Ankara ve Konya’da toplam iki şubesi bulunan Hacıbey Hurmacı işletmesinin sahibi Mehmet Alkan, hurma çekirdeğinden kahve yaptı. 9 yıldır hurma ticareti yapan Alkan, kahvesinin yanı sıra Ramazan ayında iftar sofralarını süsleyen hurmanın bilmediğimiz yönlerini de tanıttı. 22 yıl Medine’de yaşayan Alkan, yalnızca ticaretini değil pastasından cezeryesine, dondurmasından şerbetine, hurmanın 22 çeşit yan ürününü de satıyor.
    Hurmayı en iyi şekilde değerlendirdiğini söyleyen Alkan, elinde kalan hurma çekirdeğinden ne yapabileceğini düşünürken aklına kahve yapmak gelmiş. Hurma kahvesinin mucidi, mermerden daha sert olan hurma çekirdeğinin Arap ülkelerinde kemik tedavisinde kullanıldığını söyledi.

“O HEP BİZİMLE BİRLİKTEYDİ, BİZ HURMADAN AYRI KALDIK”
Ankara’da “köşk hurmacısı” olarak tanınan Alkan, baklavasından dondurmasına, hurma katkılı ürünlere talebin çoğaldığını ve hurmanın Türkiye’de yaygınlaşan bir gıda ürünü olmasının sebebini şöyle cevapladı: “Hurma, yaratılan ilk meyvedir. Aslında o hep bizimle birlikteydi. Maalesef ülkemizde yetişmediği için biz ona yabancı kaldık. Peygamberimiz (sav), hadisi şeriflerinde hurma girmeyen evin fakir olduğunu söylemiş. ‘Sahurda hurma yenilir mi’ diye soruyorlar. Efendimiz (sav) sahurda 4 hurma yiyip bir bardak süt içermiş.
    Alkan, fiyatı için ise “Buğday ülkemizde yetişen bir ürün. Maalesef hurma ülkemizde yetişmiyor ve Arap ülkelerinden ithal ediyoruz. Bu yüzden hurma fiyatları her sene değişebiliyor. Bu sene talep çok oldu. Dolayısıyla üreticiler hurma fiyatlarını biraz artırdı.” değerlendirmesinde bulundu.

HURMA HAKKINDA BİLMEDİKLERİMİZ
Hurmanın insan vücuduna sayısız faydası olduğunu söyleyen Alkan, çok fazla tüketiminin şeker hastaları için zararlı olabileceği uyarısında bulundu. Hurmanın mucizevî bir meyve olduğunu dile getirirken, insan ile hurma ağacı arasındaki benzerliklere dikkat çeken Alkan, şunları ifade etti:
    “Ömrü insan ömrü kadar olan hurma ağacı, 15-16 yaşında meyve verir ve 65-70 yaşlarında ölür. Ayrıca, hurma ağacının da erkeği ve dişisi vardır. Erkeği meyve vermez ve dişinin çekirdeğinden yeni ağaç bitmez. Susuz kalırsa ölür.”
    Doksan dokuz çeşidi olduğu bilinen hurmanın en meşhurunun Medine hurması olduğunu söyleyen Alkan, iyi hurmanın görüntüsünden anlaşılabileceğini ve alırken sağlıklı hurmanın yıkanmamış olması gerektiğini ifade etti.
CİHAN