ANKARA (CİHAN)- AK Parti, 10 yaşına girerken Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan, en uzun süre başbakanlık yapan liderler sıralamasında yükseliyor. Erdoğan Başbakanlığı kesintisiz en uzun sürdüren siyasiler klasmanında İnönü ve Menderes'ten sonra 3. sıraya oturdu. Erdoğan 14 Mart 2001 tarihinde kesintisiz 8 yıl başbakanlık koltuğunda oturan isim olacak. İnönü 12, Menderes 10 yıl aralıksız bu görevi yürütmüştü.
AK Parti Genel Başkanlığı’nda 10 yılı deviren Başbakan Erdoğan ekibiyle birlikte Türkiye’ye eğitim, sağlık, ekonomi, hukuk ve demokraside sınıf atlattı. Ödeyemediği borçlar sebebiyle Avrupa’dan yardımlar alan Yunanistan’ın medyasına bile ‘Erdoğan gibi liderimiz olsa’ analizlere konu olan Erdoğan ve AK Parti, Orta Doğu için de model olarak gösteriliyor.
Türkiye’nin en büyük problemlerinden olan Kürt sorununun çözümü için de AK Parti hükümetleri döneminde önemli adımlar atıldı. Demokratik açılım çerçevesinde Kürtçe kurslarının yanı sıra, TRT’de Kürtçe kanal yayına başladı.

"KRİZ TEĞET GEÇECEK"
AK Parti hükümetleri önemli bir ekonomik kriz tecrübesi de edindi. 2001 krizinin ardından Türkiye’nin yönetimine gelen AK Parti hükümetleri ekonomide önemli yapısal reformlara imza atarak, krizlere karşı dirençli bir piyasa oluşturdu. Kriz Türkiye’yi de çökertecek açıklamalarına rağmen Erdoğan’ın ‘Kriz Türkiye’yi teğet geçecek.’ açıklaması çok tartışıldı. Türkiye 2008-2009 arasında yaşanan küresel ekonomik krizden en az hasarla çıkan ve en hızlı toparlanan ülke oldu.

"ONE MİNUTE ÇIKIŞI"
AK Partilileri seçim meydanları dışında sokağa döken Erdoğan’ın çıkışlarıyla da tarihe not düşüldü. Erdoğan, 30 Ocak 2009 İsviçre’nin Davos kentinde yapılan Dünya Ekonomik Forumu toplantılarında İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez’i sert bir dille eleştirdi. Moderatörün araya girmesi üzerine Erdoğan, üst üste ‘One Minute’ çıkışı yaptı. Erdoğan, moderatörün elini de iterek ‘Benim için Davos bitmiştir. Bir daha Davos’a gelmem’ deyip, toplantıyı terk etmişti.

'TÜRKİYE’YE FRANSIZSINIZ' RESTİ
AK Parti Genel Başkanı’nın Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) Avrupalı parlamenterlere yaptığı konuşma da dünyada geniş yankı buldu. Erdoğan, Fransız kadın üye Marland-Militello'nun Türkiye’de basın özgürlüğü ve azınlıklarda ibadetle ilgili eleştirel sorusuna “Arkadaşımız Fransız mı? Türkiye'ye de çok Fransızsınız” çıkışı günlerce konuşuldu. Mısır lideri Hüsnü Mübarek’i, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’e yönelik uyarıları da dünya medyasında geniş yer buldu.
Türkiye ve dünyanın yakından izlediği Erdoğan liderliğindeki AK Parti 10 yılını mütevazi programlarla kutlayıp, 81 ilde vatandaşlarla iftarlar yapacak. CİHAN