Adalet ve Kalkınma Partisi’nde milletvekili aday adayı başvuruları bugün başladı.  7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak milletvekilliği genel seçimler öncesinde aday adayları ile ilgili başvuru ve süreç hakkında açıklamalarda bulunan AK Parti Denizli İl Başkanı Şahin Tin, 11 Şubat 2015 tarihinde başlayan sürecin 20 Şubat 2015 Cuma gününe kadar süreceğini ifade ederek hafta sonları da il başkanlığında başvuru kabulü yapılacağını aktardı. Milletvekili aday adaylığı başvurusunun genel merkez veya il başkanlıklarına alındı belgesi karşılığında bizzat yapılacağını aktaran Tin, Denizli il başkanlığının başka iller için yapılacak adaylık başvurularını da kabul edeceğini bildirdi. Tin, “Başvrurular il başkanlıklarımızdan alınacak basılı formlar veya partimizin http://www.akparti.org.tr internet adresinde yer alan formlar bilgisayar ortamında veya el yazısı ile doldurularak, başvuru için istenen belgeler de eksiksiz olarak eklenmek suretiyle, yetkili mercilere bizzat yapılacaktır. Başvuru aidatını yatırmayanların başvurusu işleme konulmayacaktır. Adayın başvuru aidatını yatırdığına dair makbuz sureti başvuru formuna eklenecektir” dedi.
 
GEREKLİ EVRAKLAR
Başvuruda istenecek evrakları açıklayan Tin, “Milletvekili adaylığı için olduğu belirtilecek arşiv kayıtlı adli sicil belgesi. Diploma sureti. T.C. Kimlik Numarasını gösterir Nüfus cüzdanı sureti. Askerlik durum belgesi. Başvuru aidatının yatırıldığına dair banka dekontu. 2 adet vesikalık fotoğraf. Adaylık için istifası zorunlu olan kimselerin, ilgili mercilere sunulmuş istifa veya emeklilik dilekçelerinin fotokopisi istenmektedir. Bunun yanında başvuru yapacak aday adayları için erkekler 5 bin lira, kadınlar da 2 bin 500 lira adaylık aidatı alınacak. Engel oranı yüzde 40 ve üzerinde olan engelli aday adaylarından başvuru aidatı alınmayacak. Başvuru aidatı, Vakıflar Bankası, Ankara Yenişehir Şubesinin TR260001500158007293586808 nolu AK PARTİ Genel Merkez hesabına yatırılacaktır. Banka dekontunda aday adayının T.C.Kimlik numarası ve adresi de yazılacaktır. İl Başkanlığınca banka hesabı dışında başvuru aidatı tahsil edemeyecektir. Alındı belgesi, taahhütname ve başvuru formu, başvuru tarihinden önce mail yolu ile gönderilecektir” dedi.
 
KİMLER ADAY OLABİLECEK
 Aday adayı olmak isteyenler için başvuru şartlarını da açıklayan Tin,  Anayasa’nın 76. ve Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 10 ve 11. maddelerinde belirtilen nitelikleri taşıyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, partimizden adaylık başvurusunda bulunabilirler. Başka bir siyasi partinin üyesi olup da partimizden adaylık başvurusunda bulunmak isteyen kimselerin, üye oldukları siyasi partiden istifa ettiklerine dair noter marifetiyle gönderilmiş. istifa bildirimlerini de başvuru formuna eklemeleri zorunludur” ifadelerini kullandı. Son olarak aday adayı olabilmek için gerekli şartları sıralayan Tin, “ Milletvekili adaylık başvurusunda bulunacak kimselerin, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 10. ve 11. maddelerine göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 7 Nisan 2015 günü itibari ile 25 yaşını doldurmuş olmak. En az ilkokul mezunu olmak.  Kısıtlı olmamak. Muaf olanlar aday dışında yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmış olmak. Kamu hizmetinden yasaklı olmamak. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 53/1-(a-b) hükmüne göre, sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tâbi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasî hakları kullanmaktan yasaklanmış olmamak, Taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olmamak,affa uğramış olsalar bile basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle mahkum olmamak, Türk Ceza Kanununun İkinci Kitabının, birinci babında yazılı suçlardan veya bu suçların işlenmesini aleni olarak tahrik etme suçundan mahkum olmamak, terör eylemlerinden mahkum olmamak, Türk Ceza Kanununun 536 ncı maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yazılı eylemlerle aynı Kanunun 537 nci maddesinin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarında yazılı eylemleri siyasi ve ideolojik amaçlarla işlemekten mahkum olmamak” şeklinde konuştu.