IĞDIR (CİHAN)- Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, "İftara kadar değil, sonsuza kadar sloganıyla sigara bırakılmalıdır." dedi.
Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, açıklamasında ramazan boyunca yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesini ve aşırı sıcaklıkların etkisiyle artan terlemeye karşın yeterince sıvı alınması gerektiğini belirtti. Oruç tutanların mutlak suretle sahur yapmaları gerektiğini belirten Yurt, "Gece metabolizma hızı yavaşladığından vücudun yağlanma hızı ve dolayısıyla kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir." dedi.
Öte yandan Ramazan ayı ile birlikte iftardan sonra hastanelerin acil servislerinde artan yoğunluğa dikkat çeken Yurt, "İftarda kan şekeri çok düşük düzeye indiği için kısa sürede fazla miktarda besin tüketme isteği oluşmaktadır. Yapılan en önemli yanlışlardan birinin de çok hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda besin tüketilmesidir. Beyine, doyma hissi yeme işleminden yaklaşık 20 dakika sonra iletilmektedir. 'Sofradan doymadan kalkmak' hadisi şerifinin altında bu bilimsel gerçek yatmaktadır. Dolayısıyla bir insanın sofradan doymadan kalktığında aslında doyduğu, tam doyduğu zaman kalktığında ise aşırı yemekten dolayı midesinin zorlandığı bilinmektedir. Bu da soluğu hastanelerde almaya sebep olmaktadır.'' şeklinde açıklama yaptı.

"SİGARASIZ RAMAZAN"
Aynı zamanda Yeşilay Iğdır Temsilcisi görevini de yürüten Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, Ramazan ayının sigara bırakmak isteyenler için çok iyi bir fırsat olduğunu belirterek şu açıklamalarda bulundu: "İftara kadar değil, sonsuza kadar’ sloganıyla sigara bırakılmalıdır. Bizler insanın üstün bir irade gösterip izzetle sigarayı bırakmasını ve sigarayı azaltarak değil de aniden sigaranın bırakılması gerekmektedir." dedi.
Yapılan istatistikler, sigaranın azaltarak bırakılmasında başarı oranının yüzde 6 iken, aniden bırakılmasındaki başarı oranının ise yüzde 80 olduğuna değinen Yurt, "Ramazanın manevi atmosferine girdiğimiz bu günlerde sigara içmenin haram olduğu fetvasının da etkisiyle üstün bir irade anlayışı gösterilmek suretiyle sigara bırakmalarda artış beklenmektedir." şeklinde konuştu.

CİHAN