AK Parti Denizli Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Mehmet Yüksel çeşitli afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin kredi borçlarının erteleneceği müjdesini verdi. Yüksel ; “15 Eylül ve 20 Ekim 2011 tarihleri arasında Denizli ilimizde yaşanan afetlerde ürünleri zarar gören çiftçilerin kredi borçları Bakanlar Kurulumuzun almış olduğu kararla erteleniyor” dedi.

 

 

AK Parti Denizli Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Mehmet Yüksel Denizli de Eylül ve Ekim Aylarında yaşanan hasarlarda zarar gören üreticileri rahatlatacak olan Bakanlar Kurulu kararının yürürlüğe girdiğini açıkladı. Milletvekili Yüksel şunları söyledi; “Bilindiği gibi 15 Eylül ve 20 Ekim 2011 tarihleri arasında Çameli, Tavas, Kale, Buldan Akköy Sarayköy ve Honaz ilçelerimiz ve köylerinde sel afeti meydana geldi. Yaşanan bu afette birçok çiftçimizin ve üreticimiz gerek bitkisel, gerekse hayvansal ürünlerinde ciddi hasarlar oluştu ve maddi boyutu yüksek olan bir kayıp meydana geldi. Afetin hemen ardından Denizli Valimizin koordinesinde, ilimizde ve ilçelerimizde kurulan hasar tespit komisyonları ile ilimiz genelinde yaşanan bu afetten zarar gören vatandaşlarımızın hasarlarını resmi olarak tespit ettiler. Yaşanan bu afetler de Denizli Valimiz Başta olmak üzere, Tarım il Müdürlüğümüz ve İlçe Müdürlüklerimiz ile Ziraat Odalarımız gayretli davranarak çalışmalarda büyük emek harcadılar. Bunun yanı sıra Ak Parti Denizli Milletvekilleri olarak bizlerde Afet bölgelerinde incelemelerde bulunarak sorunları çözümüne ilişkin çalışmalar gerçekleştirdik. Bu yaşanan afet sadece ilimizde değil birçok illerimizde de aynı tarihlerde çeşitli afetler yaşandı ve vatandaşlarımız yaşanan bu afetlerde ciddi manada zarara uğradılar ve ürünlerini afette kaybettiler. İktidarımız bu manada oluşan her türlü zararın temini noktasında kolaylıkların oluşturulması için hemen işe koyuldu ve nelerin yapılabileceğinin tespitini yaptı. Netice olarak bugün Denizli ilimizde ve Ülkemizin bazı illerinde meydana gelen çeşitli afetler nedeniyle zarar gören gerçek ve tüzel kişi üreticilerin, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararları kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine kararlaştırılmıştır” dedi.

 

“Afetlere Karşı Kayıtsız Kalamayız…”

 

Milletvekili Yüksel; Bununla ilgili olarak 15/9/2011-20/10/2011 tarihleri arasında meydana gelen sel, fırtına, heyelan, aşırı yağış, dolu ve hortum afetlerine maruz kalan Denizli ilimizin de içinde bulunduğu Antalya, Aydın, Hatay, Manisa, Muğla ve Rize illerimizde faaliyet gösteren ve ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az % 30 ve üzeri oranında zarar gören ve bu durumları il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen gerçek ve tüzel kişi üreticilerin, Banka ve Tarım Kredi Kooperatifi tarafından kullandırılan ve afetin gerçekleştiği tarih itibarıyla vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan veya afetin gerçekleştiği tarih itibarıyla vadesinden itibaren 90 günlük bekleme süresi içerisinde olan düşük faizli tarımsal kredi borçları, vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle vade tarihinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren bir yıl süreyle ertelenmesine karar verilmiştir. Hükümetimiz yaşanan bu afetlere kayıtsız kalmamış ve afetzedelerimize gerek düşük faizli kredi kullanmaları, gerekse kredi borçlarını ödemeleri konusunda kolaylık getirmiştir” dedi.

 

Müracaat Süresini Kaçırmayın…

 

Afetzedelere sağlanan bu kolaylıkla ilgili olarak müracaat sürelerine de değinen Yüksel açıklamasına şöyle devam etti; “Afetin gerçekleştiği tarih itibarıyla borçları 90 günlük bekleme süresi içerisinde bulunan gerçek ve tüzel kişi üreticilerimiz, Çiftçilerimiz bu kararın yayım tarihi olan 21 Aralık 2011 itibaren bir ay içerisinde; kredi borçlarının vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte afetin gerçekleştiği tarihten itibaren bir yıllık süre içerisinde dolacak olan gerçek ve tüzel kişi üreticiler ise vadesinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren bir ay içerisinde, borçlu bulundukları banka veya Tarım Kredi Kooperatiflerine yazılı olarak müracaat ederek sağlanan bu imkandan faydalanabileceklerdir” dedi.