ERZURUM (CİHAN)- Erzurum Özel Şifa Hastanesi Allerjik Hastalıklar Merkezi hizmete açıldı. Deri, Zührevi ve Allerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nejat Ozangüç, alerjik merkeze gelen hastaları son teknoloji cihazlarla tedavi ettiklerini söyledi.
Şifa Hastanesi yeni bir tedavi birimini de hizmete soktu. Yeni kurulan Allerjik Hastalıklar Merkezi'nin hasta almaya başladığını anlatan hastanenin Deri, Zührevi ve Allerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nejat Ozangüç, merkez hakkında bilgi verdi. Allerjik hastalıklara dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de sıklıkla rastlandığını belirten Ozangüç, bu hastalıkların allerjik nezleden allerjik astıma, allerjik dermatitden kurdeşene, gıda ve ilaç allerjilerinden temas allerjilerine kadar çeşitlilik gösterdiğini açıkladı.
Allerjik nezneli hastaların uzun süre tedavi edilmemesi durumunda yüzde 40-50 oranında astım gelişebileceği uyarısında bulunan Ozangüç, sinüzit, orta kulak iltihabı, burun kanamaları, çene ve diş bozuklukları oluşabildiğini vurguladı. Anne-babasında allerjik astım olan çoçukların bu hastalığa yakalanma ihtimali bulunduğunun altını çizen Ozangüç, Erzurum Şifa Hastanesi Allerjik Hastalıklar Merkezi’nin doğru tanı koyarak etkin tedaviyi uygulamak amacıyla kurulduğunu dile getirdi. Ozangüç, "Merkezimizde Amerika Birleşik Devletleri'nin önde gelen üniversitelerinin allerji merkezlerindeki en modern ve ileri teknolojik yöntemler uygulanmakta, allerjinin nedeni en kısa sürede bulunarak etkin tedaviye geçilmektedir. Özellikle allerjik nezle ve allerjik astım gibi solunum yolu allerjilerinde polenler, akarlar, küf mantarları, hayvan tüy ve deri döküntüleri gibi 30 antijenle her iki ön kol iç yüzüne allerji deri testleri (Prick tests) uygulanmaktadır. Sonuçlar 10-15 dakikada değerlendirilerek pozitif, yani duyarlı olduğu allerjenlerle hazırlanan ve uzun süreli allerjen immuno terapisi (allerji aşı tedavisi) merkezimizde uygulanmaktadır. Sorumlusu gıdalar olan kurdeşen, allerjik dermatit ve gıda allerjilerinin tanısında da sıkça karşılaştığımız 30 gıda ile allerji deri testleri uygulanmakta ve tespit edilen pozitif gıda diyetten çıkarılarak bazen ciddi sonuçlar doğurabilen Larenks ödemi, Anafilaktik şok gibi bu hastalıkların önüne geçilip tedavileri yapılmaktadır." ifadelerini kullandı.


CİHAN