“Taksit olsa bile kredi kartınızı iptal edebilirsiniz.” BDDK böyle diyor, bankalar uygulamıyor. Kredi kartını iptal etmek isteyene de “taksit” oyunu oynanıyor

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin, müşteriden kredi kartı aidatı talep edilemeyeceğine ilişkin kararına rağmen bankalar aidat tahsil etmek için ilginç yöntemler deniyor. Aidat ödememek için kartını kapattırmak isteyen mudilere, eğer devam eden taksitleri varsa bunun mümkün olmadığı söyleniyor. Oysa BDDK, taksit bulunsa dahi istek üzerine kartın iptal edilebileceğini belirtiyor.

Taksit silahı

Yıllık kredi kartı aidatlarını tahsil etmek için birçok banka taksit silahını kullanıyor. Uzun süreli taksit yaparak vatandaşı kredi kartına mahkum eden bankalar kartını iptal etmek isteyen müşteriye zorluk çıkarıyor. Yüksek aidat bedeli sebebiyle kredi kartını kapattırmak isteyen birçok kişi, “Üzgünüz, henüz taksit ödemeleriniz bitmedi, dolayısıyla kredi kartınızı da iptal edemezsiniz.” cevabıyla karşılaşıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise bu konuda finans kuruluşlarından farklı düşünüyor. Taksit ödemeleri devam edenlerin kart iade formülünü tercih etmesi gerektiğini aktaran BDDK’ya yakın kaynaklar, bankalara, “Artık bu kartı kullanmayacağım” talebiyle başvurulması gerektiğinin altını çiziyor. Mevzuata göre taksit ödemeleri bulunan kartlar da bankaya iade edilebiliyor. Bu durumda banka taksitler bitene kadar müşteriye borç ekstresi göndermek zorunda. Böylece müşteri taksitlerini zamanında öderken kart aidatından kurtuluyor.

Dava açın

BDDK’ya yakın kaynaklar bu konuda, “Kart numarası ile kalan borcun taksitlerinin ödenmesi lazım. Kredi kartı alacağı sonuçta bir kredidir. Hukuki olarak böyle değerlendirilmesi gerekiyor” tavsiyesinde bulunuyor. Bu tür sıkıntı yaşayanların vakit geçirmeden Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmaları gerektiğine dikkat çekiliyor.

45 milyon kart var

Kart iptali gerekçesi ile bankaların kapısının çalınmaması gerektiğini dile getiren BDDK çevreleri ise, aksi takdirde bankanın kalan tüm borcu isteyebileceğini dile getiriyor. Bankalar Arası Kart Merkezi verilerine göre Türkiye’de 45 milyon kredi kartı bulunuyor. Mevduat bankalarında tüketici kredileri ve kredi kartları tutarı, 30 Temmuz 2010 itibarıyla 147 milyar 633,5 milyon liraya yükselmiş durumda. Merkez Bankası haftalık verilerine göre, bu tutarın 107 milyar 846,5 milyon lirası tüketici kredileri, yaklaşık 39 milyar 786,9 milyon lirası da bireysel kredi kartlarından oluşuyor.