Bir dizi açılış ve incelemelerde bulunmak üzere sabah saatlerinde Denizli'ye gelen Orman ve Su İşleri Bakını Veysel Eroğlu, EGS Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Denizli İl Özel İdaresi iş makinalarının hizmete alınma töreninin ardından Akköy ilçesindeki Yenicekent İletim Kanalı'nın temel atma törenine katıldı.

     Törene, Orman ve Su İşleri Bakını Veysel Eroğlu’nun yanı sıra, Vali Abdülkadir Demir, Denizli Milletvekilleri Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel, Nurcan Dalbudak, Bilal Uçar, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, DSİ Genel Müdürü Arif Özkaldı, Orman Bölge Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu  ve çok sayıda davetli de katıldı.

     İlçeye gelişinde kalabalık bir vatandaş topluluğu tarafından coşkuyla karşılanan Bakan Eroğlu, vatandaşlarla sohbet edip, isteklerini dinledi.

     Törende konuşan Vali Abdülkadir Demir, Denizli’nin tarım alanı hakkında bilgiler vererek, “Denizli’nin toplam tarım arazisi 376 bin hektar. Ancak sulu tarım olmadan arzu edilen tarımsal verimliliğe ulaşmamız mümkün değil. Bu nedenle özellikle son 9 yıldır Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın Denizli’de gerçekleştirdiği projelerle sulanabilir arazi miktarımız bugün yüzde 80’lere yükseldi. Sulu tarım yapılan arazimizin 110 bin hektarı DSİ tarafından sulanırken, 32 bin hektarı ise İl Özel İdaremizce sulanıyor. Damlama sulama ile ilgili oranımız maalesef yüzde 10’lar civarındadır bunu arttırmak zorundayız. İlimiz, sahip olduğu en kaliteli şaraplık üzüm topraklarıyla bağcılıkta Türkiye 2.si. Yine Türkiye’nin cennet elması üretiminin yüzde 40’ını Denizli karşılıyor.  Elma, nar ve kiraz üretiminde 3. sırada, çerezlik ayçekirdeği üretiminde ise Türkiye’de birinci” dedi.

     Vali Demir ayrıca, 22-23 Eylül 2011 tarihinde İlçelerde yapılan incelemeler neticesinde, daha önce hiç tespit edilemeyen 23 yeni gölet alanı tespit edildiğini söyleyerek, bu alanları kısa sürede faaliyete geçirmeyi planladıklarını söyledi. Denizli topraklarının yüzde 47’sinin orman varlığı olduğunu hatırlatan Vali Demir, duble yol ağaçlandırılmasının hızla devam ettiğini söyledi.

     2011 yılında DSİ Genel Müdürlüğü'nün Denizli'ye 85 milyon lira yatırım yaptığını ifade eden Vali Demir, “2012 yılında aktarılan ödeneklerle birlikte son 10 yılda yalnızca Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından ilimize yaklaşık 1 milyar liralık yatırım yapıldı. Destekleriniz için tüm Denizlililer adına teşekkür ediyorum. Bu yatırımlar ile Denizli’de yılda 598 milyon lira tarımsal gelir artışı ve 19.858 kişilik istihdam artışı sağlanmıştır. Bu; Sayın Bakanımızın tabiriyle “Denizli ile gönül bağının” en güzel örneğidir. Sayın Bakanımız önceki gelişinde Denizli’ye 4 konuda müjde vermişti. Bu sözler tek tek yerine getiriliyor. Türkiye’de örneği olmayan Denizli’de küçük ölçekli sulamalar için İl Özel İdaresi’ne 53 milyon lira ödenek aktarıldı” dedi.
     Yıllardır başarılamayan ve Denizli için önemli bir proje olan Yenicekent İletim Kanalı’nın temelinin atılacağını sözlerine ekleyen Vali Demir, “Yenicekent İletim Kanalı tamamlandıktan sonra üzerinde yapılacak 10.556 hektarlık Gölemezli-Pamukkale sulaması ve geri kalan 150 bin dönümlük bir alan sulanacak. Bu sayede çiftçimiz çok büyük bedeller ödemekten kurtulacak. Güney Şelalesi yolunun yapımı içinde bize müjde verdiniz. Bunun içinde size teşekkür ediyoruz. Biliyoruz ki, Denizli’ye yapılan tüm yatırımlarda bizleri sonuna kadar desteklediniz. Denizli Halkı ile birlikte bizlere vermiş olduğunuz desteğe çalışarak, üreterek ve kazanarak teşekkür etmeye çalıştık. Bundan sonra da yapacağımız tüm çalışmalarda değerli desteğinizi esirgemeyeceğinize olan inancımla tüm Denizli halkı adına bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

    Daha sonra kürsüye gelen Bakan Eroğlu, Yenicekent İletim Kanalı'nın bitirilmesi için büyük çaba sarfettiklerini belirterek, “Üzerimdeki tonlarca yük kalktı, çünkü Denizlililere söz vermiştim. Denizli'ye geçen yıl verdiğimiz 4 müjdeden biri olan bu proje, bölgeye hayat verecek" diye konuştu.

     Türkiye’nin gözle görülür bir şekilde büyüme hamlelerini sürdürdüğüne dikkat çeken Bakan Eroğlu. “Memleketimiz nerelerden nerelere geldi. Türkiye, Çin'den sonra büyümede ikinci sırada yer aldı. Daha da büyüyeceğiz. İlk çeyrekte ihracat rakamları ilan edildi. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artış sağlanarak 35 milyar dolara ulaşıldı. Bu yılsonu hedef 150 milyar dolarlık ihracat. Denizli'nin fedakar, müteşebbis, çalışkan insanlarının bunda büyük emeği ve katkısı var. Türkiye büyük bir millet. Dünyanın 16. büyük ekonomisine sahibiz. Ama hedefimiz 2023'te ilk 10'a girmek. Bakanlık olarak büyük yatırımlar yapıyoruz” dedi.

     Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak bugüne kadar bin 128 tesis açıp hizmete sunduklarını ve 11 milyon dekarlık alanda sulama yapıldığını belirten Bakan Eroğlu, “Türkiye'de şu anda 49 şehrin su meselesini kökünden çözdük. Hedefimiz suda en az 40-50 yıl sıkıntı yaşamamak. Su meselesini kökünden çözecek çalışmalar yapıyoruz. Günübirlik çözümler en kötü çözümlerdir. En iyi çözüm köklü çözümdür. Hidroelektrik santrallerinde büyük hamleler yaptık. Yaptığımız çalışmalarla ülkemize yaklaşık 40 milyar dolarlık bir tasarruf sağlayacağız. Hidroelektrik enerjiye büyük önem veriyoruz. Bu yılsonuna kadar Belçika'nın yüzölçümüne yakın bir alanı ağaçlandırmış olacağız. Bütün Türkiye'de seferberlik devam ediyor. Sadece açık alanlarda değil, okulları, hastaneleri, mezarlıkları, yolları da ağaçlandırıyoruz” şeklinde konuştu.

     Konuşmasında Denizli'ye bakanlıklar olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakını Veysel Eroğlu, “Denizli'ye toplam 3 milyar TL yatırım yapıldı. Denizlili çalışan insanlar hizmetlerin en güzeline layık. 2012 yılı Denizli'de hamle yılı olacak. Zamanla yarışıyoruz. Vatandaşın beklemeye tahammülü yok” ifadelerini kullandı.

     Temeli atılan iletim kanalının 10 kilometre uzunluğunda olduğunu sözlerine ekleyen Bakan Eroğlu, “15 bin 362 hektar alan sulanacak. İlave sulamalarla beraber bölge hayat bulacak. Bunun maliyeti 62 milyon TL. En kısa sürede iletim kanalı tamamlanacak” dedi.

     Bakan Eroğlu, DSİ Genel Müdürlüğü ve müteahhit firma yetkililerini çağırarak, iletim kanalının ne zaman bitirileceği konusunda pazarlık yaptırdı. Yapılan pazarlık sonucu kanalın 26 Aralık 2014 tarihinde tamamlanması konusunda anlaşma sağlandı. Yapılan konuşmaların ardından Yenicekent İletim Kanalı'nın temeli atıldı. Kanalın arazi sulamasının yanında enerji üretiminde de kullanılacağı belirtildi.