Ülkemiz ekonomisinde önemli bir yeri olan hayvancılıktan beklenilen verimin alınabilmesi için bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadele önemli bir yer tutmaktadır.
Şap hastalığının sirayeti yetiştiricide büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu ekonomik kayıpların azaltılması için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülmekte olan “Şap Aşılama Kampanyası” çerçevesinde ilkbahar döneminde tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, son bahar döneminde büyükbaş hayvanlar yılda iki kez şap hastalığına karşı aşılanmaktadır.
İlimizde hedefimiz merkez ve 18 ilçe merkezi ile 357 Köy ve 88 Kasabada, 27.230 işletmedeki 201.120 büyükbaş hayvanın tamamını aşılamaktır.
Bu amaçla tüm büyükbaş hayvanlar Ekim-Kasım ayları arasında Şap Hastalığına karşı aşılanacaktır. Hedeflenen başarıyı sağlamak için il ve ilçe teşkilatlarımızda görevli Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Teknisyeni/teknikerleri tüm belde ve köylerdeki tüm hayvancılık işletmelerinde bulunan büyükbaş hayvanları, gebe hayvanlarda dahil olmak üzere 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanları aşılayacaklardır.

Yaklaşan Kurban döneminde kurbanlık olarak sevk edilecek küçükbaş hayvanlara da Şap aşısı yapılacaktır. Aksi halde sevklerine 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu gereği izin verilmeyecektir.

Türkiye Hayvancılığını Ekonomik yönden tehdit eden birçok hastalıkla mücadele ettiğimiz gibi, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak Şap hastalığına karşı da etkin bir mücadeleyi hedefliyoruz. Bu mücadelemizde vatandaşlarımızın da köylerine gelen teknik elemanlara hayvanlarını aşılatmak suretiyle yardımcı olacaklarına eminiz.

Büyükbaş Hayvanlarına şap aşısı yaptırmayan yetiştiricilerimiz başka il ve ilçelere hayvan sevki yapamayacak ve hayvancılık desteklemelerinden faydalanamayacaklardır. Ayrıca tüm uyarılarımıza rağmen hayvanlarına Şap aşısı yaptırmayan vatandaşlara ise 5996 Sayılı Veterinerlik Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği 5385 (beşbinüçyüzseksenbeş) TL. İdari para cezası uygulanacağı önemle duyurulur.

 Amacımız hayvan sahiplerine ceza uygulamak değil Denizli’mizi hayvan hastalıklarından Ari bir bölge haline getirerek yetiştiricilerimizin hayvancılık sektöründen daha fazla gelir elde etmelerini sağlamaktır.

 Tüm kamuoyuna önemle duyurulur.