Türkiye'de son yıllarda artan kadına şiddet olaylarının önlenmesi konusunda çalışmalar devam ederken, en somut adım Denizli'de atıldı. Denizli'de tüm kurumların içinde yer aldığı bir çalışma ile kadın ve aile bireylerine şiddetin önlenmesi, şiddet meydana gelmişse, mağdurun her türlü konuda yardım görmesi için çalışma başlatıldı.
 
Denizli Valiliği, Denizli Belediye Başkanlığı ve Denizli Barosu arasında kadına ve aile bireylerine karşı şiddetin önlenmesine ilişkin işbirliği protokolü imzalandı. Denizli Barosu Sosyal Tesisleri'nde yapılan toplantıya, Vali Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, Vali Yardımcıları, Denizli Barosu Başkanı Avukat Müjdat İlhan ile daire müdürleri katıldı.

Kadın ve aile bireylerine şiddetin önlenmesi amacıyla yaklaşık 3 aydır süren çalışmalar tamamlanarak protokol haline getirildi. Protokole göre, şiddet mağduru kadın ve aile bireylerine hukuki yardım, psikolojik destek ve sosyal yardım desteği sağlanarak bireylerin sosyal desteğinin artırılması, mağduriyetlerinin giderilmesi, taraflarca verilen hizmetlerde kurumsal kapasitenin artırılarak kurumlar arasında işbirliği ve eşgüdümün sağlanarak, hedef gruba verilecek hizmet kalitesinin yükseltilmesinin amaçlandığı kaydedildi.

Denizli Valiliği koordinesinde sürdürülecek çalışmalarda, “Aile İçi Şiddeti Önleme Birimi” kurulurken, birim sayesinde gelecek talepler yasal mevzuatlar içerisinde değerlendirilecek. İlk hedefin şiddetin önlenmesi olan çalışmada, şiddet gören kadın ve bireylerin daha sonra güvenli bir şekilde hayatlarını sürdürmesi için de hazırlıklar tamamlandı. Şiddet mağduru kadın ve aile bireyleri ve protokole taraf olan yetkili temsilcilerin onayı olmaksızın ve kişilerin kişilik hakları ve çıkarları dikkate alınmaksızın herhangi bir şekilde bunların açıklanmayacağı ve üçüncü kişilerin kullanımına sunulamayacağı belirtildi.

Vali Abdülkadir Demir protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, son yıllarda artan kadına şiddet konusunda önemli çalışmalar yapılmaya başlandığını belirterek, “Denizli olarak yapılan bu çalışma sonucunda İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü gibi kurumlar ile Valilik, Belediye ve Baronun ortak hareket edeceği, kadına ve aile bireylerine karşı şiddetin önlenmesine ilişkin bir protokol hazırlandı. Valilik koordinesinde yürütülecek bu çalışmayı esas alan bu protokol ile aile içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağduru kadın ve çocuklar ile ihtiyacı olan yaşlılara destek olunması için kurumlar arası iş birliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor” dedi.
 
    
Çalışmanın gerçek anlamda başarıya ulaşabilmesi için özellikle sivil toplum örgütleri ve medya tarafından da desteklenmesi gerektiğini belirten Vali Demir, “Unutulmamalıdır ki, öncelik her zaman aile içi şiddetin önlenmesidir. Ancak şiddete maruz kalmış kadın, çocuk ve yaşlıların haklarının anlatılmasından, psikolojik destek sağlanmasına, sağlıktan meslek sahibi olmaya, hatta barınmaya kadar ulaşan bir çok çıkmaz da bulunmaktadır. Bu protokolle bu konularda kurumlar arası işbirliğinin en üst düzeyde sağlanarak, şiddet mağduru vatandaşlarımıza güzel bir gelecek sunabileceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

Çalışmanın 3 ay önce başladığını belirten Vali Demir, “Tabi bu çalışmanın en güzel yanı; protokol içeriğinin 8 Mart Dünya Kadınlar gününde TBMM tarafından kabul edilen ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’ tasarısı ile örtüşüyor olması. Bu kanun yasalaştığında Denizli olarak yaptığımız bu çalışmalarımızla bir adım önde olacağız. Valilik, Belediye ve Baro olarak söz konusu yasada anılan merkezlerle ilgili hazırlıklarımızı tamamladık. Kurumlar ve kurulan merkezlerle ilgili koordinasyonun sağlanmasına yönelik de tüm ön hazırlık çalışmaları yapıldı. Denizli halkının desteğini de alarak, yasanın onaylanması ile birlikte çalışmalara başlayarak Denizli'de aile bireylerine yönelik şiddetin ortadan kaldırılması ile ilgili var gücümüzle, el ele birlikte çalışacağız” diye konuştu.
 
Belediye Başkanı Osman Zolan ise, aile kurumunun çok önemli olduğunu ve belediye olarak bu konuda önemli projelere imza attıklarını belirterek, “Biz Denizli'deki kurumlar olarak ailenin önemini kavrayan ve bilen bir şehiriz. Hiçbir canlının hak etmediği şiddeti önleme adına, kurumlar olarak neler yapabileceğimizi, nasıl katkı sağlayabileceğimizin çalışmasını yaptık. Başlatmış olduğumuz kadına ve aile içi şiddete karşı projemiz inşallah Denizli'de ailenin ayakta kalmasını, insanlarımızın daha mutlu olmasını diliyorum” dedi.
 
Denizli Barosu Başkanı Avukat Müjdat İlhan da yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Çalışma ile ilgili bir örnek veren İlhan, “Şiddete maruz kalmış bir kadının çağrısını bir kadın meslektaşımız cevaplayacak. Eğer şiddet anı devam etmiyorsa, mağdurun talebi doğrultusunda şiddet mekanından uzaklaştırma çabamız başlayacak. Bunu kolluk güçleri yapacak. Şiddet mekanı artık şiddet devam etmediği için mağdur tarafından güvenlikliyse, biz mağdurun da talebi doğrultusunda, şiddeti uygulayan eşi ise eşi gittikten sonra, kardeşiyse kardeşi gittiksen sonra oraya sağlık ekiplerimiz, kolluk güçlerimiz ve bir hukukçu gidecek. Şiddet mekanından mağdur uzaklaştırılacak. Sağlık kontrolleri yapılacak, hukuki haklarının halel görmemesi adına, sağlık raporundan sonra suç duyurusu işlemleri yapılacak. Yasa gereği yapılması gereken başvurular yapılacak. Denizli Barosu'ndan adli yardım ve CMK'dan avukat görevlendirilecek. Bu arada diğer kurumlar devreye girecek. Diğer müdürlükler aracılığıyla mağdurun güvenli bir ortamda yaşamını sürdürmesi için sığınma evlerine yerleştirilmesi sağlanacak” ifadelerini kullandı.

Mağdura yardımın burada sona ermeyeceğini belirten İlhan, “Eğer mağdurun çocuğu varsa, çocuk da kadınla birlikte güvenli ortama alınıp, orada bakım, iaşe ve giderleri karşılanacak. Yasa gereği, çalışıp çalışmaması fark etmeyecek, çocuğa kreş yardımı yapılacak. Son olarak da eğer yasa gereği isterse de mağdurun kimlik bilgileri dahi değiştirilip, başka bir bölgede, başka bir yaşam alanı tercih ettiğinde orada yaşaması sağlanacak” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından protokol Vali Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan ve Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan tarafından imzalandı.