sayılı Kanunun 50. maddesinin son fıkrası “Açık yerlerde, güneş battıktan doğuncaya kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılamaz” hükmüne uymak şartıyla serbest olduğu, ancak ilimizde belirtilen süre içerisinde sesli araçlarla propagandanın saat:10.00’dan önce başlamamasına, bu saatten itibaren hava kararıncaya kadar sürdürülmesine, yayın süresince halkı rahatsız edici seviyede sesinin açılmamasına, hastane, okul ve ibadethanelerin bulunduğu bölgelerde yayınların yapılmamasına, 

    4- Tüm siyasi partilerin halk oylamasına tanıtım amacıyla hazırlamış oldukları broşür, el ilanı, bayrak, flama vb. materyalleri çevre kirliliği ve görüntü kirliliği oluşturmayacak şekilde kanunda belirtilen yerlere asılarak dağıtılmasının sağlanmasına, yerlere bu amaçlı materyal atılmamasına,

    5- Tüm siyasi partiler tarafından tanıtım amacıyla asılan bayrak, flama vb. materyaller, uyarıya gerek kalmaksızın seçim propagandasının sona erdiği 11 Eylül 2010 Cumartesi günü saat:18.00’dan itibaren bulundukları yerlerden toplattırılmasına,
     6- Toplantıya katılan parti il başkanı ve temsilcilerine, seçimlerle ilgili mevzuat ve Yüksek Seçim Kurulu Kararlarından oluşan bilgilendirme sunumu yapılmış olup, belirtilen hususlara dikkat edilmesine,


    7- Vatandaşlarımız arasında hoşgörü ve sevgi ortamının bozulmasına müsaade etmeyecek tarzda partilerimizin birbirleriyle saygı ortamında karşılıklı hoşgörü ve anlayışa dayalı propaganda faaliyeti yürütmelerine oy birliği ile karar verilmiştir.