Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (Economic Cooperation Organization-ECO) çatısı altında somut bir işbirliği projesi üzerinde çalıştıklarını belirterek, "İstanbul-Tahran-İslamabad konteyner tren yolu projesi bölge için ciddi potansiyel vaat etmektedir" dedi.
Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (Economic Cooperation Organization-ECO) çatısı altında somut bir işbirliği projesi üzerinde çalıştıklarını belirterek, "İstanbul-Tahran-İslamabad konteyner tren yolu projesi bölge için ciddi potansiyel vaat etmektedir" dedi.

ECO üyesi ülkelerin ticaret ve sanayi odaları tarafından Pakistan'ın Karaçi şehrinde geçen hafta yapılan toplantıda Türkiye Milli Komite Temsilcisi ve Ulaştırma Komitesi Başkanı olarak görev yapan Özer, Denizli Ticaret Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Necdet Özer, 6 ayda bir düzenlenen toplantının ECO üyesi Türkiye, İran, Pakistan, Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın ticaret ve sanayi odaları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Küresel ticaretin yönünün artık ECO bölgesine kaydığını dile getiren Özer,

"Bilindiği üzere, Avrupa ekonomileri ciddi sarsıntı geçirmektedir. Avrupa'da büyüme yavaşlarken, Orta ve Güney Asya'da ise ekonomiler giderek büyümekte ve dinamizm kazanmaktadır. Bu bölgedeki potansiyel iş hacmi artık tüm dünyanın ilgisini ve dikkatini çekmektedir. Diğer taraftan, uluslararası kuruluşlar da çeşitli projeksiyonlarla bölge üzerinde ticaretin ve taşımacılığın kolaylaştırılmasına yönelik projelere müdahil olmakta ya da liderlik yapmaktadır" diye konuştu.

-İstanbul-Tahran-İslamabad konteyner tren yolu projesi-

Bölgedeki potansiyel ile birlikte tarihi "İpek Yolu"nun tekrar canlandırılması gerektiğini ifade eden Özer, ECO bölge ülkelerinin, hem gelişen ekonomilere hem de Avrupa ve ABD gibi yoğun tüketim bölgelerine ulaşım koridorlarını oluşturduğuna dikkati çekti. Özer, şöyle devam etti:

"Bizler artık dünya ekonomisinde yaşanan dinamikler nedeniyle önemli aktörler haline geldik. Dünya ticaret hacminin ve gücünün doğuya yani yaşadığımız topraklara kayması, bizleri taşımacılık ve kıtalar arası ticarette kilit Oyuncular haline getirdi. Bu çok sık rastlanılan bir Hadise değildir. Çok modlu taşımacılık bizleri yeniden canlanan İpek Yolu kavramı çerçevesinde çok önemli bir yere taşıyor. Dünyanın gözü ECO bölgesi ülkelerinde ancak, bölgenin kazandığı bu dinamizm bize de ayrıca tarihi bir misyon yüklüyor."

Bölgedeki karayolunun yanı sıra, hava, deniz ve tren yolu taşımacılığı için de gerekli modernizasyonların ve yatırımların yapılması gerektiğini kaydeden Özer, "Taşımacılık sektörü hızlı büyüyen ve sürdürülebilir gelişme elde etmek isteyen ülkeler için can damarı niteliğinde. ECO çatısı altında somut bir işbirliği projesi üzerinde çalışıyoruz. İstanbul-Tahran-İslamabad konteyner tren yolu projesi bölge için ciddi potansiyel vaat etmektedir. Bu tren yolu projesi, tarihi İpek Yolu'nun tekrar canlandırılması sürecine katkı sağlayacaktır. Ayrıca, tüm ECO ülkelerinin ekonomilerini canlandıracak ve büyük yarar sağlayacak bir projedir" diye konuştu.

Özer, ECO Ulaştırma Komitesi'nde, ECO ülkeleri şoförleri ve iş adamları için çok girişli vize verilmesi, bir ECO ülkesi tarafından verilen ehliyetin diğer ECO ülkeleri tarafından da kabul edilmesi, ECO ülkeleri için sınırlarda ECO kontrol noktaları kurulması, kargo taşıma araçlarının direksiyonlarının sağda veya solda olduğuna bakılmaksızın geçişlerine izin verilmesi yönünde kararlar alındığını ifade etti.