Yüksek Makine Mühendisi Tuğrul Yıldırım, tarafından üç yıl önce Tavas ilçesine bağlı Nikfer beldesi yolu kenarında oluşturulan 22 dönümlük ‘Lavanta’ tarlasında, hasat zamanında ilk kez ‘Lavanta Turizmi’ yapılacak. 16-18 Ağustos tarihlerinde yapılacak lavanta hasadına yerli ve yabancı yaklaşık 100 kişi davet edildi. Tamamen doğal ortamda yetişen lavantaların hasadını yapacak olan davetliler, topladıkları lavantaların yağını çıkartıp, kullanacakları kremi ve kolan yağını imal edecekler. Lavanta turizmi kapsamında, lavanta tarlasında gün boyunca düzenlenecek etkinliklere katılacak olan davetliler, kaldıkları otelde tamamen doğal ürünlerden ebru yapacak, Pamukkale ziyareti ile bu yılki etkinlikler sona erdirilecek. Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, lavanta tarlası sahibi Tuğrul Yıldırım ile birlikte tarlayı gezdi. Oda Başkanı Gemici, Denizli’nin tıbbı ve aromatik bitkilerin üretiminde merkez olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi.

Dönüme 2 bin fidan

3 yıl önce 15 bin adet lavanta fidanını Yalova Araştırma Enstitüsünden getirerek dönüme 2 bin adet olacak şekilde dikimini yaptırdığını söyleyen Tuğrul Yıldırım, geçen yıl hasadını yaptığı 250 kilogram lavantadan çıkarttığı 4 kilogram lavanta yağını kullanarak İzmir’de tamamen doğal krem, şampuan, duş jeli ve sabun üretimi yaptıklarını, üretimin tamamını Sudi Arabistan’a ihraç ettiklerini vurguladı. Lavanta’nın yetiştirmesinin çok kolay olduğunu, toprak çeşidi, su, bakım, zirai ilaç istemediğini dikilen bir lavanta fidanının 15-20 yıl ürün verdiğini dile getiren Yıldırım, “Şuan 3 yaşında olan 22 dönümlük lavanta tarlam, bölgenin en büyük lavanta tarlası. Lavanta çevredeki bazı illerde küçük bahçelerde ve evlerin önlerindeki küçük toprak parçaları üzerinde yetiştiriliyor. Pazarı açık olan lavantanın yetiştirilmesi çok kolay, bakım ve ilaç masrafı da olmadığı için üretilen ürünün tamamı üreticiye kar kalıyor. Tavas’ta yetiştirdiğim lavantaları İzmir’de işliyorum. Kendime ait olan ‘Lavanden’ markası ile tamamen doğal lavantadan ürettiğim sabundan, şampuana, 42 çeşit kozmetik ürünün tamamını Sudi Arabistan’a ihraç ediyorum. Gelecek yıl için Kanada, Fas, Çin ve Ürdün’deki ithalatçı firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Yeni Pazar olarak o bölgelere de açılabiliriz” dedi.

İlgi çok yüksek


Kurduğu lavanta tarlası ile ilgili olarak internet sitesi de oluşturduğunu, her gün siteye onlarca yeni insanın girerek lavanta ile ilgili bilgi sahibi olduğunu anlatan Yıldırım, “Lavantaya ve üretime ilgi her geçen gün artıyor. Bende bu ilgiye cevap verebilmek için bu yıl Türkiye’de ilk kez Lavanta Turizmi organize edeceğim. Hasat zamanımız olan 16-18 Ağustos tarihlerinde yaklaşık 100 yerli ve yabancı lavanta tutkunuyla birlikte sabahın ilk ışıklarında hasada başlayacağız. Her davetli tarladan toplayacağı lavantanın yağını kendi çıkartarak yıl boyunca kullanacağı krem ve kolonyanın üretimini kimya mühendislerimizle birlikte yapacak. Tarladaki etkinliğimiz akşam saatlerine kadar devam edecek. Lavanta turizmi kapsamında ebru çalışmaları ve Pamukkale gezimizde olacak. 5 yaşından itibaren tam verime başlayan lavantanın her biri 5 kilograma yakın ürün veriyor. Yaklaşık 50-55 kilogram lavantadan 1 kilogram lavanta yağı çıkıyor. Lavanta yağının litresi 75 ile 100 lira arasında satılıyor. Lavantanın yaşının kilogramı ise 60 kuruş. Lavanta turizmimizi gelecek yıllarda yaparak geleneksel hale getireceğiz. Ben lavanta tarlam ile birlikte alternatif ürün arayan çiftçilerimize örnek olmak istiyorum. Tamamen doğal hiçbir masrafı olmayan lavanta ne kadar çok yetiştirilirse o kadar çok satılacak. Lavantanın pazarı çok açık” diye konuştu.

Denizli merkez olacak

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Türkiye kekik üretiminin yüzde 80’ini karşılayan kentte, çiftçilerin tıbbı aromatik bitkilere yöneldiğini söyledi. Kekiğin yanında Gözler ve Uzunpınar bölgesinde yaklaşık 50 dekarlık alanda adaçayı, lavanta, safran ve ekinezya yetiştirildiğini belirten Gemici, “Denizli’deki üreticiler son yıllarda Pazarı açık, sürekli alıcısı bulunan ve iyi para eden tıbbı aromatik bitkilere yöneldi. Kekik tarlalarının yanına kapama sistemi ile oluşturulan tarlalarda üreticiler tarafından deneme için dikilen lavanta, adaçayı, safran ve ekinezya güzel ürün vermeye başladı. Bugün kuru kekiğin kilogramı 7-10 lira, adaçayı ve lavantanın ise kilogramı 5-8 lira arasında satılıyor. Üretiminde hiçbir zirai ilacında kullanılmadığı tıbbı aromatik bitkiler çok yıllık bitkiler olduğu içinde masrafsız üretiliyor, elle hasat ediliyor. Bu yüzdende üreticilerimiz iyi para kazanıyor. Bu yıl toplamda 50 dekarda yetiştirilen adaçayı, lavanta, safran ve ekinezyanın gelecek yıllarda daha geniş alanlara dikileceği kesin. Bu sayede Denizli tıbbı aromatik bitkilerin merkezi olacaktır.” diye konuştu.