DİYARBAKIR (CİHAN)- Terör örgütü PKK, Doğu ve Güneydoğu’da BDP’nin her geçen oy kaybettiği illerden dolayı oldukça rahatsız. Terör örgütü, AK Parti mitinglerinden sonra özellikle Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Bingöl ve Siirt için en üst düzeyde açıklamalar yaparak, bu illerin önemini ısrarla vurguluyor.
    Dört gün önce bir açıklama yapan örgütün elebaşısı Murat Karayılan, Mardin’in Ferhat Kutay’ın, Şanlıurfa’nın ise Öcalan’ın memleketi olduğunu belirterek, bu iki ilin BDP’ye destek vermesi gerektiğini söyledi.
    Bugün ise yeni bir açıklama yapan Karayılan, özellikle Diyarbakır, Batman ve Siirt’in seçimlerde kazanmasının önemine değindi.
    Karayılan, “Garzan bölgesi önemlidir. Bugün Garzan’ın öncülüğünü Batman yapmaktadır. Amed’e ilişkin söylediklerim Batman için de geçerlidir. Siirt ve Bitlis halkımızın da bu belirttiklerimizi iyi görmesi ve buna göre bir yaklaşım belirlemesi gerekiyor. Bitlis de yurtsever bir yerimizdir, tarihi bir yerdir ve Kürtlüğüne sahip çıkması gereken bir şehrimizdir. Garzan bölgesinin Kürdistan özgürlük mücadelesinde bu seçimlerde yerini çok güçlü alacaktır. Bingöl(Çewlik) halkımız için de bazı özel şeyleri dile getirmek istiyorum. Bu sorunun çözülmesi, kanın dökülmemesi, bu halkın da özgürleşmesi için bunu düşünmeleri gerekiyor.” dedi.

BAŞBAKAN'IN MİTİNGLERİNDE MEYDANLAR DOLMUŞTU
    Terör örgütünün ısrarla üzerinde durduğu Diyarbakır, Siirt ve Batman’da AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın düzenlediği mitingler oldukça kalabalık geçmişti. Siirt Cumhuriyet Meydanı, Batman Cumhuriyet Meydanı ve Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda miting yapan Başbakan Erdoğan, bu meydanları dolduran on binlerce kişiye hitap etmişti. Başbakan’ın bu illerdeki mitinglerinin, örgütün tehdit ve baskılarına rağmen oldukça kalabalık geçmesi kendisin rahatsız etti.
    Bu illerde BDP’nin bir önceki seçime göre daha az oy alabileceğini endişesine düşen örgüt, bunun için son günlerde internet üzerinden açıklamalar yaparak, bu illerde bağımsızların kazanması gerektiğini vurguluyor. Bu üç ilde 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumda yine PKK’nın baskısına rağmen Şırnak’ta halkı yüzde 89 ‘evet’ yüzde 11’i ‘hayır’; Batman halkının yüzde 95 ‘evet’ yüzde 5’hayır’ ve Diyarbakır yüzde 94 ‘evet’ yüzde 6 ‘hayır’ demişti.

DARBE ANAYASINA ‘HAYIR’ DİYEN TEK İL BİNGÖL
    Cuntanın ülke yönetimine el koyduğu 1980 yılında halkoylamasına sunulan ‘asker’ anayasasına ülke genelinde ‘evet’ çıkartılırken Bingöl halkı ‘hayır’ diyerek örnek bir demokrasi mücadelesi sergilemişti. Yüzde 90 gibi bir farkla cunta anayasasını reddeden Bingöl halkına bu daha sonra ağır bir şekilde ödetilmişti. Özellikle Bingöl ve ilçelerinde yaşayan alimlerinin ‘hayır’ çıkmasında etkili olduğu iddia edilerek, alim ve imamların neredeyse tamamı farklı yerlere sürülmüştü. Ayrıca Bingöl, 2007'deki seçimlerde yüzde 72'lik oy oranı ile AK Parti'ye 3 milletvekili kazandırmıştı.

BAŞBAKANI PARLAMENTOYA SİİRT HALKI GÖNDERMİŞTİ
    Siirt halkı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı yani eniştelerini Parlamento'ya göndermişti.
    Geçtiğimiz hafta terör örgütü tarafından ilan edilen 3 günlük yas ve kepenk kapatma eylemine Siirt halkı uymadı. Nüfusun yüzde 30’unun Arap olduğu Siirt’te önceki dönem belediye başkanlığı seçimlerini AK Parti kazanmıştı. CİHAN