Müziğin bedenimize faydalı olduğunu bilim adamları ispatladı. Ortaya konulan işte 5 bilimsel gerçek;

Beyni her daim dinç tutar
 
Yaş ilerledikçe beyin fonksiyonları yavaşlar ve nöronlar arasındaki iletişimde aksaklıklar yaşanır. Yaşlı bireylerde bunama, Parkinson ve Alzheimer gibi yaşa bağlı hastalıkların görülmesine sebep olur. Osmanlı zamanında kullanılan müziğin tedavi edici yönü bir kez daha ispatlandı. Araştırmalar gösteriyor ki bir enstrüman çalmak, müzik dinlemek beynin yüksek düzeyde çalışmasını tetikler. Aynı zamanda müzik, unutkanlığı önler ve zihinsel gelişimde rol oynar.

Çocuklarınıza müzik dinletin
 
Müziğin çocuklar üzerindeki etkisiyle alakalı bir çok çalışma yapılıyor ve alınan sonuçlara göre; okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada, okul öncesi çocuklarda, çocukların bilmedikleri kelimeleri kolay kavradıkları ve kelimelerin anlamlarını açıkladıkları, ayrıca ilkokul öğrencilerinin görsel ve sözel zeka seviyelerinde diğer müzik dinletilmeyen öğrencilerden daha çok geliştiği gözlemleniyor. 

Mutlu hissettirir
 
Müzik dinlendiği sırada üzülme, sevinç duyguları yaşanır. Hangi tarz olursa olsun, iyi hissetmenizi sağlar, dopamin, serotonin hormonlarının salgılanmasına yardımcı olur, depresyonu, stresi, kaygıyı azaltır. 
 
Kalp sağlığına iyi gelir
 
Kalp hastaları üzerinde yapılan araştırmalara göre, kalp ameliyatı öncesinde hastalara, en sevdikleri müzik veya şarkıları dinletiliyor ve hastanın daha çok endorfin hormonu salgıladığı gözlemleniyor. Ameliyat esnasında ve sonrasında kan basınca ve kalp ritmi normal düzeyde olduğu tespit ediliyor. Hastalar arasında yapılan ankette, ameliyata daha az kaygılı girdiklerini ve ameliyat sonrasında daha az ağrı hissettiklerini belirttiler. 

Daha iyi uyumanızı sağlar
 
Gün içerisinde herhangi bir dalda müziği veya favori sanatçınızı dinlemek, gün sonunda size stresten uzak, derin ve huzurlu bir uyku müjdeliyor. Uyku problemi yaşayanlara da ilaç niteliğinde bir yöntem. 


Sena Kuru