Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Pamukkale’yi ilk 10 ayda 1 milyon 600 bin turistin ziyaret ettiğini söyledi.
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, UNESCO Dünya Miras Listesinde bulunan Pamukkale’deki Hierapolis Antik Kenti kazı çalışmalarında gelinen son noktayı tanıtmak için Denizli’deki turizmciler ve seyahat acente temsilcileri ile bir araya geldi.
Denizli Valisi Demir, İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve DENTUROD işbirliği ile düzenlenen program çerçevesinde beraberinde Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Korkmaz, Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili İsmail Edip Yılmazlı, DENTUROD Yönetim Kurulu Başkanı Gazi Murat Şen ve turizmcilerle birlikte Pamukkale Üniversitesi tarafından kazı çalışmalarının yürütüldüğü nekropol bölgesinde incelemelerde bulundu.
Katılımcılara genel bilgi aktaran Vali Abdülkadir Demir, 2013 yılının Hierapolis Antik Kenti kazıları için çok önemli bir yıl olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Biz, geçen sene özellikle tur firmaları temsilcileri ve rehberlerle iki defa toplantı yaptık ve bu toplantılarda temsilciler, turistlerin Pamukkale’de bir değişiklik olmadığı için tekrar gelmek istemediklerini söyledi. Dolayısıyla yapılan kazılarda ilerleme olması, zaman zaman değişiklikler yapılmasının gelen ziyaretçiler açısından son derece önemli olduğu söylendi. Hem bu kapsamda hem de özellikle Denizli’de, Laodikeia Antik Kentindeki kazı çalışmaları Türkiye’de bir model olmuştur. Burada şu an herhangi bir kesinti olmadan yılın on iki ayı kazı yapılıyor. Çalışmalarımızı Bakanlık, Valilik ve Özel İdare ödenekleriyle yapmaya çalışıyoruz.”
Ziyaretçi sayısı ve kalış süresini uzatmak açısından önemli çalışmaların yapıldığına dikkat çeken Vali Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlardan birincisi tamamlanan tiyatro sahnesi. İkincisi sekiz farklı alanda yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan eserler. Bu yıl toplam 1 milyon 200 bin TL harcama yapıldı. Siz de zaten bu değişikliği göreceksiniz. Burada bizim için en önemli çalışmalar tiyatro, cehennem kapısı ve nekropol alanı. Nekropol alanı Türkiye’deki antik kentler içerisinde en büyük alana sahip bölgedir. Böyle bir yerin öncelikle ziyaret edilebilir hale getirilmesi gerekiyordu. Biz, İtalyan heyetten bu çalışmayı bizim yapmamızı istedik. Ben ilk geldiğimde bunu dile getirmiştim. Yol kısmının şimdilik bir kısmı yapılmak suretiyle gelen misafirlerimizin görmesi ve daha rahat gezebilmeleri bakımından bant şeklinde yürünecek bir alan olarak düzenleme yapılacak. Bu kazı çalışması bitince başlayacak. Böylece Türkiye’nin en büyük nekropolü temiz düzenli hale gelecek.”
Bu yıl ziyaretçi sayısında artışın devam ettiğine dikkat çeken Vali Demir, “Geçen yıl Kasım ayına kadar 1.498.000 turist Pamukkale’ye giriş yaparken, bu yıl aynı tarihe kadar 1.603.000 turist Pamukkale’yi ziyaret etti” dedi.
Vali Demir ve beraberindeki heyet daha sonra Hamam Bazalika bölgesini gezdi sonra Ploutonium alanına geçti. Burada kaynaktan gelen termal su ve mağara girişinde bulunan heykeller hakkında bilgilendirilen heyet üyeleri, çıkarılan eserler karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Bölgenin çok şaşırtıcı bir şekilde korunaklı olarak günümüze kadar ulaştığını söyleyen Vali Demir, sözlerini şöyle tamamladı: “Burada içinde Afrodit başı olmak üzere, üç başlı köpek ve yılan heykelleri bulundu. Üç başlı köpek ve yılan heykelleri cehennem kapısı olarak bilinen yerin sağında ve solundaydı. Üç başlı köpek çok ilgi uyandırdı. Dolayısıyla burada 4-5 tane önemli eser çıktı. Hoca bu bölgeyi kazıp geçecekti, ama biz kabul etmediğimizi nereye kadar inecekse inelim, yani bu işi bitirelim artık dedik. O dönemde cehennem kapısı nasılsa o şekilde yapmaya bizim imkanımız var. Burayı özel ayıralım aynen antik havuz gibi ziyarete özel açalım istedik. Bir yere insanlar kolay giriyorsa değeri olmuyor.”