Pamukkale Üniversitesi (Paü) Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dursun Dursunoğlu, kalp krizinin 10 yaşındaki çocuklara kadar indiği belirterek, sağlıklı bir kalp için öncelikle alkol ve sigaranın bırakılması, tuzun da kısıtlanması gerektiğini söyledi. Aksiyon Memurlar Kültür ve Dayanışma Derneği, Denizli Eğitim Gönüllüleri Derneği konferans salonunda, "Kalbimizin Sağlığı" konulu bir seminer düzenledi. Konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Dursunoğlu, şişman kişilere kalp için Akdeniz diyeti önerdi. Bu diyetin ölümleri yüzde 56 ve kanser riskini yüzde 61 azalttığını ifade ederek, "Öncelikle sigarayı ve alkolü bırakın. Tuzu kısıtlayın. Bol sebze ve meyve yiyin. Yağlı yiyeceklerden sakının. Kilo, tansiyon, kan şekeri ve kan yağlarını kontrol altında tutun. Haftada en az beş gün, 30 dakikalık egzersiz yapın. Elektron mikroskobunda cam bile pürüzlü görünürken kalp damarının iç yüzeyi tamamen pürüzsüzdür. Bu mükemmel yapının sigara, alkol ve yanlış beslenme gibi etkilerle bozulmasıyla damarda daralma meydana gelir." dedi. Sadece kilo vererek birçok hastalığın önüne geçilebileceğini belirten Dursun Dursunoğlu, erkekte göbek çapının 102, kadında ise 88 santimetrenin altında olması gerektiğini ifade etti.

Kalbin genel yapısı ve çalışma sistemi hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Dursunoğlu, ana rahminde üç haftalıkken atmaya başladığını, yetişkinlerde dakikada 60 ile 100 defa attığını söyledi: "Milimetrik farklarla kalbin bir kapağı açılır, diğeri kapanır. Dakikada 5–6 litre kan pompalar. Hastalıklarla birlikte bu miktar azalır. Çocuklukta geçirilen romatizma veya bademcik gibi hastalıklarda, doktorun verdiği antibiyotik tam olarak kullanılmalı. Aksi halde ileri yaşlarda kalp kapakçıklarının deformasyonu görülebilir." diye konuştu.

Son aylarda kamuoyunda tartışmalara yol açan kolesterol ilaçlarının kullanımına da değinen Dursunoğlu, "Tamamen kullanılmalı veya kullanılmaz demek yanlış olur. Bazı hastalarda kullanmak gerekir, bazen sakıncalı olur. Hastadan hastaya değişir." değerlendirmesinde bulundu.

Semineri Aksiyon Memurlar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Akbaba ve üyeleri, aileleriyle birlikte dinledi. Seminer sonunda Akbaba, Dursunoğlu'na çiçek ve plaket vererek teşekkür etti.