Ergenekon sanığı İlhan Cihaner'in Deniz-li'den aday gösterilmesi sürecinde Yüksek Seçim Kurulu'nda (YSK) bir dizi ilginç gelişme yaşandığı ortaya çıktı.

Cihaner'in aday gösterilmesinde YSK'nın hamlelerinin büyük rol oynadığı öğrenildi. YSK, adeta CHP'yi mecbur bırakmış. CHP'ye önce 'kontenjan adayı' gösterme uyarısında bulunan Kurul'un, daha sonra önerilen adayı da veto ettiği ve Cihaner'den başka seçenek bırakmadığı belirtildi. Bunda da, YSK kararlarında rol oynayan Başkan Vekili Kırdar Özsoylu ile Hüseyin Eken'in büyük rol oynadığı öne sürüldü.

Bu iki hakimin, Ergenekon kapsamında yargılanan İlhan Ciha-ner'in Yargıtay ve Danıştay'daki davalarına baktığı ve eski Başsavcı'nın lehine kararlar verdiği belirlendi. İddiaya göre YSK, Cihaner'in aday gösterilmemesinden sonra harekete geçti. Geçmiş kararlarının ve teamülün tersine CHP'nin kontenjan aday göstermek zorunda olduğunu bildirdi. Bunun üzerine CHP listede 2. sırada bulunan Melike Basmacı Kayhan'ı kontenjan adayı olarak gösterdi. Fakat YSK, Kayhan'ı da 4'e karşı 7 oyla reddetti. Ayrıca, önseçime katılan hiçbir ismin kontenjan adayı olarak gösterilemeyeceğini belirtti. Böylece kontenjan adayı olarak gösterilebilecek diğer isimleri de eledi. Bütün bu gelişmeler yaşanırken CHP'nin de Cihaner'in aday gösterilmesi için baskı altına alındığı ileri sürüldü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile milletvekili listelerinin hazırlanmasında büyük rol oynayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de Cihaner'in aday gösterilmemesi ile ilgili kararın arkasında durduklarını ifade ettiler. Kılıçdaroğlu, Cihaner'in MYK listesinde olmaması nedeniyle aday gösterilmediğini, Cihaner'in listede yer almamasının abartılacak bir konu olmadığını dile getirdi. Tekin de Cihaner'den partinin tüm kademelerde faydalanılacağını, illa aday gösterilmesinin gerekmediğini aktarmıştı. Ancak bu açıklamalardan hemen sonra Cihaner'in aday gösterilmesi için çalışmaların hız kazandığı ortaya çıktı. Gelişmeler üzerine CHP'nin kontenjan adayı olarak Cihaner'i aday göstermek zorunda kaldığı kaydedildi.

Denizli 1. sıra milletvekili adayı eski Genel Sekreter Adnan Keskin de bu gelişmeleri, "CHP kendi iradesi dışında, YSK kararı doğrultusunda bir kişiyi kontenjan adayı göstermek zorunda kaldı." sözleriyle özetlemişti.

YSK üyesi Hüseyin Eken, İlhan Cihaner'in davasının görüldüğü Yargıtay 11. Ceza Dairesi üyesi olarak görev yapıyordu. Aynı zamanda YARSAV üyesi olan Eken'in, fotokopi belgelerle eski Erzincan Başsavcısı'nı tahliye eden Yargıtay 11. Ceza Dairesi kararının da altında imzası bulunuyor. Aynı Eken'in Cihaner'in aday gösterilmesi aşamasında kritik YSK kararlarının altında da imzası var. Eken'in Cihaner'in CHP'den aday gösterilmesi için önce YSK'yı, sonra da CHP'yi yönlendirdiği iddialar arasında.

Bir diğer dikkat çekici isim YSK Başkan Vekili Kırdar Özsoylu. İlhan Cihaner, yürütmenin durdurulması ve Adalet Bakanlığı aleyhinde 10 bin liralık manevi tazminat talebi ile Danıştay 2. Dairesi'ne başvuruda bulunmuştu. Özsoylu, aynı dairede üye hakim olarak görev yapıyor. Özsoylu'nun ağabeyi Serdar Özsoylu'nun da CHP Kütahya il teşkilatı yönetim kurulu üyesi olduğu ortaya çıktı.


ANKARA ZAMAN