Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu doğal tedavisi olan ve kısa sürede geçebilen bir rahatsızlıktır. Bu enfeksiyon gebe kadınların %10-20'sinde görülen yaygın bir durumdur. İdrar kanallarında ortaya çıkabilen enfeksiyon genellikle sancılı ve ağrılıdır.

Hamilelikte ortaya çıktığında tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara yol açabilir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu evde tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Ancak gebelikte bazı riskler bulunmaktadır. Bu nedenle gebe kadınların enfeksiyonun ilk belirtilerini fark ettiklerinde tedaviye başvurmaları gereklidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir Neden Olur?

“İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir Neden Olur?” soruları, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu rahatsızlık idrar yollarının bakteriyel enfeksiyonudur. İdrar yolları böbreklerden mesaneye, üretradan ve üretere kadar olan organları içerir.

En yaygın nedeni ise bağırsaklarda bulunan Escherichia coli (E. coli) bakterisidir. Bu bakteriler rektumdan idrar yoluna tırmanarak enfeksiyona neden olabilmektedir.

0-3 Yaş Çocuklarınızın Ekran Süresi Sıfır Olmalı 0-3 Yaş Çocuklarınızın Ekran Süresi Sıfır Olmalı

Ayrıca diğer faktörler şunlardır:

  • Cinsel ilişki
  • Hamilelik
  • Şeker hastalığı
  • Mesane taşları
  • Mesane veya üreterdeki anatomik bozukluklar
  • Mesane kateterizasyonu
  • İdrar yolu stenti
  • İdrar yolu ameliyatı
  • hamile

Hamilelik Döneminde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu belirtileri teşhis ve tedavisi için de önemlidir. Zira tedavi edilmediği taktirde böbreklere yayılabilme ve ciddi komplikasyonlara neden olma ihtimali bulunmaktadır. Bu rahatsızlığı yaşayan birçok kadın ayrıca “Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu sancı yapar mı?” sorusunu sormaktadır. İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri genel olarak şu şekildedir;

  • Sık idrara çıkma
  • İdrar yaparken yanma veya ağrı
  • Bulanık veya koyu renkli idrar
  • Kötü kokulu idrar
  • İdrarda kan
  • Bel veya kasık ağrısı

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Doğal Tedavisi yapılmadan önce, mutlaka belirtiler göz önünde bulundurulmalıdır. Ağır enfeksiyonlar, ciddi ve uzun süreli tedavi gerektirebilmektedir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonları, birçok kadın tarafından sıklıkla yaşanabilmektedir. Ancak tedaviler uzun sürebilmektedir. Bu nedenle öncelikli olarak idrar yolu enfeksiyonu önlemek için harekete geçmeniz önemlidir.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için günde en az 8-10 bardak su içilmesi tavsiye edilmektedir. Su, idrar yollarını temizlemeye ve enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca sıklıkla tuvalete gidilmesi ve idrarın tutulmaması da önemlidir. İdrarınızı tutmanız bakterilerin birikmesine ve enfeksiyona yol açabilir.

Cinsel ilişki, bakterilerin idrar yoluna girmesine neden olabilir. Cinsel ilişkiden sonra idrar yapmak, bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Ek olarak tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra sonra cinsel bölgenizi önden arkaya doğru temizlemeniz daha doğru olacaktır. Bu bakterilerin anüs bölgesinden vajinaya yayılmasını önlemeye yardımcı olur.

Bunun yanı sıra dar giysilerden uzak durmanız da sorunu önlemeye yardımcı olacaktır.. Dar giysiler, idrar yollarının hava almasını zorlaştırarak ve enfeksiyon riskini artırmaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonunun Hamilelik Üzerinde Etkisi

Gebelikte İYE görülme riski, hamile olmayan kadınlara göre 3 kat daha fazladır. Bunun en temel nedeni, hamilelik sırasında artan östrojen ve progesteron hormonlarının, idrar yollarının enfeksiyona daha duyarlı hale gelmesine neden olmasıdır.

Ayrıca büyüyen rahim, mesane ve üretraya baskı yaparak idrar akışını engelleyerek enfeksiyon riskini artırmaktadır. Bunun yanı sıra hamilelik sırasında bağışıklık sisteminin baskılanması, enfeksiyonlara karşı direnci azaltmaktadır.

Hamilelikte İYE'nin tedavi edilmemesi durumunda erken doğum, düşük riski, bebekte enfeksiyon ve benzeri durumlar ortaya çıkabilmektedir.

İdrar Yolu Enfeksiyonunun Hamile Kalmayı Engeller Mi?

“İdrar Yolu Enfeksiyonunun Hamile Kalmayı Engeller Mi?” sorusu, birçok anne adayı tarafından sorulmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu hamileliği engellemez. Çünkü bu idrar yollarında ortaya çıkmaktadır. Doğrudan rahim ile bağlantısı olmadığı için de hamile kalmaya bir etkisi bulunmamaktadır.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Doğal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu doğal tedavisi ilaç kullanmayan birçok kadının ilk tercihidir. Zira çoğu antibiyotik, gebelik esnasında tercih edilmemektedir. Bu nedenle doğal yöntemler, gebeler için daha cazip gelmektedir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu evde tedavisi için dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır.

Bağışıklığınızı Güçlendirin

Güçlü bir bağışıklık sistemi, sadece idrar yolu değil; genel olarak diğer enfeksiyonlardan da korunmanızı sağlayacaktır. Düzenli olarak beslenmeniz, yeterli seviyede uyumanız, sağlıklı besinleri tüketmeniz bağışıklığınızın güçlenmesini sağlayacaktır.

Kızılcık Suyu İçin

Kızılcık suyu, Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Doğal Tedavisi için sıklıkla tercih edilmektedir. Kızılcık suyu enfeksiyonlara karşı savaşmaya yardımcı olan bileşikler içerir. Her gün 1 bardak kızılcık suyu tüketmeniz, enfeksiyonun giderilmesinde etkili rol oynayacaktır.

Yaban Mersini Tüketin

Yaban mersini, genel olarak bağışıklık sistemine olan desteğiyle bilinir. Ayrıca içerdiği bileşikler sayesinde enfeksiyonların giderilmesine de yarımcı olur. Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu tedavisi evde yapılacaksa suyunu içebileceğiniz gibi, doğrudan tüketebilirsiniz.

C Vitamini Takviyesi Alın

C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan bir antioksidandır. Doktorunuzun önereceği oranda C vitamini almanız, enfeksiyonu azaltmanızı sağlayacaktır.

Bol Su İçin

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu doğal tedavisi için bol su tüketmeniz, en etkili çözümdür. Zira su, mesanede olan bakterilerin dışarıya atılmasını sağlamaktadır. Bol su tüketerek kısa süre içerisinde rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.

Sonuç

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu, birçok kadın tarafından karşılaşılan yaygın bir sorundur. Bu enfeksiyon tedavi edilmediği takdirde ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu doğal tedavi için bol su tüketmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, kızılcık suyu ve yaban mersini tüketmek, C vitamini takviyesi almak gibi yöntemler uygulanabilir.

Ancak bu yöntemleri denemeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız önemlidir. Zira bazı doğal tedaviler, hamile kadınlar için riskli olabilmektedir.