Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB)’ye üye Makine Mühendisleri Odası (MMO) Denizli Şubesi ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Denizli Şubesi’nin 9. Olağan Genel Kurulu ve başkanlık seçimi gerçekleştirildi. MMO’ya kayıtlı bin üyeden 456’si sandık başına gitti. Seçime tek liste ile giren Bolat Ferhat Arıkan, kullanılan oylardan 420’sini alarak başkan seçildi. Seçimde 36 oyda geçersiz sayıldı. EMO’nun genel kurul ve başkanlık seçimi de esnaf sarayında gerçekleştirildi. EMO Başkanı Abdullah Şavklı yeniden başkanlığa aday oldu. Diğer aday Ömer Uslu’nun listesi ile yarışan Şavklı, kullanılan 467 oydan, 285’ini alarak yeniden başkanlık görevine seçildi. MMO’nun Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen olağan genel kurulda Divan Başkanlığını Doç. Dr. Cemal Meran’ın yaptı. Seçimde tekrar aday olmayan MMO Denizli Şube Başkanı Hüseyin Hadımlı, açılış konuşmasını yaptı. Dünyada kriz ile birlikte sosyal adaletçi programlara ve kamusal desteklere dair inanç ve yönelimlerin arttığını belirten Hadımlı, “Ülkemizde krizin asli sorumlusu olan serbestleştirme politikalarında ısrarcı olunmakta, yeni zamlar, vergi artışları ve özelleştirmeler tek çözüm olarak dayatılmaktadır. Köklü tekstil firmaları birbiri ardına kapılarına kilit vururken, turizm alanında istihdam yaratacak yatırımların eksikliği, tarımsal üretimde ise dışa bağımlı bir anlayış gittikçe hakim olmaktadır. Bölgemizde, fabrikalar yanlış teşvik politikaları ile önce yurtdışı ya da başka illere taşınmış, planlama ve Ar-Ge’ den yoksun olarak küresel güçlerin talep ve beklentileri doğrultusunda farklı alanlara yatırıma zorlanmaktadırlar” diye konuştu.
Yönetim listesi belirlendi
MMO Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Fatih Yaşa tarafından okunan faaliyet raporu ve Mali rapor, üyeler tarafından oy birliği ile kabul edildi. Makine Mühendisleri Odası Denizli Şubesinin 9. dönem yönetim kurulu ile Oda Merkez Genel Kurulu delegelerini belirleyen seçimler ise Arif Yalınkaya İlköğretim Okulunda gerçekleştirildi. Seçime tel liste ile giren Bolat Ferhat Arıkan, kullanılan 456 oydan 420’sini alarak başkan seçildi. MMO’da yeni yönetim kurulu listesi de, Fatih Yaşa, Metin Erkal, Fatih Konyalıoğlu, Barbaros Çam, Öner Atalay, Oktay Ulutaş’tan oluştu.
İki liste yarıştı
EMO’nun olağan genel kurulu da Esnaf Sarayı’nda yapıldı. Başkanlık seçiminde mevcut Başkan Abdullah Şavklı ile Ömer Uslu, katıldı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Başkan ve Başkan Adayı Şavklı, odaların susturulmaya çalışıldığını iddia etti. Şavklı, “Kanun hükmünde kararnamelerle TMMOB ve EMO’y la ilgili işlevselliği Çevre Orman ve Şehircilik Bakanlığı üstlenmiştir. Ne kadar susturulmaya çalışılsak da üyelerimizden aldığımız güçle ve mesleki bilgilerimizle halkın faydası için çalışacağız. Böylelikle herkes gücümüzü anlayacaktır” dedi. Türkiye’deki elektrik enerjisinin yüzde 55’inin dışarıdan alındığının altını çizen Şavklı, “Enerjimizin yüzde 10’unu ithal kömür, yüzde 44,5’ini doğalgaz, yüzde 16.7’sini linyit kömür, yüzde 23.3’ünü hidrolik, yüzde 2.1’ini rüzgar, yüzde 0.3’ünü jeotermal kaynaklar ve yüzde 3.2’sini de diğer termik kaynaklardan sağlamaktayız. Yüzde 55 oranındaki enerjiyi dışarıdan aldığımız doğalgaz ve kömürle sağlıyoruz. Burada ciddi bir mali kaynak dışarıya aktarılmıştır. Gelecek 20 yılda üretim tüketimi karşılamayacak ve enerjinin büyük kısmı fosil yakıtlardan ve dış ülkelerden alımla karşılanacaktır” diye söyledi. Diğer aday Ömer Uslu’da, “Elektrik Mühendisleri Odası 9. olağan kongresinde bizde aday olarak yarışıyoruz herkese hayırlı olsun. Hedefimiz yeni bir yönetim anlayışı getirerek, yeni açılımlar yapmak şimdiye kadar eski arkadaşlar yer aldılar daha iyi faaliyet göstermek amacıyla aday olduk” dedi. Konuşmalardan sonra yapılan seçimde 900 üyeden 467’si sandık başına gitti. Kullanılan oyların 285’inin alan Abdullah Şavklı, yeniden başkan seçildi. Rakibi Ömer Uslu ise 175 oyda kaldı. 7 oy geçersiz sayıldı.