Aile şerhi, tapu sahibi eşin, anlaşmazlık ya da boşanma durumunda ya da keyfi  biçimde , eşinin muvafakati olmadan konutu satmasını, ipoteğe konu edilmesini engelliyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, uygulamaya en çok fazla İstanbullular ilgi gösterdi. İstanbul’da 2 bin 477 konuta şerh konulurken, Başkent Ankara ’da 1.271, İzmir’de 729, Adana’da 377 ve Bursa’da 362 konutta bu işlem gerçekleştirildi. Aile şerhi kapsamında Denizli'de eşine güvenmeyerek konuta şehr koyduran kadın sayısı ise 139. Bu rakam en fazla şerh konulan iller sıralamasında Denizli'yi 15. yaptı. 
Ardahan ve Bitlis’te sadece birer konuta şerh konuldu. Bayburt ve Kars 2’şer, Şırnak 3, Muş 4, Tunceli ve Siirt 5’er, Artvin, Bingöl, Iğdır ve Kilis 7’şer, Batman dokuz şerhle, uygulamanın en az ilgi gördüğü vilayetler oldu.

Evlilik cüzdanı lazım geliyor
Aile konutu şerhi için başvurular, evlilik cüzdanı ve ikametgah  ilmühaberiyle tapu müdürlüklerine yapılabiliyor. Şerh, evlilik devam ettiği sürece geçerliliğini koruyor. Evliliğin sona ermesi durumunda malik eş, evlilik sürerken ise şerhi koyduran eş tarafından tapudan kaldırılabiliyor. İşlemlerden ücret alınmıyor.