Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Karaismailler köyü muhtarı 42 yaşındaki iki çocuk babası Hacı Nurbaki Akşit’in on parmağında on marifet var. Üç yıldır köy muhtarı olarak görev yapan ilkokul mezunu Akşit, 15 yıldan bu yana saz, sipsi, zurna, üç telli cura, kabak kemane, davul ve darbuka gibi müzik aletlerini çalıyor. Köyündeki ve çevre köylerdeki düğün, nişan, asker uğurlama törenlerine müzisyen olarak giden Muhtar Akşit, kamyonuyla köyünde nakliye işi yapıyor, Merkez Camii’nde de beş yıldan bu yana fahri imam olarak köy sakinlerine namaz kıldırıyor. Üç köy sakini ile birlikte oluşturduğu ilahi gurubu ile mevlitlere giden Muhtar Akşit, köyde vefat edenlerin, cenazelerini yıkayıp, defin ediyor. Çocukluk ve gençlik yıllarında 3 yıl boyunca Kuran kurslarına giderek dini eğitim aldığını, iki kez hacca gittiğini, 2005 yılında il merkezde düzenlenen yöresel halk müziği ses yarışmalarına katılarak derece aldığını belirten Muhtar Akşit, “Müziğe karşı ilgim ilkokul çağında başladı. Ancak köyde imkân olmadığı için tam anlamıyla müzik eğitimi almadım. Köydeki saz üstatlarından bağlama çalmayı öğrendim. Telli ve üflemeli sazları da kendim çalmayı öğrendim. Özellikle Türk Halk Müziği’nde 200 parçalık geniş bir repertuara sahibim. Köyde düğün, nişan, kına gecesi, sünnet eğlencesi ve asker uğurlaması yapmak isteyenler müzisyen bulmakta zorlanıyordu. Bende köylülerime yardımcı olmak için düğünlere müzisyen olarak katılmaya karar verdim. 15 yıldan buyana yaklaşık 500 çiftin düğün törenine şarkılarımla türkülerimle, sazımla katılmışımdır. Köyümüzün tanıtımı için yaptığım internet sitesinde de sazımla, çaldığım müzik aletleri ve şarkılarımla renk kattım” dedi.

Köyde imam yok

200 haneli 750 nüfuslu köyünde 4 tane camii bulunduğunu, bu camilerden üçünde kadrolu imam olmasına rağmen bir caminin imamsız kaldığını belirten Muhtar Akşit, “Kuran kurslarında eğitim de aldığım için imamsız kalan Merkez Camimizde beş yıldan buyana fahri imam olarak cemaate namaz kıldırıyorum. Köyümde vefat edenlerin cenazelerini yıkayıp defin ediyorum. 2000’li yıllarda 4 yıl boyunca Marmaris’te turizm şirketlerinde çalıştım. Haç organizasyonu yapan çalıştığım seyahat firması sayesinde iki kez hacca gidip geldim. Köyümde çiftçilikte yapıyorum. Kendime ait kamyonumla nakliye işleri de yaparak geçinmeye çalışıyorum” diye konuştu.

Düğünlerde canlı müzik olur

Yerel ses yarışmalarında dereceye girdikten sonra birçok yerel televizyon kanalında da programa çıkarak müzikteki hünerini sergilediğini belirten Akşit, “Köyümün ve köy sakinlerim faydasına her işi yaparım. Benim muhtar olmam, köyümde fahri imamlık yapmam, müzikle uğraşmama, müzik aletlerini çalmama engel değil. Köyde de olsam internet aracılığı ile aklıma takılan her konuyu araştırıp kendimi geliştiriyorum. Müzikte kendimi biraz daha geliştirmek istiyorum. Bizim buralarda özellikle düğünlerde insanlar canlı müzikten, canlı orkestradan şarkı türkü dinlemeyi tercih eder. Onun için ben köyümde ve çevre köylerde aslında çok önemli bir görevi yerine getiriyorum” diye konuştu.