ANKARA (CİHAN)- Adalet ve Kalkınma Partisi(AK Parti) 10 yaşına girdi. Takvim yaprakları 14 Ağustos 2001′i gösterdiğinde Türk siyaset sahnesine giren parti, 10 yıllık kısa tarihine 5 seçim, 2 referandum başarısı sığdırdı. Parti 10 yaşını 81 ilde düzenleyeceği iftar programlarında vatandaşlarla kutlayacak.
AK Parti’nin kuruluş projesi Recep Tayyip Erdoğan’ın, 12 Aralık 1997'de Siirt'te okuduğu şiirle cezaevine girmesiyle başladı. Recep Tayyip Erdoğan, 4 ay kaldığı cezaevinden çıktıktan sonra kamuoyunun ısrarlı talebi ve gelişen demokratik sürecin bir sonucu olarak 14 Ağustos 2001'de arkadaşlarıyla birlikte AK Parti'yi kurdu. Kurucular Kurulu tarafından AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanı seçildi. Partide 28 Şubat sürecinin ardından kapatılan Refah Partisi’nde yenilikçi hareketi temsil eden Abdullah Gül’de yer aldı. Tam 10 yıldır Türkiye’yi tek başına yöneten AK Parti girdiği her seçimden birinci çıktı. Daha 1 yıllık partiyken girdiği 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde yüzde 34,5 oy alan AK Parti tek başına iktidara geldi.
Siyaset yasağı nedeniyle Genel Başkan Erdoğan, milletvekili olamadığı için ilk AK Parti hükümeti 58. Cumhuriyet Hükümeti’ni Abdullah Gül Başbakanlığı’nda kuruldu. Arkasından Erdoğan’a Meclis’in kapısı Cumhuriyet Halk Partisi’nin de desteklediği bir anayasa değişikliği eşinin memleketi Siirt’ten açıldı. Yenileme seçimlerinde milletvekili seçilerek Meclis’e giren Erdoğan, Abdullah Gül başkanlığındaki Hükümetin istifasının ardından 15 Mart 2003 tarihinde 59. Cumhuriyet Hükümeti’ni kurdu.

E-BİLDİRGENİN ARKASINDAN YÜZDE 47 SEÇİM BAŞARISI
2004 yılında yapınan 2004 yerel seçimlerinde yüzde 42’lik oyla ikinci kez birinci parti olan AK Parti, 15 Büyükşehir Belediyesi’nin 11′in de sahibi oldu. AK Parti büyük patlamayı 2007 genel seçimlerinde yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde aday olan dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü seçtirmemek için bütün yollar denendi. AK Parti’den kopan Erkan Mumcu’nun Anavatan Partisi ile Mehmet Ağar’ın Demokrat Parti’si Meclis’i boykot etti. Daha sonra askerlerin talimatıyla yapıldığı ortaya çıkan bu harekete bir de Genelkurmay’ın yayınladığı 27 Nisan bildirisi eklenince seçim kaçınılmaz oldu. 22 Temmuz 2007 yılında yapılan seçimlerin ardından AK Parti yüzde 47′lik ezici bir çoğunlukla Meclise girdi. Türkiye’nin 81 ilinin 80′ninde milletvekili çıkardı.

KAPATMA DAVASI
Türkiye ve AK Parti Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın 14 Mart 2008 tarihinde açtığı kapatma davasıyla şok oldu. Seçmenlerin yüzde 47’sinin oyunu alan bir parti seçimlerin üzerinden 8 ay geçmeden "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" iddiasıyla karşı karşıya kaldı. Anayasa Mahkemesi’ne Yalçınkaya’nın sunduğu iddianamede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil 71 kişinin 5 yıl süre ile siyasetten uzaklaştırılması istemi de yer aldı. Küresel krizin en fırtınalı yaşandığı dönemde AK Parti yönetimi hem kapatma davasıyla hem de Türkiye’yi krizden korumak için yoğun çaba gösterdi. 30 Temmuz 2008 tarihinde Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, tüm Türkiye ve dünyanın ekranlara kilitlendiği akşam saatlerinde AK Parti’nin kapatılmadığını açıkladı. Partinin Hazine yardımının belirli bir oranda kesilmesi kararına varıldığı belirtilirken, 6 üye kapatılması, 5 üye kapatılmaması yönünde oy kullandığı ertesi günkü gazetelere yansımıştı.

12 EYLÜL REFERANDUMU VE YÜZDE 50’YE GİDEN YOL
2009 yerel seçimlerinde ise AK Parti yine oy oranını yüzde 38,8’e düşürse de sandıktan birinci çıktı. AK Parti’nin en büyük sınavı ise 12 Eylül Anayasa değişiklik referandumunda oldu. HSYK ve Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısını arttıran, memura toplu sözleşme hakkı tanıyan Anayasa değişikliğine karşı CHP ve MHP hayır cephesini oluşturdu. Ancak vatandaş 12 Eylül günü sandıkta yüzde 58 evet dedi. 9 ay sonra gidilen 12 Haziran milletvekili seçimleri ise AK Parti’nin başarısını birkez daha tescillendiği bir seçim oldu. AK Parti oyların yüzde 50’sini alarak tarihe geçti.

CİHAN