Afrika'da yaşanan kıtlık nedeniyle 12 milyon insanı ölüm riskiyle karşı karşıya getiren felakete Türkiye duyarsız kalmadı. Samanyolu Yayın Grubu ve Kimse Yok mu Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği 'İnsanlık Ölmedi' kampanyasında Somali için bir gecede rekor bağış toplandı. Sanat, siyaset ve iş dünyasının önemli isimlerinin telefon başına geçerek destek verdiği gecede yardım çağrılarına 11 bin 804 kişi telefonla arayarak, 661 bin 298 kişi de SMS ile cevap verdi. İftar saatinden sahura kadar süren programda toplam 26 milyon 198 bin TL toplandı.

Sunuculuğunu Gezegen Mehmet'in yaptığı programa ünlü isimler akın etti. Kayahan ve İpek Açar çiftinin kızlarıyla birlikte katıldığı geceye adeta yıldız yağdı. Pascal Nouma, Alişan, Vatan Şaşmaz, Kenan Çoban, Erhan Ufak, Ümit Sayın, Hopdedik Ayhan, Deniz Arcak, Murat Dalkılıç, İbrahim Erkal, İzzet Yıldızhan gibi isimler hem maddi yardımlarıyla kampanyaya destek verdi hem de stüdyoda bağış için arayanların telefonlarını bizzat cevapladı. Fatih Terim, Orhan Gencebay, Neşet Ertaş, Acun Ilıcalı ve Hidayet Türkoğlu'nun da aralarında bulunduğu pek çok sevilen isim de Somali'deki drama sessiz kalmayanlar arasındaydı. Kampanyaya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da telefonla katılarak destek verdi. Programın fikir babası AK Parti Milletvekili Hakan Şükür, kısa sürede yüksek bir paranın toplanmasının Ramazan'ın rahmet ayı olmasının tecellisi olduğunu dile getirdi. Sanat, siyaset, iş ve spor dünyasının kampanyaya destek vermesini ise, "Türkiye'nin ne kadar büyük bir yüreği olduğunu gösterdik." diyerek yorumladı. Samanyolu Yayın Grubu Müdürü Hidayet Karaca, yapılan yardımların çokluğuna dikkat çekerek, "İnsanımızın fedakârlığı hayallerimizi de aştı." değerlendirmesinde bulundu. Somali'ye yardım için tüm Türkiye'nin tek yürek olduğunu söyleyen Karaca, "Bu birliktelikten adeta destan doğdu." dedi. Kimse Yok mu Derneği Genel Başkanı Ünal Öztürk de kampanyaya verilen desteğin Türk halkının civanmertliğini gösterdiğini ifade etti. Öztürk, toplanan yardımlarla Somali'ye su kuyusu, okul, yetimhane gibi kalıcı yardımlar yapacaklarını anlattı.

Kayahan ve İpek Açar'ın minik kızı Aslı Gönül'ün çeyizinden bir altınla başlattığı yardım adeta bir çağrı oldu. Kimi çocuklar telefonlara sarıldı, kimileri ise harçlık cüzdanlarını kapıp Samanyolu Yayın Grubunun kapısına dayandı. Küçük cüzdanındaki harçlıklarını Somali'deki arkadaşları için getiren 4 yaşındaki Ece herkesi duygulandırdı. Van Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nda kalan çocuklar kendi aralarında topladıkları 5 bin TL'yi Afrikalı kardeşlerine gönderdi. Programın sunucusu Mehmet Akbay (Gezegen Mehmet), çocukların yardımlarının kendisini çok etkilediğini anlattı. Tatil olmasına rağmen hiçbir ünlüden ret cevabı almadıklarını söyleyen Akbay, "Türkiye'de yoksullar varken neden Afrika'ya yardım yapıyorsunuz?" diyenlere en güzel cevabı asgari ücretinin yarısını bağışlayan yoksullar verdi" dedi.

En yüksek bağış 750 bin TL ile Ferit Şahenk'in

"İnsanlık Ölmedi" çağrısı, her kesimden destek buldu. Gecede rekor bağışlar da yaşandı. Onlardan biri Doğuş Holding adına yapılan 750 bin liralık bağıştı. Metro Turizm adına Galip Öztürk 500 bin lira ile bu rekoru takip etti. Fetih Koleji 300 bin TL, Bank Asya 250 bin TL, işadamı Ali Ağaoğlu 250 bin TL, işadamı Celal Oruç 250 bin TL, işadamı Suat Sancak 200 bin TL, Hidayet Türkoğlu önderliğindeki basketbol milli takımı 150 bin TL, Fatih Terim 100 bin TL, işadamı Fettah Tamince 100 bin TL, Gaziantep Sunguroğlu Koleji Mezunları Derneği 100 bin TL, Menajer Polat Yağcı 100 bin TL, işadamı Abdurrahim Albayrak 50 bin TL, Acun Ilıcalı 50 bin TL, Murat Doğanay 50 bin TL, Fatih Üniversitesi 30 bin TL yardımda bulundu.

Hep beraber 'İnsanlık Ölmedi' dedik

Kayahan: Biz o ülkelere borçluyuz ve borcumuzu ödemek için bu kampanyaya katıldık. Bütün Afrika'yı zamanında sömürge haline getirenler utansın. Şimdi yardım zamanı. Çocukların açlık çekmesini aklım almıyor, paylaşmayı öğrenmemiz lazım.

Seda Sayan: Afrika'dan yansıyan görüntüleri bir anne ve insan olarak seyredemiyorum, çok üzülüyorum. Acının dindirilmesinde bir nebze olsun işe yarıyorsak ne mutlu. 'Ben bugün insanlık için bir işe yaradım' demek çok güzel.

İbrahim Erkal: Türk insanının civanmertliğini bir kez daha gördüm. Kimi arabasını, kimi elbise vereceğini söylüyor. Her kesimden insanın seferber olduğunu görmek bizim için gurur verici.

Kenan Çoban: Afrika'daki kardeşlerimizin mutluluğu bizi de mutlu eder. Elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Burada bulunmayı görev addettim.

Tolgahan Sayışman: Çok ciddi rakamlara ulaşan telefonlar aldım. Çok mutluyum. Vesile olduğum için ne mutlu bana. Mübarek Ramazan ayında yardımın azı çoğu olmaz. Gönlümüzden kopan rakamlarla hep beraber 'insanlık ölmedi' diyoruz.

Neşet Ertaş: Yıllarca Afrika'daki muhtaç insanları görünce yüreğimiz yanıyor, gözlerimiz ıslanıyor. Eskiden Afrika'ya yardım etmek için elimizden bir şey gelmiyordu. Bugün bu imkan var. Bütün insanlar yardımda bulunmalı. Afrika'daki insanların halinden, bütün insanlık utanmalı.

Kutsi: Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Kampanya için gelen telefonları her açtığımda tüylerim diken diken oldu. Çok heyecanlandım.

Afrika'ya yardım İslamî görevimiz

'İnsanlık Ölmedi' programına telefonla katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afrika'da yaşanan insanlık dramına dikkat çekti. "Somali hiçbir şeyle tanımlanamayacak konumdadır. Oradaki insanlar bir tas çorba bulamıyor." diyen Erdoğan, "Yardım elimizi tarihten, ecdadımızdan aldığımız dersle uzattık. Uzatmaya da devam edeceğiz." dedi. İlk etapta kargo uçağı ile Somali'ye yardımların ulaştırıldığını hatırlatan Başbakan, yakında Afrika'ya yardım gemisinin gönderileceğini duyurdu. Sağlık Bakanlığı'nın da mobil hastaneleri ve doktorlarının bölgeye gideceğini anlatan Erdoğan, eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında tüm konuşmasını Afrika'ya yardım konusuna ayıracağını dile getirdi. Erdoğan, "Bunu kendim için hem vicdani hem insani hem de İslami bir görev olarak görüyorum." ifadelerini kullandı.

Yardımlarınızı hiçbir zaman unutmayacağız

Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Şeyh Ahmet de canlı yayına bağlanarak Somali halkına yardım yapan herkese teşekkür etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali ziyaretini çok önemli gördüklerini belirten Şeyh Ahmet, "Bu, tarihte bir ilk olacak. Başbakan'ın ziyareti, bize ne kadar önem verdiğini gösterir. Biz sizi çok seviyoruz. Her zaman yanınızda olacağız. Sizlerin de bizim yanımızda olacağınıza inanıyoruz." dedi. Türkiye'nin Somali'ye yardımlarının tarihi bir olay olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Şeyh Ahmet, Somali halkının ve Somali devletinin bunu hiçbir zaman unutmayacağını dile getirdi. Somali Cumhurbaşkanı, "Ramazan ayının bereketi ile yapılan yardımlar karşılığında, Allah da onlara yardım eder." diyerek, Türk halkına selam gönderdi.

Arda'nın forması Ağaoğlu'na gitti

Afrika'daki yardım kampanyasına destek amacıyla milli futbol ve basketbol takımı oyuncularının imzaladığı formaların yanı sıra Atletico Madrid'e transfer olan Galatasaraylı futbolcu Arda Turan'ın imzalı forması da hediye edildi. A Milli Futbol takımı forması çeyizinden bir altın bağışlayan sanatçı Kayahan'ın kızı Aslı'ya, Basketbol Milli Takımı'nın imzalı forması Doğuş Grubu adına Ferit Şahenk'e, Arda Turan'ın forması da Ağaoğlu firması adına Ali Ağaoğlu'na gitti. Neşe Karaböcek'in yaptığı gül desenli yağlıboya 50 bin liraya satıldı.

Koç Topluluğu'ndan Afrika ülkelerine 2 milyon lira yardım

Afrika Boynuzu olarak adlandırılan bölgede açlık sefaletiyle mücadele eden insanlara bir yardım eli de Koç Holding'den uzandı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından başlatılan yardım kampanyasına 2 milyon liralık yardımda bulunacaklarını kaydetti. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Koç,"Böylesine büyük bir insanlık felaketi karşısında harekete geçmek zorundayız. Bu nedenle Koç Topluluğu olarak yardım etmeye hazırız.'' ifadelerini kullandı. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği, her Ramazan'da sektör dernekleri olarak düzenlenen iftar yemeğinin bu yıl gerçekleştirilmeyeceğini, onun yerine Somali'ye yardımda bulunulacağını bildirirken Sema Hastanesi de buna dâhil oldu. Hastane 600 doktora vereceği iftarı iptal ederken KİM Marketler Zinciri de Afrika ülkeleri için bağışta bulunanlardan oldu. Bu arada Ankara Ticaret Odası'nın 750 bin TL koyarak başlattığı yardım kampanyasına Panora AVM 150 bin TL, Armada AVM ise 100 bin TL bağışla destek verdi.