Milli Eğitim Bakanlığının özel öğretim ve mtsk sisteminde yaptığı yeni düzenlemeler kapsamında mevzuatın tanıtılması ayrıca ortaöğretime geçiş modeli belirleme çalıştayı için Denizli'de bulunan MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdür Mehmet Küçük il ve ilçe yöneticileri ile Makine Mühendisleri Odası toplantı salonunda bir araya geldi.

Denizli'deki toplantının ana başlıklarını tamamıyla yeniden düzenlenerek yürürlüğü giren Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursları yönetmeliği ve uygulamaları ile Özel Öğretim Kurumları yönetmeliği oluşturdu.  MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdür Mehmet Küçük  başkanlığında yapılan toplantıya  MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Grup Başkanı Ali Karagöz,  Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül, Eğitim Denetmenleri Başkanı Erol Al, Milli Eğitim Müdürlüğü İdarecileri, Eğitim Denetmenleri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve Şube Müdürleri katıldı.

Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül yapmış olduğu açılış konuşmasında; “Sayın Genel Müdürümüz Mehmet Küçük, MTSK mevzuatındaki yapılan değişiklikler ve özel öğretim kurumları yönetmeliğindeki değişiklikler hakkında bilgilendirme toplantısı yapacak. Uygulamalardaki  birlik beraberliğin sağlanması açısından il ve ilçe yöneticilerimizle biraya geldi. İlimizde bulunduğu süre içerisinde değişik toplantılara katılacak ve bir takım incelemelerde bulunacak. Kendilerine ilimize hoş geldiniz diyorum” dedi.

Denizli ilinde bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdür Mehmet Küçük  yaptığı toplantıda aşağıdaki noktalara değinerek açıklamalarda bulundu.

Değişen MTSK yönetmeliği ve yönergesi yenilikçi, çağdaş ve batılı standartlarında bir sistem haline geldi. Bundan sonra en önemli aşama bu sistemin tam olarak uygulanmasıdır. Yeni mevzuat harfiyen uygulanarak herkes tam olarak sürücü olduktan sonra (her türlü trafik ortamında ve  şartlarda araba kullanabilecek hale geldikten sonra) sürücü belgesi verilecektir. Cebinde sürücü belgesi olduğu halde araba kullanmasını bilmeyen vatandaşımız  bu sistemle artık olmayacaktır.

Günümüzde sürücü belgesi uygulama sınavı ortalaması AB ülkelerinde %60 oranında iken ülkemizde bu oran %95 üzerinde geziyordu. Yapılan teorik sınavlarda da AB ülkelerinde %80 civarında iken bizde %50-60 civarındadır. İyi bir sürücü olabilmek için çok fazla bir teorik bilgiye sahip olmak yeterli olmuyor. Önemli olan uygulamada yeterli eğitimi alıp, belli bir standartta araba kullanabilmektir. Eski sistemde belli bir puanlama sistemi ve 70 puan alan sınavı geçmiş sayılıyordu. Yeni sistemle birlikte 20 farklı madde getirildi. Bu maddelerden bir tanesinde dahi hata yapılırsa sınav o anda bitiyor ve başarısız olunuyor. Birkaç örnek verilecek olursa; sürücü adayı arabaya bindiği anda emniyet kemerini takmıyor, ayna ve koltuğunu kontrol etmiyorsa sınav başlamadan bitiyor.

Yeni yönetmelikle kurallara uyan ve bilinçli sürücüler yetiştirmek istiyoruz. Ülkemizde trafik kazalarında bir çok insanımız ölüyor ve bunun yanı sıra maddi hasarlar da oluşuyor. Sakarya Meydan Muharebesinde 3 bin civarında şehit verdik. Şuanda ülkemizde her yıl trafik kazalarında üç  Sakarya Meydan Muharebesi kaybetmişiz kadar kurban  veriyoruz. Yeni sistemle bu sayıların düşeceğine inanıyoruz.

Son değişikliklerle uygulama sınavı 15 dakikadan 30 dakikaya çıkarıldı. Sınav esnasında bu sürelere mutlaka uyularak, her adayın 30 dk araç kullanması ve gerekli şartları yerine getirerek ehliyet alması sağlanacak. Adaylar için Sınav Randevu Sistemi getirdik. Böylece sınav alanında yığılmalar önlenecek. Tüm adaylar hangi saatte sınava gireceğini bileceği için sınav alanında boş yere beklemeler olmayacak. Ayrıca randevu sistemine tam manası ile uyularak 30 dk sonunda 5 dakika dinlenme süresi dikkate alınarak yeni aday sınava alınacaktır. Randevu saatine zamanında gelmeyen sürücü adayı hiçbir şekilde sınava alınmayacak ve başarısız sayılacaktır. Randevuya gelmeyen sürücü adayının yerine başka bir adayda sınava alınmayacak, bir sonraki randevu saati beklenecektir.

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdür Mehmet Küçük yaptığı açıklamalarının ardından toplantıya katılanların sorularını ve önerilerini dinledi.