Yazın hava sıcaklıklarından en fazla etkilenen hamile kadınların, bilinçli hareket etmeleri durumunda sıcaklıkların olumsuz etkilerinden kendilerini muhafaza edebileceği ifade ediliyor. Yozgat Özel Şifa Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Nazmiye Şentürk, hamile bayanların güneşten bilinçli olarak faydalanmaları gerektiği belirtti. Şentürk, "Gebelik döneminde bayanlarımız güneşten bilinçli şekilde yararlanmaları gerekir. Çünkü güneş bir D vitamini kaynağıdır. Kemikleri, vücut savunma sistemini ve insan psikolojisi üzerinde olumlu etkileri vardır." dedi.

Güneş ışınlarının en dik geldiği saat 11 ile saat 15 arasında güneşlenmemek gerektiğini söyleyen Şentürk, "Öğle saatleri arasında güneş ışınları direk geldiği için bu saatlerde güneşlenmek sağlık açısından sakıncalıdır." uyarısında bulundu.
Gebelikte vücudun sıvı ihtiyacı artacağından her gün bol miktarda sıvı alımına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Şentürk, "Gebelik döneminde vücudun sıvı ihtiyacı daha da artmaktadır. Bu bakımdan günde en az 2-3 litre sıvı alımı şarttır. Bol su, taze meyve suları, az yağlı ayran seçenekler arasındadır. Hava sıcaklığının artmasıyla vücut ısımız da yükselecek, dehidratasyon dediğimiz vücudun susuz kalma riski artacaktır. Böyle durumlarda erken doğum riski artışı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, kabızlık, basur gibi pek çok durumla karşılaşma riski de artar." diye konuştu.
İdrar çıkışını arttıran kola, kahve, çay gibi içecekler ile su tutucu özelliği olan gazlı soda gibi içeceklerden çok miktarda alınmaması gerektiğini vurgulayan Şentürk, "Sıcaklarla birlikte artan besin zehirlenmelerine dikkat edilmelidir. Açıkta uzun süre beklemiş gıdalarda kolayca mikrop üreyebileceği unutulmamalıdır." diye uyardı.
Gebelik döneminde melanin denen ‘pigment’ hormonu daha yüksek seviyelerde olduğundan güneş ışınlarının yüzde ve ciltte leke oluşturma riski taşıdığını vurgulayan Şentürk, şunları söyledi: "Bu gibi durumlarda yüksek koruma faktörlü güneş kremleri tercih edilmelidir. Ayrıca kaliteli güneş gözlükleri ve korumalı şapkalar, mantar enfeksiyonunu engelleyici ter emici rahat, açık renk kıyafetler güneş ışığını yansıttığından tercih edilmelidir. Gebelikte yaptığımız egzersizlerde bol bol ara verip soluklanmalı ve susamayı beklemeden bol su içilmeliyiz. Ayrıca güneş altında spor yapılması sağlığımız açısından son derece sakıncalıdır. Gebelerin eşleriyle yapacakları sabah ve akşamüstü yürüyüşleri hem fiziksel hem de psikolojik açıdan çok yararlıdır."

Yaz dönemi boyunca, hamilelik döneminde yapılabilecek sporların en uygununun yürüyüş ve yüzme olabileceğini bildiren Şentürk, şunları kaydetti, "Sıcaklarda terlemeyle kaybedilen tuz ve mineraller bol sıvı alımın yanı sıra taze meyve ve salatalarla da karşılanabilir. Et, süt, yoğurt, peynir gibi temel protein kaynaklarını da tüketirken az yağlı olmasına özen gösterilmelidir. Sık sık yapılan ılık duşların hem rahatlatıcı, nemlendirici özelliği vardır hem de terlemenin yaratabileceği mantar enfeksiyonlarından korur. Genel olarak son 3 aylık gebelik döneminde uzun süreli yolculuk tavsiye edilmez."