TRABZON (CİHAN)- Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel izni ile Trabzon’un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda ikincisi düzenlenen ayin sona erdi.
Hristiyan dünyasında 'Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü' olarak kabul edilen ve kutsal sayılan bu günde düzenlenen ayin için Yunanistan, Rusya ve Gürcistan'dan gelen vatandaşlar, araçlarla Sümela Manastırı'na taşındı. İlki 88 yıl aradan sonra geçen yıl gerçekleştirilen, bu yıl da ikincisi yapılan ayini, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetti. Ayine başta Rusya, Yunanistan, Gürcistan ve ABD ile yurt içinden gelen din adamları ile 2 bine yakın Ortodoks Hristiyan katıldı. Türk yetkililerden Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler Daire Başkanı Onur Gözet ile Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç de ayini takip etti.
    Alanın yeterli olmamasından dolayı manastır içindeki ayine 500 kişi katılabildi. Manastıra alınamayanlar ise ayini, manastırın alt kısmındaki vadide bulunan ören yerine kurulan ekrandan canlı izledi.

BARTHOLOMEOS’DAN DÜNYA BARIŞI İÇİN ÇAĞRI
Fener Rum Patriği Bartholomoes'un koordinesinde gerçekleşen ayin, yaklaşık iki saat sürdü. Geceyi Maçka'da geçiren Bartholomoes'un manastıra gelmesi ile birlikte ayin başladı. Ayin sırasında çoğu insan gözyaşı döktü, mum yakıp dua etti.
    Patrik Bartholomoes, Türkçe yaptığı konuşmasında, tüm dünya için barış ve kardeşlik vurgusu yaptı.
    Konuşmasına “Sevgili Müslüman kardeşlerimiz” sözleri ile başlayan Bartholomoes, Sümela’da ayine izin verildiği için hükümete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teşekkür etti.
    Hz. Meryem’in hem Müslümanlar hem Hristiyanlar için çok özel bir anlam arz ettiğine değinen Bartholomoes, “Ali İmran Suresi’nde de belirtildiği üzere, 'Allah’ın seçtiği tertemiz ve bütün kadınlar üstün kıldığıdır.’ Müstesna güzelliğe sahip bu mekânda sevgi ile buluşmamız bir ve tek olan Allah'a dua etmiş olmamız eminim ki herkesi memnun etmiştir. Sümela Dağları'nın eteklerinin dibinden Meryem Ana'nın ayaklarının dibinden memleketimiz ve bütün dünyada daimi barış ve dayanışmanın tesissi için dua ettik.” dedi.
    Bartholomoes, “Özellikle bugünlerde özlediğimiz barış çok elzemdir. Norveç'teki trajik olayların yükünü üzerimizden atamadık. Komşu ülkelerde kan akmaya devam ediyor. Ülkemizde analar ağlıyor. Birkaç gün sonra Londra'daki olaylarla ilgili acılar tekrar tazelenecek. Yüksek Sümela dağından, kadınların en hayırlısı olan Meryem ananın ayaklarının önünden, Karadeniz'den, Türkiye'den burada toplanmış olan tüm Hristiyan ve Müslümanlar için tüm dünyaya kendimiz, gelecek nesillerimiz, insanlık ve geleceğimiz için bir çağrıda bulunalım. Bu çağrı tek bir kelime olabilir; barış, barış, barış. Karşılıklı sevgi ve saygı tek duamız, tek düşüncemiz olmalı. Bunlar tek amacımız ve müşterek gayret ile çabamız olmalı.” diye konuştu.
Patrik Bartholomoes, sözlerini şöyle noktaladı: “Allah'ın inayet ve bereketi tüm Karadenizlilerin üzerine olsun. Hayırlı Ramazanlar ve iyi bayramlar. Allah orucunuzu yüksek katında kabul etsin."

Öte yandan ayine katılan Ortodoks vatandaşlar, Sümela'da ayine katılmış olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirip, ayin için izin veren Türk yetkililere teşekkür ederek, bu tür karşılıklı diyalogların Müslüman ve Hristiyanlar arasındaki bağı güçlendireceğine inandıklarını dile getirdi.
    Ayin töreninin ardından katılımcılara dilimlenmiş kuru ekmek ikram edildi.



CİHAN