Denizli Tekstil Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) tarafından bu yıl ikinci kez ‘moda tasarım’ günleri (workshop) düzenlenecek. Anemon Otel’de 12-13 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek ‘moda tasarım’ günlerine ünlü modacılar katılacak, açılacak stantlarda tekstil firmaları yeni desen, renk ve modelleri tanıtacak. Moda tasarım günleri içerisinde DETGİS tarafından bu yıl ilk kez organize edilen ‘Osmanlı renk ve stillerinde ev ve plaj giyimi yarışması’nda 50 modacı ve tasarımcı içerisinden finale kalan 10 plaj ve ev giyimi eseri ünlü mankenlerinde katılacağı defile ile sergilenecek. Defile de 2009 Miss Türkiye Güzellik yarışması ikincisi Senem Kuyucuoğlu’da podyuma çıkacak. Birinci olan moda ve tasarımcının eserine 4 bin lira para ödülü verilecek. DETGİS Yönetim Kurulu Başkanı İsa Dal, 2. moda tasarım günlerini Sanko Holding ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB), Denizli Ticaret Odası (DTO) ve Organize Sanayi Müdürlüğünün sponsorluğunda Türkiye Moda Hazır Giyim Federasyonu, Ege Giyim Sanayicileri Derneği, Türkiye Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği, Türkiye Nakışçılar Derneği ve Türkiye Moda Tasarımcıları Derneği’nin desteği ile gerçekleştireceklerini söyledi. Denizli’de tekstil firmalarının önünü açmak, moda ve tasarımcıları bürolarından dışarıya çıkarmak için bu yıl ikinci kez moda günleri düzenleme kararı aldıklarını anlatan İsa Dal, “Geçen yıl ilkini düzenlediğimiz ve olumlu sonuçlar aldığımız moda tasarım günleri ile bu yılda tekstil fabrikalarında bürolarına hapsolmuş, photoshoptan kurtulmak isteyen, yeniliğe açık, ufku geniş moda ve tasarımcılara yol gösterip fikir vereceğiz. Geleneksel hale getireceğimiz moda ve tasarım günleri ile tekstilin başkenti Denizlimizde ‘marka’ isimlerle tekstil firmalarının işbirliğine gitmesini sağlamak istiyoruz” dedi.

Tasarım ve modacılarda katılacak

DETGİS Başkanı İsa Dal, moda ve tasarım günleri kapsamında yapılacak yarışmada jüri üyelerinin arasında Simay Bülbül, Bahar Korçan, Arzu Kaprol gibi ünlü modacıların yer alması beklediklerini söyleyerek, “Denizli Anemon Otel’deki workshop, 12 Ekim Çarşamba günü, 11.00-18.30 saatleri arasında, 13 Ekim Perşembe günü de 10.00-17.00 saatleri arasında yapılacak. Denizli’den, yenilikler sunabilecek iplik üreticileri ve boyahanelerin temsilcilerini, yeni dokuma teknikleri sunabilecek dokumacı ve kumaş koleksiyoncularını, aksesuar tedarikçileri ve bayilerini, ambalaj üretici ve tasarımcılarını, yerel tasarımcıları, ajans ve katalog firmalarını workshopa katılmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

“Yenilik ve çeşitliliğe ihtiyaç var”

Denizli’de bulunan nakışçılar, aksesuar (konfeksiyon yan sanayicileri) ve ambalaj ürünleri tedarikçi ve üreticilerinin, dışarıda ve farklı konfeksiyon alanlarında yer alan üreticilerle etkileşimlerinin çok kısır düzeyde kaldığını ifade eden DETGİS Başkanı İsa Dal, “Genellikle Denizlili arayışlarını yerel tedarikçilere yönlendirmekte ve bunlar da başta İstanbul gibi büyük şehirlerde bulunan üreticiler ve tedarikçilerden ihtiyaçları temin etmeye gitmektedirler. Ancak, burada istekler tam anlamıyla anlaşılamamakta beraber, yenilik anlamında da ilerleyememektedir. Denizli’ de ağırlıklı ev tekstili (havlu, bornoz ve nevresim) üretimi olduğunu düşünürsek, dantelden gipüre, kordondan lastiğe, nakış ipinden plastik ambalaj çeşitlerine kadar yenilik ve çeşitliliğe ihtiyaç duyulmaktadır. Ev tekstilinin yanı sıra Denizli’ de iç ve dış giyim konusunda da üreticiler bulunmakta, özellikle de bu firmalar bu konuda daha çok sıkıntı yaşamaktadırlar. “Markalaşma ve tasarım” konusunda da yeni etkileşimlere girmesi zorunlu olan Denizli’nin, markalaşmak için “marka” isimlerle iş birliğine girebilmesine vesile olunacağının inancındayız. Sektörle ilgili firmaların sahibi, satın almacı, planlamacı, tasarımcı, müşteri temsilcisi ve üretim ağı içinde bulunan kilit kişiler bazında mutlaka ziyaretçi veya katılımcı olarak etkinliğimize ilgi gösterilmesini bekliyoruz” dedi

Kaftanda diktirdi

2. Moda ve tasarım günleri kapsamında yapılacak ‘Osmanlı renk ve stillerinde ev ve plaj giyimi yarışması’nın tanıtım ve organizasyonu için kendisinin de Bursa’dan getirilen ipek kumaştan Modacı Türkan Şahin’e kaftan diktirdiğini hatırlatan İsa Dal, “Bu yıl ilk olmasına rağmen yaptığımız iyi tanıtım sayesinde 50 moda ve tasarımcı yarışmamıza çizimlerini gönderdi. Dernek bünyemizde oluşturduğumuz seçici jüri tarafından yapılan değerlendirmede 20 eser yarı finale kaldı. 10 tasarımcımız ise çizimlerini dikerek yarışmaya katılmaya hak kazandı. 10 tasarımcımız tarafından hazırlanan 2012 yazında plajları süslemesini beklediğimiz plaj ve ev giyimi çeşitlerini moda ve tasarım günlerimiz içinde 200 seçkin davetlinin katılımı ile düzenleyeceğimiz ve ünlü mankenlerin katılımı ile yapacağımız defilede sergileyeceğiz. Bu defile aynı zamanda yarışmamızın birincisini de belirleyecek. Yarışmada birinci olan moda ve tasarımcıya 4 bin, ikinciye 2,5 bin ve üçüncüye 1,5 bin lira para ödülü vereceğiz. Moda ve tasarım günlerimize çevre illerden gelecek ziyaretçilerle birlikte yaklaşık 2 bin kişinin katılmasını bekliyoruz.” diye konuştu.